EkonomiTaşınırken mağdur olmayın! Önce düşün sonra taşın

Taşınırken mağdur olmayın! Önce düşün sonra taşın

12.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Taşınma sezonu gelip çattı. Vatandaş eşyasını kırıp dökmeden taşıyacak sigortalı nakliyeci bulma telaşına düştü. Sigortaya da dikkat; eşyalar kamyonda sigortalı, kamyondan inince sigorta bitiyor.

Taşınırken mağdur olmayın Önce düşün sonra taşın

Ev taşınmaları hızla devam ederken vatandaşların kafasındaki en büyük soru işareti nakliye oluyor. Ev taşımak kolay olmadığı gibi iyi bir nakliyeci bulmak da zor.

Haberin Devamı

Vatandaşların, ev taşıma işlemlerinde herhangi bir sorun yaşamamak için K3 Yetki Belgesi bulunan firmalara başvurmaları gerekiyor. Bu belge, ticari amaçla yurtiçi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel kişilere veriliyor.

Sektör temsilcileri, internet üzerinden bulunan nakliyeciler için vatandaşların bu konuyla ilgilenen dernekleri ya da ulaştırma bölge müdürlüklerini arayıp yetki belgesini sormaları gerektiğini söylüyor.

Nakliye firmasıyla anlaşıldığında taşınma olmadan önce gerekli şartları konuşmanız gerekiyor. Çünkü, taşınma esnasında asansör bozulduğunda ya da farklı bir durum olduğunda sizden ekstra ücret talep edebiliyorlar. Taşınma esnasında eşyalarınıza zarar gelmemesi adına nakliye firmalarının sigorta yaptığına da dikkat edilmeli.

Haberin Devamı

Günde 500 ev

Tüm Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END) Başkanı Davut Ukan, vatandaşların her firmaya güvenmemesi gerektiğini söyledi. Ukan, “Bizi arayıp firmaları sorsunlar ya da ulaştırma bölge müdürlüklerinden K3 Yetki Belgesi’ne dair bilgi alsınlar” dedi. İstanbul’da K3 belgeli firma sayısının 347 olduğunu kaydeden Ukan, Türkiye’de bu rakamın 1.712 adet olduğunu açıkladı.

İstanbul’da günde ortalama 500 evin taşındığını belirten Ukan, “25 Mayıs ile 25 Ekim arası taşınma sezonu. Bu sürede şehiriçi ve şehirlerarası taşınma 100 milyon liralık bir gelir yaratıyor. Fakat kaçak taşımalar sektörün 200 milyon liralık kaybına yol açıyor” dedi.

İşçilik zararı hariç

Nakliye sigortasının, araç içinde eşyanın başına gelebilecek durumlar için geçerli olduğunu belirten Ukan, “Bu sigorta işçilik zararını karşılamıyor. Bunun için sigorta firmalarıyla görüşüyoruz fakat hangi evde ne kadar bütçe olacağına dair sorun yaşıyoruz. Örneğin, koltuk takımlarının değerini ölçemiyoruz. Faturası olmuyor ya da kullanıldığı için değeri düşüyor” diye konuştu.

Disiplin sağlansın

END Genel Sekreteri Ercan Karakurt, belgesiz firmaların çok sayıda olduğunu belirterek, “3 yıl önce Karayolları ile ortak bir proje yaptık. Kayıtsız firmaların fotoğraflarını çekerek ceza gönderildi. Fakat devamı gelmedi” dedi. K3 belgesinin fiyatının şu an 6 bin 186 lira olduğunu söyleyen Karakurt, belgenin kolay ulaşılabilir olmasını istemediklerini belirtti. Karakurt, 3+1 ev taşıma maliyetinin mesafeye göre 4 bin - 7 bin 500 lira civarında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Taşınırken mağdur olmayın Önce düşün sonra taşın

Şikayet yâğıyor!

Taşınmalarda vatandaşın en çok şikâyet ettiği 7 konu:

- Asansör bozuk olduğu için ekstra taşıma parası isteniyor.

- Taşınma sırasında anlaşma dışında ücret talep ediliyor.

- Araçların eski olması.

- Mobilyaların zarar görmesi.

- Mobilyaların eksik kurulması.

- Farklı taşınan kişilerle eşyaların karışması.

- Eşyaların kaybolması.

1000-4000 TL arası

Konunun uzmanları nakliyeyi kapsamlı yapan yani eşya paketleme gibi hizmetler veren firmaların fiyatlarının normale göre bir miktar daha yüksek olduğunu, çok düşük fiyatlı firmalar için de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Taşınma maliyetleri binaların katına, asansör durumuna, paketlemeye ve modüler asansör kurmaya göre değişiyor.

2+1 evler için asansör yoksa İstanbul (Avrupa) - Ankara arası 2 bin 62 - 2 bin 548 lira, asansör varsa bin 928 - 2 bin 457 lira. 2+1 evler için asansör yoksa İstanbul (Anadolu) - Ankara arası 2 bin 10 - 2 bin 478 lira, asansör varsa bin 876 - 2 bin 387 lira. 2+1 evler için asansör yoksa Muğla - Samsun arası 2 bin 967 - 4 bin 225 lira, asansör varsa 2 bin 850 - 4 bin 134 lira. 2+1 evler için asansör varsa İstanbul (Avrupa) - İzmir arası 2 bin 35 - 2 bin 725 lira, asansör yoksa 2 bin 161 - 2 bin 816 lira. 2+1 evler için asansör varsa İstanbul (Anadolu) - İzmir arası bin 964 - 2 bin 624 lira, asansör yoksa 2 bin 90 - 2 bin 715 lira. İstanbul’da iki yaka arasında taşınma fiyatları 2+1 evler için asansör varsa 696 - 882, asansör yoksa 855 - 973 lira arasında değişiyor. 2+1 evler için asansör yoksa Trabzon - İstanbul (Avrupa) arası 2 bin 996 - 4 bin 296 lira, asansör varsa 2 bin 895 - 4 bin 218 lira. 2+1 evler için asansör varsa Diyarbakır - İstanbul (Anadolu) arası 3 bin 209 - 4 bin 704 lira, asansör yoksa 3 bin 310 - 4 bin 782 lira.

Haberin Devamı

Taşınırken mağdur olmayın Önce düşün sonra taşın

Sektörel araştırma

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 24 no’lu Taşımacılık ve Lojistik Komitesi’ne dahil olduklarını kaydeden Ercan Karakurt, “Derneğe bağlı araçların geçmesi için İDO ile Sirkeci-Harem geçişinde üyelerimize indirimli ve taşıyıcı elemanlar için de muaf geçiş kartı sağlandı. Beş aydır devam ediyor” dedi. Karakurt, İTO, Ticaret Üniversitesi ve dernek olarak evden eve nakliye sektörünün durumuna yönelik bir çalışma yaptıklarını da söyledi.

KurtCo Nakliyat adında bir şirketi olan Ercan Karakurt, “İstanbul ve güney sahillerine taşıma yapıyoruz. Yakında Bodrum’da bir şube açacağız. 3+1 evi iki günde taşıyoruz. Bir gün önce gidip paketleme yapıyoruz. İkinci gün eşyaları taşıyoruz. Taşırken kartonları sıfır kullanıyoruz. Daha sonra kartonlar geri dönüşüme gidiyor” ifadelerini kullandı.