21.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
İSTANBUL Reuters
Bir bankacı, dün gerçekleştirilen ‘piyasa yapıcılar’ toplantısında bankacıların “Döviz likiditesi sıkışık ama döviz kredileri çok hızlı artıyor” yolundaki değerlendirmeleri üzerine, TCMB’nin “Bankalar swap üzerinden döviz yaratıyor. Yılın başından beri dile getirdik, swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulaması masada” şeklinde cevap verdiğini söyledi. TCMB, sıcak para girişini caydırmak, uzun vadeli fonlamayı artırmak ve kredilere sınırlama getirmek amacıyla cari açığı azaltacak önlemler kapsamında aralık ayından itibaren zorunlu karşılık oranlarını vadelere göre farklılaştırarak üç kez artırdı.
TCMB, nisan ayı Para Politikası Kurulu toplantısında vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli DTH’ler ile diğer döviz yükümlülüklere uygulanan zorunlu karşılık oranını 100 baz puan; 3 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde 50 baz puan, vadesiz ve 1 aya kadar (1 ay dahil) vadeli TL cinsi mevduatlarda ise 100 baz puan artırdı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 25 Mayıs’ta toplanacak.
Hazine daha az borçlanacak
Öte yandan, bankacıların verdiği bilgiye göre Hazine, piyasa yapıcılar toplantısında iç borç çevirme rasyosunun bu yıl, “2011 yılı Öngörüleri” raporunda yer alan yüzde 88 öngörüsünün altında kalabileceğini söyledi. İç borç çevirme rasyosunun yüzde 80 seviyesinin altında olabileceğini söyleyen başka bir bankacı, “Hazine, yapılandırmadan gelecek para ile bu oranın daha da düşebileceğini söyledi ancak, TCMB’nin mevcut politika uygulaması sırasında iç borç çevirme rasyosunu çok düşürmenin de yanlış olacağını belirtti” dedi.
MB: Böyle bir açıklamamız yok
Merkez Bankası’ndan bir yetkili, “İstanbul’da gerçekleştirilen piyasa yapıcıları toplantısında TCMB yetkililerinin ‘swap işlemlerine zorunlu karşılık uygulamasının masada olduğu’ yolunda bir açıklaması olmamıştır” dedi.
SWAP NEDİR?
Kelime anlamı değiş tokuş olan ‘swap’, bankaların, varlık ya da yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemlerdir.