EkonomiTarım ve gıda sektörüne giriyor

Tarım ve gıda sektörüne giriyor

06.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Alarko Holding, 2023 yılı itibariyle Alto Farm markasıyla tarım ve gıda alanındaki faaliyetlerine başladığını açıkladı.

Tarım ve gıda sektörüne giriyor

EKONOMİ SERVİSİ - Tarım ve gıda yatırımlarıyla Alto Farm’ın 5 yıl içerisinde 650 milyon dolar yatırım yapması ve 650 milyon dolar ciro ile 200 milyon dolarlık FAVÖK elde etmesi öngörülüyor. Alarko Holding CEO’su Ümit Nuri Yıldız düzenlediği basın toplantısında yeni girişimle ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Alarko Holding olarak, 2023 yılında sürdürülebilir büyüme, nakit yönetimi ve yeni yatırım alanlarına öncelik veriyoruz. 2023 yılında hem organik hem de inorganik olarak büyümeye devam edeceğiz. Bu yıl sadece organik olarak 4 milyarın üzerinde bir yatırım hedefledik. Alarko Topluluğu’nun her zaman önem verdiği nakit yönetimi bu yıl da bütün planlamanın yapı taşı olacak. Faaliyet gösterilen her alanda katma değerli işler ve hizmetler üretmeye devam ederken yeni kazanımlar için fırsatları ihtiyatlı bir şekilde değerlendiriyoruz. Tıpkı yeni tarım yatırımımız gibi. Yılda 300 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirmeyi ve 2028 yılında bu büyüklükteki bir üretim ile dünyada ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

İlk hasat bu ay

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Orman ve Tarım Bakanlığı ile yürütülen çalışmaların ardından sera alanlarının tahsisine Afyon’da gerçekleştirmeye başladı. Bu bölgede sera ortamının ısıtılması, jeotermal altyapısının kullanılması yöntemiyle gerçekleştirilecek.

Alarko, 2028 yılı itibariyle yaklaşık 5 milyon metrekare alanda seracılık yaparak 300 bin ton sebze meyve üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Şu ana kadar 120 bin metrekare ve ilk hasatlar Mayıs 2023 içinde başlıyor. Yıl sonuna kadar hem satın alınan hazır seralar hem de boş alanlara yapılacak yatırımlar ile 600 bin metrekare ulaşılması amaçlanıyor. Holdingin bir sonraki aşamada ise açık alan tarımına odaklanmayı amaçladığı belirtildi.