10.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman/EMLAK
Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 7 milyar dolarlık iş yüklenen Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, uzun süren sessizliğini yeni yatırım planlarını açıklayarak bozdu. Bir taraftan Dubai, Kazakistan, Türkmenistan, Libya ve Kuzey Irak’ta iş yaptığını ifade eden Turanlı, yurtiçinde ise turizm ve gayrimenkul odaklı inşaat işlerini sürdürdüklerini açıkladı.
Bu yatırımlara ek olarak enerji ve tarım sektörüne de girmeye karar verdiklerini dile getiren Turanlı, ayrıca çimento üretimi yapmayı planladıklarını açıkladı. Artık, Türk sermayesinin yurtdışına açılmasının zamanının geldiğini söyleyen Emrullah Turanlı, Libya’da lisans alabilirse 1 milyar dolarlık tarım ve enerji işine başlamayı hedeflediğini belirterek, şunları söyledi:
"Libya’da çimento fabrikası kurmak için uğraşıyorum. Ayrıca, Libya’da yetişmeyecek tarım ürünü yok. Devrimden önce, Libya’da arazi satın almak mümkün değildi, sadece kiralamaya izin veriliyordu. Şimdiki yönetimin tarzına göre burada tarım yapmak istiyoruz. Çünkü Libya’nın tam karşısında dev Avrupa pazarı var. Enerji işinde de, EPDK’nın Türkiye’de uyguladığı gibi enerjiyi orada üretip, Libya’ya satmak istiyoruz. Libya’da enerji ve çimento için 400 dönüm arsa gerekiyor."
Dev ‘Meydan’ı yapıyor
Emrullah Turanlı, Dubai’deki dev Meydan projesi hakkında da bilgi verdi. Meydan, Taşyapı ve Miran ortaklığında MTM şirketini kurduklarını ve hipodrom, otel ve alışveriş merkezinden oluşan projede görev aldıklarını anlatan Turanlı, şunları bilgileri aktardı:
"Meydan’da inşaatı üstlenen şirket olduk. O projenin 30 milyon metrekarelik arazisinde yaklaşık 100 milyon dolar değerinde hissem var. Ancak kendi yatırımcısı olduğum projeler yapmak istiyorum. Projedeki 4 bin villalık kısım için görüşmelerimiz sürüyor."
Dört dev kule dikiyor
Selamiçeşme’deki İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi üzerinde Four Winds projesinin inşaatının devam ettiğini vurgulayan Turanlı, 49 katlı 4 bloktan oluşan projede, toplam 420 konut bulunduğunu dile getirdi. Hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirilen projenin yüzde 60’ının Hazine’ye ait olduğunu açıklayan Turanlı, “Bu anlaşma gereği Kartal’da Maliye Bakanlığı için 30 milyon dolarlık lojman da yaptık" dedi.
Bu yılki diğer projelerin arasında Altunizade arazisinde STFA’dan aldıkları Selçuk İnşaat ile ortaklaşa yapacakları proje olduğunu ifade eden Turanlı, "Burada konut projesi yapacağız. Yaklaşık 250 konutluk lüks bir proje olacak. Gündemimizdeki bir diğer proje ise Seyrantepe’deki projemiz. Yaklaşık 200 bin metrekarelik arazide otel, ofis ve rezidans yapacağız. Şu anda inşaatımız sürüyor" diye konuştu.
Fikirtepe’de anlaşma yaptı
Türkiye’deki inşaat işlerinden söz eden Emrullah Turanlı, kentsel dönüşümün gündemde olduğu Fikirtepe’de anlaşma sağladığını söyledi. Hazırladıkları projede 100 bin metrekare toprak altında, 200 bin metrekare de toprak üstünde inşaat alanı olduğunu belirten Turanlı, şunları kaydetti:
"Fikirtepe’de 500 kişiyi bir araya getirip anlaşma sağladık. Toplam iki adada 100 parsellik bir arazi ile ilgileniyorum. Hak sahipleriyle yüzde 50 kat karşılığı oranıyla anlaştık. Ayrıca hak sahiplerine her ay 1000 lira kira desteği vereceğim. 36 ay boyunca bu parayı ödeyeceğim. Projenin yalnızca inşaat yatırımı 400 milyon doları bulacak."
Otel ve otoparkta da İddialı
Otel inşaatlarına da devam ettiğini kaydeden Turanlı, Etiler’de 35 bin metrekarelik alanda otel inşaatının devam ettiğini kaydederek, “Diyarbakır’da da otel yapmak için arazimizi aldık. Koşuyolu’ndaki eski TIR garajı olarak bilinen arazide de büyük şehir içi oteli inşa edeceğiz. Gayrettepe otelimizin inşaatı devam ediyor. Burada katlı otopark ve otel yatırımı var. 1000 araçlık otopark yapıyoruz, işletmesini de yapacağız. Moskova’da turizm yatırımı yapmaya çalışıyorum."
GYO’lar konut satamaz
Emrullah Turanlı, Türkiye’deki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) konut satmasını da eleştirirken, "Onlar GYO oluyor, ben anonim şirket olarak kayıtlıyım. GYO’ların vergi muafiyeti var ama diğer inşaat şirketlerinin yok. Bakıyorsunuz portföylerine konut yapıp satıyor. GYO’ların kira getirisi olan otel, ofis, alışveriş merkezi gibi projeleri olması lazım. Sadece konut yapıp satarak GYO olunmaz" diye konuştu.
Koruyu ‘korkudan’ almadı
Turanlı, yeni projeler için arsa arayışlarının sürdüğünü belirterek, ‘Yapı Kredi Korusu’ olarak bilinen araziyi satın almak için görüşmeler yaptıklarını kaydederken, "Almak üzereydik ancak buradan vazgeçtik. Herkes konuşmaya başladı ve korkudan bıraktık" dedi.
GÜNÜN PROJESİ
The İstanbul Veliefendi
Koç’un Velİefendİ’dekİ arsasına 486 daİre yapıyor
Koç Grubu’nun Zeytinburnu Veliefendi’deki arsası üzerine YDA Grup ve Kuruluş İnşaat tarafından yapılan The İstanbul Veliefendi projesi yoğun talep görmeye devam ediyor. Bakırköy Sahil Yolu üzerinde Veliefendi’de 68 bin 333 metrekare arsa üzerinde inşa edilen projede 486 dairenin yer alıyor. 210 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin 12 bin 500 metrekarelik alanı 42 adet ticari üniteye ayrıldı.
48 bin metrekarenin ise sadece peyzaj alanına ayrıldığı The İstanbul Veliefendi, geniş sosyal yaşam alanlarıyla da öne çıkıyor.
Açık ve kapalı yüzme havuzlarının yer aldığı projede, çeşitli spor alanları, sauna, hamam, kreş, kameralı güvenlik sistemi ve her daireye ayrılan kapalı otoparklar ile konforlu ve huzurlu bir hayat sunuluyor. Haziran 2013’te tamamlanacak projede 1+1’den 4+1’e kadar farklı tiplerde konutlar bulunuyor.
Ulaşım açısından da avantajlı bir konumda yer alan proje deniz otobüsü, metrobüs, otobüs, tramvay ve metro gibi toplu taşıma araçlarına birkaç dakikalık mesafede yer alıyor. Proje, Atatürk Havalimanı’na 8, Merter’e 2, Bakırköy’e 1, Topkapı’ya 4 ve sahil yoluna 1 km uzaklıkta bulunuyor.
YAKIN PLAN
Yerİ: Zeytinburnu / Veliefendi
Yapımcı fİrma: YDA Grup – Kuruluş İnşaat
Teslİm tarİhİ: Haziran 2013
Toplam konut sayısı: 486
Konut tİplerİ: 1+1, 2+1, 3+1, 4+1
Konut fİyatları: 4.500 m2/TL’den başlayan fiyatlarla
70 BİN KİŞİLİK ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ’NDE İNŞAAT YÜKSELİYOR
‘Ataşehir Finans Merkezi’ olarak bilinen, ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, inşaatlar da hızla yükseliyor. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi’nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, uygulama projelerinin bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay vereceğini kaydetti.
Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.
Kamu kurumları akın edecek
Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, Finans Merkezi’ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) alt kuruluşlarının da burada yer alacağını söyledi. Kurum, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu kaydetti.
Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, “Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor.
Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlanıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak” şeklinde konuştu.
Anadolu’nun simgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, 800 bin metrekare alan üzerinde planlanan İstanbul Finans Merkezi, Tarihi Yarımadadan, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı’dan ilham alan mimari yapısıyla geleneksel değerleri geleceğe taşıyacak.
İstanbul’un giriş ve karşılama noktasında, TEM ve E-5 otoyollarının kesiştiği bölgede inşa edilecek olan İstanbul Finans Merkezi, konumu ve mimari yapısıyla ”Anadolu Yakası’nın simgesi” olmak için tasarlandı.
İstanbul Finans Merkezi’nin çevresinde 10 bin kişilik cami, 15 bin kişilik spor tesisi ve 50 bin metrekare büyüklüğünde park alanı bulunuyor. Finans Merkezi içerisinde tasarlanan yeşil alanlar İstanbul için büyük kentsel parklar oluşturacak. 70 bin kişinin çalışacağı öngörülen İstanbul Finans Merkezi’nin Ümraniye ve Ataşehir başta olmak üzere Kadıköy, Çekmeköy, Kartal ve Maltepe ilçelerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.
Dava sürüyor
Yaklaşık 3 yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi’nden Ümraniye Belediyesi’ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi arazisi için Ataşehir Belediyesi’nin Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sürüyor. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, şu anda arazinin yüzde 90’ının Ümraniye sınırları içerisinde yer aldığını hatırlatarak, Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtıkları davanın sürdüğünü söyledi.
Battal İlgezdi, hızla gelişen ilçede ulaşım altyapısı ile ilgili sorunlar bulunduğunu ve Finans Merkezi ile bu sorunun daha da büyüyeceğini savunarak, şu anda bölgede 7 otel yapıldığını, 3 olan AVM sayısının daha da artacağını, yerli ve yabancıların yatırım için bölgeye büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
Fiyatlar sürekli artıyor
İstanbul Finans Merkezi’nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, ”2004’te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4.500 lira. Buraya yatırım yapan kira geliri için yapmıyor, insanlar bu geleceği görüyor. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kurum, ”2,5-3 milyar dolar para İstanbul Finans Merkezi’nin inşasına harcanacak” dedi.
Yüzde 1 peşinatla konut sahibi olmayı kolaylaştırıyor
Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Venedik konseptli projesi VIA/PORT Venezia yeni bahar kampanyası sunuyor. Yapılan açıklamada, bugünden itibaren geçerli olacak kampanya kapsamında projeden ev almak isteyenlerin yüzde 1 peşinatla ev sahibi olabileceği belirtildi. Bayraktar&Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Gaziosmanpaşa’da inşa ettiği projede daire tesliminde konut bedelinin yüzde 24’ü oranında ödeme yapacak alıcılar, geri kalan yüzde 75’lik miktarı ise 120 aya varan taksitlerle banka kredisi ile ödeyebilecek. Konut, avm ve ofislerden oluşan proje toplamda 2 bin 400 konuttan oluşuyor. Fiyatların 209 bin liradan başladığı projenin teslim tarihi ise Kasım 2014 olarak belirtiliyor.
MKE’nin 57 bin m2’lik Kırıkkale arsası satışa çıktı
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale’de bulunan MKE Silah Fabrikası karşısında yer alan toplam 57 bin 17 metrekare yüzölçümlü arazileri 7 milyon 500 bin lira muhammen bedelle satışa çıkardı. Açıklamaya göre, Kırıkkale’nin, Merkez İlçesi, Yenimahalle’de bulunan ve MKE Silah Fabrikası karşısında yer alan 57 bin 17 metrekarelik arsa vasıflı 140 adet taşınmaz, kapalı zarfla teklif alma daha sonra açık arttırma ile pazarlık yapılmak suretiyle 10 Mayıs saat 14:00’da ihale yoluyla satılacak.
Satışta esas arazilerin tamamına birden teklif verilecek olup ayrı ayrı verilen teklifler dikkate alınmayacak. Satış ihalesi için tekliflerin en geç ihale günü saat:14:00’a kadar, Ankara Tandoğan’da bulunan MKEK Genel Müdürlüğü Yatırım Planlama Daire Başkanlığına verilmesi gerekiyor.
Fikirtepe’de ilk yıkım ruhsatını Anka Yapı aldı
Kentsel dönüşüm bölgesi olarak dikkat çeken Fikirtepe’de birçok firma ve çok geniş alan olmasına rağmen 1 yıldan beri bölgede tek yıkım ruhsatı alan firma Anka Yapı oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, “6 Nisan 2012 tarihi itibariyle Kadıköy Belediyesinden yıkım ruhsatını aldık. Fikirtepe’deki eski binaların yıkımına başlıyoruz. Sözleşmesini yapmış olduğumuz parsellerde yıkım sonucu oluşacak arsamız üzerine projemizi hayata geçireceğiz” dedi.
“Önümüzdeki en geç bir ay içerisinde Fikirtepe’deki ilk parselde o eski binalar görünmeyecek boş ve temiz bir arsa ortaya çıkacak” diye konuşan Temel, yıkım ruhsatı alabilmek için 224 hak sahibinden 3 bin civarında evrak topladıklarını bu evrakların en az 4’er makam imzasından 12 bin imza attırdıklarını anlattı.
Güneydoğu’nun konut kredisindeki payı arttı
Tüketicilere ücretsiz hizmet veren bağımsız kredi danışmanlık şirketi “Konutkredisi.com.tr”nin 2012 Nisan Ayı Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’na göre, geçtiğimiz yıl Mart ayında yıllık yüzde 9,7 olan ağırlıklı ortalama konut kredisi faizleri, 2012 Mart ayında yıllık yüzde 13,4 ile geçen yıla göre yüzde 37 daha yüksek gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın ilk iki ayında yıllık yüzde 28 büyüyen konut kredisi hacminin, 2012 Ocak ve Şubat ayları sonunda yıllık bazda yüzde 1,4 büyüdüğünün belirtildiği raporda, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredisi hacmindeki payı hızla arttığı belirtildi.
Rapordaki verilere göre, kişi başına düşen konut kredisi tutarının İstanbul, Ankara ve İzmir’de diğer illerin ortalamasının yaklaşık 4 katı olmasına karşın, diğer illerde konut kredilerinin daha hızlı arttığı aktarıldı. Verilere göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de büyük ilde kişi başına düşen konut kredisi tutarı 2 bin lirayken, diğer illerde bu tutar 550 lira civarında gerçekleşti.