15.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
STAR Rafineri’yi yeni yatırımlara hazırlamak adına gerçekleştirilen ve yaklaşık iki ayda tamamlanan bu planlı bakım duruşunun, rafinerinin gelecek 5 yıl boyunca verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacağı ifade edildi. SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, “Bu planlı duruş sayesinde önümüzdeki dönemde operasyonlarımız sırasında oluşabilecek duruşların önüne geçerek Türkiye’ye işlenmiş petrol ürünleri arzımızı kesintisiz sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı ve en büyük entegre endüstri grubu SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinden STAR Rafineri, tam kapasite üretime başlanan 2019 yılından bu yana gerçekleştirdiği ilave yatırımlar ve verimlilik çalışmaları ile ham petrol işleme hacmini yüzde 30 oranında yükseltti. Rafinerinin depolama kapasitesini artıracak ilave tank projesi tamamlanarak operasyonel esnekliği de artırıldı. Ayrıca süreç verimliliği sağlayacak ünite bazlı geliştirme projeleri gerçekleştirildi.
Üretim kapasitesi %2.5 arttı
Planlı duruşla entegre olarak yürütülen kapasite artış projesinin tamamlanmasıyla birlikte, STAR Rafineri’nin üretim kapasitesinde yüzde 2.5 oranında bir artış sağlandığını belirten Kanan Mirzayev, şöyle devam etti:
“Planlı duruş ile eş zamanlı olarak önemli bir projeye daha imza attık. Petkim’in üretim kapasitesini ve verimliliğini artıracak olan İskele Modernizasyon Projesi kapsamında iskelemizde modernizasyon çalışmalarını tamamladık. Bu yatırımımız sayesinde Petkim’e artık daha büyük gemiler yanaşabilecek ve yeni altyapısı sayesinde yükleme-boşaltım operasyonlarımız daha kısa sürede yürütülecek. Bölgesel ve küresel gelişmeler enerji arzı ve güvenliği konularını dünyanın en önemli gündem maddeleri haline getirdi.”
‘İş sağlığı ve güvenliği önceliğimiz’
Kanan Mirzayev, planlı duruştaki hedeflerine ulaşmak için bu süreçteki eğitim çalışmalarına özellikle dikkat çekerek, “Planlı duruşun en önemli ve en temel hedefi, yürüttüğümüz tüm çalışmaları iş sağlığı, güvenliği ve çevre kurallarımıza uygun şekilde, iş sağlığı ve güvenliği alanında belirlediğimiz uluslararası standartlara ulaşan bir performansta bitirmekti. Bu hedefe ulaşmak için duruştan aylar önce eğitim setlerimizi hazırladık. Bu setlerle hem çalışma arkadaşlarımızın hem de iş ortaklarımızın çalışanlarının duruş özelinde tasarlanan iş sağlığı, güvenliği ve çevre eğitimlerini eksiksiz şekilde almasını sağladık” dedi.
YAKLAŞIK 2 YIL HAZIRLIK YAPILDI
Kanan Mirzayev, planlı duruşlara hazırlık sürecinin büyük önemde olduğunu anlatarak, bu duruma 2 yıl boyunca hazırlandıkları söyledi. Rakamlarla STAR Rafineri’de planlı duruş:
- Yaklaşık 7.500 kişi görev aldı.
- Yaklaşık 225.000 m³ iskele kuruldu.
- 13.800 m² izolasyon söküldü.
- 101 adet vinç kullanıldı.
- Toplam uzunluğu 1.741 km olan 282.758 adet eşanjör tüpü yıkandı.
- 5.399 adet tanımlı iş 121.445 adet işlem adımı ile tamamlandı.
- 240.000 adet malzeme bakım çalışmalarında kullanıldı.
- 46.154 insan-saat iş sağlığı, güvenliği ve çevre eğitimi verildi.