28.12.2012 - 12:59 | Son Güncellenme:
UĞUR ULU-İHA
İzmit Belediyesi'nin desteği ile Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nde çalışma yapan bilim adamları, tavuk yağı ve hayvan derilerinden Avrupa Birliği standartlarında biodizel üretmeyi başardı. Yaklaşık 6 yıldır atık ve hayvansal yağlardan biodizel üretmek için proje geliştiren bilim adamları, biodizel üretmeyi başarırken, biodizel üretiminde kullanılan ekipmanları da makine atıklarından üretti.
Projenin yürütücülüğünü Amerika Birleşik Devletleri'nde biodizel üretimi üzerine yaklaşık 8 yıl çalışma yapan KOÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Çanakçı üstlenirken, proje, Araştırma Görevlisi Ertan Alptekin'in ise doktora tez projesi olarak yer alıyor.
Türkiye'deki deri endüstrisinin de biodizel üretimi için çok iyi bir potansiyel olduğunun altını çizen Çanakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizdeki atık deri yağı potansiyelini incelediğimizde; özellikle deri endüstrisinin gelişmiş olduğu bölgelerde çok iyi bir potansiyel olduğu ortaya çıkmaktadır. İstanbul Deri Organize Sanayi'nde bu potansiyel belli miktarda bulunduğu için, oradaki işletme yönetimi ile irtibata geçtik. Bu irtibatın sonucunda bir kısım atık yağları bize temin ederek, bunlar üzerinde test yapmamız sağlanmıştır."
Biodizelin atık yağlardan kullanımında iki temel faktörün ortaya çıktığını söyleyen Çanakçı, söz konusu atıkların biodizel üretiminde kullanılmadığı takdirde çevre problemlerine, kanalizasyonların kirlenmesi, denizlerin kirlenmesi ve toprağın kirlenmesi gibi problemlere sebep olacağını belirterek, "Eğer biz bu atıkları biodizel üretiminde kullanırsak hem ekonomik açıdan bir katma değer ortaya çıkmış olacak hem de çevre kirliliğini önlemiş olacağız. Özellikle motor testlerinde, emülsiyon bakımından da baktığımızda daha düşük kirleticiler elde edilmekte olduğunu görmekteyiz. Bu da çevre kirliliği, hava kirliliği açısından daha pozitif bir sonuç ortaya çıkarmaktadır" dedi.
Üretilen biodizelin İzmit Belediyesi'nin kullandığı bir test aracında test edildiğini ve şu ana kadar herhangi bir problem yaşamadıklarını ifade eden Çanakçı, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle bitkisel atık yağlarda tamamen AB standartları sağlanmaktadır. Yalnız atık hayvansal yağların kullanımında donma noktası bir miktar daha yüksek olduğundan dolayı, donma noktası biraz daha yüksek bir değer sergilemektedir. Bunu düşürmek için ise bir kısım katkı maddelerinin üzerinde çalışmak gerekir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; AB standartlarında, donma noktası ile ilgili bir standart yoktur. Bu standart sadece bölgeden bölgeye değişen bir değerdir."
Son olarak, kısa süreli motor testlerinde sonuçların oldukça iyi olduğunu ve bunun için yüzde yüz biodizel kullanılabileceğini belirten Çanakçı, biodizelin AB ve ABD'de kullanımını değerlendirerek şunları söyledi:
"AB'de ve ABD'de kullanım oranlarına baktığımız zaman, AB'de yüzde 7 biodizel oranında herhangi bir problem gözükmemekte, ABD'de ise yüzde 20'ye kadar biodizel kullanılabilmektedir. Bunun dışında bir kısım motor üreticileri, kendi motorlarında yüzde 100 biodizel kullanımını da garanti kapsamına dahil etmişlerdir" Öte yandan hayvansal atıklardan biodizel üretilmesi projesinde Prof. Dr. Mustafa Çanakçı, Araştırma Görevlisi Ertan Alptekin, Prof. Dr. Ayşe Nilgün Akın, Doç.Dr. Ahmet Necati Özsezen ve Araştırma Görevlisi Ali Türkcan bulunuyor.
Büyükada'da, dizi çekimlerinin yapıldığı bir konakta çıkan yangın nedeniyle set çalışanı hayatını kaybetti.