EkonomiTaksitli alışveriş ve taşıt kredisine ayar

Taksitli alışveriş ve taşıt kredisine ayar

02.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuyum, mobilya ve elektrikli eşyada taksit sayısı 3’er ay azaldı. BDDK, taşıt kredisi vadelerinde de 12’şer ay indirime gitti

Taksitli alışveriş ve taşıt kredisine ayar

Aylin Rana Aydin -  Kredi kartlarında taksitler kuyum, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 3’er ay düşürüldü. Taşıt alımlarında kredi vade sınırları nihai fatura değerlerine göre 12’şer ay indirildi.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) yapılan açıklamaya göre, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin, basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 6 aydan 3 aya, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 9 aya indirilmesine karar verildi. Televizyon alışverişinde de 5 bin liraya kadar taksit sınırı 9 aya düşürülürken, 5 bin lira ve üzeri için ise 4 aylık taksit sınırı devam edecek.

Vadeler kısaldı

BDDK, taşıt alımlarında kredi vadelerinde de indirime gitti. Buna göre,kullandırılan taşıt kredilerde vade sınırı, nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olan taşıtlarda 60 aydan 48 aya, 120 bin liranın üzerinde olup 300 bin liranın üzerinde olmayan taşıtlar için 48 aydan 36 aya indirildi. Nihai fatura değeri 300 bin liranın üzerinde olup 750 bin liranın üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade 36 aydan 24 aya çekildi.

Haberin Devamı

Nihai fatura değeri 750 bin liranın üzerinde olup 1 milyon 500 bin liranın üzerinde olmayan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade 24 aydan 12 aya düşürüldü.

‘Senetli satışa yönelim olacaktır’

Son dönemde birkaç kere taksit sayılarının düşürülüp artırılmasıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz dönemde kredi kartlarında taksitlerin artmasıyla birlikte satışların da artığını görmüştük. BDDK, 2020’nin son ayında taksit sayısı 12 aya düşürüldü ve alınan kararla bir 3 ay daha azaltılarak taksit sayısı 9 aya indirildi. Baktığınız zaman mobilya sektörü zanaatkar yönü yüksek mobilya ve fabrikasyon mobilya olarak ikiye ayrılıyor. Fabrikasyon mobilyada alımların yüzde 60’ı yüzde 70’i taksitliydi. Zanaatkar mobilyada ise daha çok peşin ya da senet üzerinden alımlar söz konusuydu. Taksitlerin düşürülmesi fabrikasyon mobilyanın satışlarında düşüş oluştururken yeniden senet tarafına kayışı başlatacaktır. Acil mobilya alımlarının dışındaki ihtiyaçların bir parça öteleneceğini öngörüyoruz.”

Taksitli alışveriş ve taşıt kredisine ayar

‘Ani oldu, komisyon daha da artabilir’

Haberin Devamı

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız, taksitlerin düşürülmesiyle birlikte beyaz eşya sektörünün zorlanacağını belirtti. Düğün sezonuyla birlikte hareketliliğin de başladığını aktaran Yıldız, “Sektör için biraz ani oldu. Taksitlerde kredi kartı komisyonları da yüksek. Bir ev kurarken ortalama 5-6 adet elektrikli eşya alınıyor. Bunların 20-30 bin lira arasındaki tutarı taksitlendirme yaptığımızda banka komisyon oranları 12 taksitte yüzde 10’lara kadar çıkıyordu. Şimdi taksit düşürüldüğü için bu komisyon oranları da artacak. Tüketici de ödeme güçlüğü çekecektir, bekleyip göreceğiz. Birkaç ay sonra yeniden bir düzenleme yapılır diye düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Düğün sezonunda tüketici etkilenir’

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yeni kararla birlikte altında taksitle alımın 6 aydan 3 aya düşürüldüğünü kaydetti. Düğün, nişan, sünnet döneminin başlamasıyla birlikte sektörde hareketliliğin de başladığını ifade eden Atayık, “Salgın döneminde iş yapamadık. Bizim beklentimiz 1 Temmuz’dan sonrası içindi. Geçen haftadan itibaren de bir hareketlilik başlamıştı. Hem altın fiyatlarının yüksekliği hem de taksitin yarı yarıya düşmesi sektörü ve tüketicileri olumsuz etkileyecek” dedi. Taksitlerin işçilik olan yüzük, küpe, bilezik gibi ürünlerde uygulandığını da anımsatan Atayık, Türkiye’de 40 bin kuyumcu olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Merkez’den TL adımı

Merkez Bankası parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak için zorunlu karşılıklarda değişikliğe giderken, uzmanlar değişikliklerin mevduat içinde TL’nin payını artırmak için bankalara özendirici olabileceğini, ancak mudilerin davranışlarının değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulmasını sağlayan imkan oranını 19 Eylül yükümlülük dönemine kadar yüzde 20’den yüzde 10’a indirilirken, bundan sonrası için tamamen kaldırdı. Ayrıca döviz mevduat ve katılım fonları için zorunlu karşılık oranları iki puan artırıldı. TCMB buna ek olarak 25 Haziran’dan sonra TL mevduata dönüştürülen döviz mevduatı zorunlu karşılık yükümlülüklerinden muaf tutacak.

Haberin Devamı

Reuters’a konuşan Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erken, değişikliklerin bankaların daha fazla TL cinsinden mevduat tutmalarını amaçladığını ancak aslen mudilerin tercihlerinin değişmesi gerektiğini ifade ederek, “Bankalar daha fazla TL mevduat tutunca TCMB ZK hesabında bulundurdukları tutara daha fazla faiz ödemesi alacaklar. Ancak döviz tevdiat hesaplarından TL’ye geçiş bankaların değil mudilerin tasarrufunda olan bir şey. Mudilerin tercihlerini değiştirebilmek önemli. Bu da TL’de güven, istikrar ve kuvvetli getiri pozisyonuyla olur” yorumunu yaptı.