28.02.2022 - 10:50 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada, Rusya'ya karşı uygulanacak ilave ekonomik yaptırımlar konusunda ortak açıklama yayımladı. Batı, Rusya'ya karşı en büyük kozlarından birini oynamaya karar verdi. Alınan kararla bazı Rus bankaları uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacak.
Ülkeler arasında SWIFT üzerinden her yıl trilyonlarca dolar transferi yapılıyor. Sadece ülkeler arasında değil aynı ülke içindeki bankalar arasındaki döviz transferleri de SWIFT üzerinden yapılıyor. Günde 40 milyonu aşan toplam SWIFT işlemlerinin yaklaşık yüzde 1'i ise Rus bankalarına ait.
'RUSYA CİDDİ SIKINTI YAŞAYACAK'
Peki SWIFT hamlesinin Rusya üzerindeki etkileri ne olacak? Prof. Dr. Sefer Şener, milliyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
"SWIFT sistemi uluslararası ödeme sistemidir. Yani ülke olarak ticaret yapıldığında sattığınız malın karşılığını karşı ülkedeki bankadan SWIFT yoluyla alıyosunuz. İthalat yaptığınızda ödemenizi SWIFT yoluyla yapıyorsunuz. Aynı zamanda sadece ihracat-ithalat değil, şahıs olarak, diyelim Almanya'daki tanıdığınız para gönderecek ya da siz göndereceksiniz. Bu SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. Türkiye'de bankalar arasında ya da kendi hesaplarınız arasında havale ve EFT kullanıyorsunuz. İş uluslararası düzeye geldiğinde, yani bir başka ülkeye para gönderimi yapacağınızda SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. SWIFT sistemi çok önemli, hızlı, ucuz ve güvenli bir sistem. Yaklaşık 12-13 bin finans kuruluşu bu sistemi kullanıyor. Küresel çapta ticaretin ana noktalarından bir tanesi SWIFT tarafından oluşturuluyor.
'RUSYA'NIN İŞİ ÇOK ZOR'
Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması demek, bundan sonra yapacağı para transferlerinde, ticarette çok ciddi sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor. Bu hamle için Rusya'nın dünya piyasasından izole edilmesi denebilir. Rusya'nın bu saatten sonra işi ticari anlamda çok zor. Çünkü yaptığı ihracatın bedelini SWIFT üzerinden alıyordu. Alternatif oluşturması gerekiyor. O da çok zaman alır, pahalıya mal olur ve güvenilir olup olmadığı tartışılır. Avrupa, batı ve ABD aynı zamanda bu kararı kararlılıkla uygularsa Rusya'nın ciddi anlamda ticaret hacminin etkileneceğini görmek mümkün. Bugün itibarıyla da etkileri başladı. Rusya Merkez Bankası faiz artırdı. Bu çok ciddi anlamda Rus rublesinin değer kaybıyla da alakalı bir durum. Dolayısıyla etkileri bununla da sınırlı kalmayacak. Rus ekonomisi üzerinde artan bir etkisi olacak. Şunu da unutmamak gerekiyor. Bu sadece Rus ekonomisini etkileyecek bir durum değil, Rusya'yla ticaret yapan ülkeleri de etkileyecek. Avrupa doğal gazın yüzde 40'ını Rusya'dan alıyor. Bizim Rusya'yla 33-34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Dolayısıyla bu kadar yüksek ticaret hacmi SWIFT sisteminden dolayı etkilenecek. Rusya'yla ticaret yapan ülkeler bu durumdan olumsuz etkilenecek.
'RUSYA'NIN EKONOMİSİNDE CİDDİ SONUÇLARI OLACAK'
Yaptığınız ihracatın bedelini SWIFT sistemi olmadığı için alamayacaksınız. Farklı bir yöntem kullanmanız gerekiyor. Ya da ithalat yapacaksınız. Parayı Rus bankalarına gönderemeyeceksiniz. O yüzden çok önemli bir yaptırım aslında. Eğer batı ve ABD bu yaptırımda kararlı olursa önümüzdeki 3-5 yıla sarkacak şekilde Rusya ekonomisi üzerinde çok ciddi sonuçları olacak. Geçici olarak düşünmemek lazım. Bu durum belli hayat standardını yakalamış Rus halkı üzerinde çok ciddi olumsuz etki yapacaktır. O yüzden SWIFT sistemi çok önemli bir sistem. Bu sistemin uygulanması Rusya'yı da farklı alternatiflere yönelmek anlamında teşvik edecektir. Rusya'nın bu sistemden izole edilmesi aynı zamanda dünya ticaretinden de izole edilmesi anlamına gelir. Bu durumu ilerleyen aşamalarda daha net olarak göreceğiz."