02.12.2022 - 14:44 | Son Güncellenme:
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Küresel ölçekte sıkışan finansal koşulların da etkisiyle, başta Avrupa ekonomisi için olmak üzere 2023 yılına ilişkin küresel büyüme tahminleri önemli ölçüde aşağı yönlü güncellenmiştir.
Enerji ithalatımızın milli gelir içerisindeki payı yüzde 3,8'den tarihi rekor niteliğindeki yüzde 10,9'a çıkmıştır.
Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.
"ENFLASYON GÖSTERGELERİ YAVAŞLIYOR"
Enflasyonda 2023 beklentisi yüzde 22,3, 2024 beklentisi yüzde 8,8. Enflasyon 2024'te tek haneye düşecek. Enflasyon göstergeleri yavaşlıyor, aylık enflasyon tarihsel ortalamalara yakın.
Türkiye'nin küresel ekonomi içindeki payı, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan milli gelir bazında yıllar itibarıyla ikiye katlanarak yüzde 2'ye ulaşmıştır. Üretimi destekleyici politikaları gerekli görüyoruz. TL ağırlıklı bir finansal sistem hedefliyoruz.
Merkez Bankası olarak para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz.
Bunun yerine enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmek amacıyla üretimi ve yatırımları destekleyici, cari fazla kapasitemizi artırıcı politikalar uygulamayı gerekli görüyoruz.
REZERVLER HAKKINDA!
2023'te dayanıklılığımız artacak, faiz indirimleri ekonomiye katkı sağlayacak. 2022'de TL kredi kullanımı arttı, ticari krediler 2021'e göre 6 kat arttı, ağırlıklı olarak KOBİ'ler kullandı. Parasal aktarım etkinliği güçlendi, ticari kredi faizleri politika faiziyle uyumlu düzeyde. Rezervler artış eğilimini koruyor.
Enflasyonda beklediğimiz düşüşün süreklilik kazanarak kalıcı şekilde sürdürülebilir bir fiyat istikrarına dönüşmesinin, cari fazla verme kapasitesine ulaşılması ve hanehalkının, firmaların ve bankaların bilançolarında Türk lirasının payının artırılarak mümkün olan en üst seviyeye çıkarılması ile gerçekleşebileceğini değerlendiriyoruz.
Fiyat istikrarını tesis ettikten sonra kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için Liralaşma Stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz."