EkonomiTarım arazileri için ‘bir karış’ harekâtı

Tarım arazileri için ‘bir karış’ harekâtı

23.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İşlenmeyen tarım arazileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üretime kazandırılmak için kiraya verilebilecek. İlk uygulama 2025 sonunda planlanıyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Ekilmedik tek karış bırakmayalım’ açıklamasıyla çalışmalar başlamıştı.

Tarım arazileri için ‘bir karış’ harekâtı

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - İşlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için son iki yıldır üzerinde çalışılan düzenleme hayata geçirildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” ile farklı gerekçelerle iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilebilecek.

Haberin Devamı

Bakanlık eliyle tarımsal üretim amaçlı yapılan kiralamalarda kira bedeli arazi maliklerine ödenecek. Bu kapsamda işlenmeyen arazilerin tespiti 2024 ve 2025 üretim yıllarına göre iki yıllık yapılacak. Tespit sonrası 2025 son çeyreğinde ilk kiralamaların yapılması planlanacak. 

Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Ekilmedik tek karış yer bırakmayalım” ifadeleriyle birlikte başlatılan çalışmalar sonuçlandı. Bakanlık bünyesinde il ve ilçe müdürlüklerinde konuyla ilgili komisyonlar kuruluyor. Yönetmelikle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarımsal üretimimizin etkinliğini artıracak ve işlenmeyen arazileri ülke ekonomimize kazandıracak düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” sayesinde tarımsal arazilerimizin bereketine bereket katacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Ekmeyi teşvik edebilir’

Kararın doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ancak düzenlemenin tüm altyapısının işler şekilde ayarlanması gerekliliğine dikkat çekti. Soylu, “Bölgede atıl arazi oranı oldukça düşük. Genellikle ekiliyor ancak daha yüksek olan yerler de vardır. Bunlar genellikle köyden göç edenlerin kalan alanları oluyor. Bazen kiraya verilse de genellikle boş kalıyor. Bu karar, bir kısım insanı kendi arazisini ekmeye de teşvik eder. Tarlasını bırakıp şehre göçenler gelip kendisi ekebilir. Böyle etkileri de olacaktır” dedi.

Tarım arazileri için ‘bir karış’ harekâtı

Kayıt altına alınacak

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, özellikle çiftçi üretimi ve toprak alanlarının kayıt altına alınması konusunda düzenlemenin faydalı olacağını ifade etti. Bayram, “En büyük sorunlarımızdan biri kayıtların tam olmaması. Örneğin ihtiyaç fazlası soğun üretiyoruz, zarar ediyor. Az üretiyoruz, ürün bulamıyoruz. Bunların düzenlenmesine faydası dokunabilir” diye konuştu. 

Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise, çiftçinin üretim maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirterken, “Bu nedenle kiraya verebileceği zaman kendisi de zaten kiralama yoluna gidiyor. Ancak kiralamalar da maliyetler nedeniyle düşük” dedi.