11.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Biz verimlilik ekonomisi peşindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptığınız ölçüde yatırımları artırabilirsiniz. Biz isteriz ki tasarrufları yatırımları artıralım, doğru alanlara bunları kanalize edelim. Cari açığı yüzde 2.5’in altına düşüreceğiz. Cari açığın milli gelire oranını yüzde 2.5’in altına çekmeyi hedefliyoruz” dedi. Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ATM Merkezi (TAM) projesinin lansmanında, ekonomi programının çalıştığını söyleyerek, “Programın merkezinde yeniden dengelenme var yani makroekonomide dengesizlik giderilmesi var” diye konuştu. İlk çeyrekte net ihracatın katkısının pozitif olduğunun altını çizen Şimşek, “İhracatçılar için pazar büyüyecek, esas olan rekabet ve verimliliği artırmak, kur sübvansiyonu ile bir yere varamayız” dedi. Şimşek, ayrıca “Türkiye’nin dış borcu düşüyor. Türkiye’nin CDS’i 300 baz puanın altına geriledi. Cari açığın kalıcı şekilde yüzde 2.5’in altına düşürülmesi için yeşil, dijital dönüşüm, yeni sanayi politikası uygulamaya koyuyoruz” dedi.
Edinilen bilgilere göre Şimşek’in bahsettiği tedbirlerle 100 milyar lira tasarruf hedefleniyor. Tedbirler kapsamında kamu kurumlarında giderler kalem kalem hesaplanacak. Zorunlu olmadıkça kamu kurum ve kuruluşları bina ve araç kiralamayacak.
TAM’la ekonomiye 500 milyon $ katkı
Bankacılık işlemlerinin tek noktadan yapılabilmesi için Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT ATM’leri ‘TAM’ adı altında birleşiyor.
Halihazırda 81 ilde 5.600 adedi aşkın ATM ile vatandaşların hizmetinde olan TAM Türkiye’nin ATM Merkezi Projesi yakın gelecekte 19 bin ATM ile platform üyesi bankaların müşterilerinin hizmetinde olacak. Platforma dahil bankaların müşterileri ücretsiz ve komisyonsuz hizmet alabilecekler.
TAM ile birlikte ATM’ler ortak bir marka yönetimi altında birleşecek. Projeye dahil tüm bankaların ATM operasyonlarının yönetilmesine ilişkin kullanılan tüm kaynak bileşenleri tek çatı altında optimize edilecek ve tüm nakit yönetim organizasyonu proje paydaşlarının kontrolünde gerçekleştirilecek. TAM projesinin satın alma ve bakım/onarım kalemleri, yazılımın tekleştirilmesi ve ATM’de bulundurulması gereken nakit paranın alternatif şekilde değerlendirilmesi ile birlikte orta vadede Türkiye’ye yaklaşık 500 milyon dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor.
‘Beklenti 12 ayda yüzde 35 enflasyon’
Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacaklarını söyleyen Şimşek, “Buna benzer yoğun şekilde yaptığımız çalışmalar var. Program çalışıyor ve çalışmaya devam edecek. Enflasyonla ilgili dün (önceki gün) Merkez Bankası geniş değerlendirmelerde bulundu, çok iyi iş çıkarıyorlar, ekip çok güçlü. Piyasada bu işi bilenlerin beklentisi önümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 35 civarına ineceği. Türkiye’yi fiyat istikrarına kavuşturacağız. Gelir, kurumlar, KDV’yle oynamayacağız dedik. Belli çevreler hâlâ bu konuda spekülasyon üretmeye devam ediyor” dedi.
Altın kotası...
Bakan Şimşek, altına yönelik kota uygulamasına gittiklerini dile getirerek, “Çıkar çevreleri memnun değil, kusura bakmasınlar. Ülkede olmayan metali ithal edeceksiniz, bir köşede atıl duracak. Vatandaşın tercihine saygılıyım. Ülkemizin menfaatine kaynaklarımızı yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dönüştüreceğiz. Biz yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendireceğiz. Biz verimlilik ekonomisi peşindeyiz, tasarruf istiyoruz. Cari açığın 60 milyar dolardan 30’un altına düşmesi muhtemelse bu programın çok iyi çalıştığını gösteriyor” diye konuştu.