EkonomiSosyal medya bu otoparkı konuşuyor! 600 TL'lik ücret tartışması

Sosyal medya bu otoparkı konuşuyor! 600 TL'lik ücret tartışması

06.09.2023 - 07:29 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda birçok araç sahibi aynı dertten muzdarip. Otoparklarda fiyatlar ateş pahası. Beşiktaş'ta bir otoparksa sosyal medyada gündem oldu. Peki otoparklarda tavan ücret uygulaması mümkün mü? İşte detaylar...

Sosyal medya bu otoparkı konuşuyor 600 TLlik ücret tartışması

Milliyet.com.tr/ Son zamanlarda birçok araç sahibi aynı dertten muzdarip. Otoparklarda fiyatlar ateş pahası. Beşiktaş'ta bir otoparksa sosyal medyada gündem oldu çünkü o otoparkın tarifesine göre 1 saatlik kullanım 100, 12-24 saat arası kullanım ise tam 600 TL. Peki bu fahiş otopark ücretlerine kim dur diyecek?

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şu ifadeleri kullandı: “Büyükşehirlerde otopark sıkıntısını rant kapısı haline getiren bazı işletmeler gerek ruhsatlı gerek ruhsatsız olarak otopark hizmeti vermektedir. Ancak bazılarının ücretleri oldukça yüksek bulunmaktadır. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamasından istifade eden ve vatandaşların sıkıntısını had safhada yaşadığı bazı lokasyonlarda çok yüksek bedeller belirlemektedirler.

FAHİŞ FİYAT GÖREN VATANDAŞ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİR?

Tüketiciye hizmet sunan her işletmenin fiyat tarife listesini görünür şekilde tüketiciye sunma zorunluluğu vardır. Böyle bir tarife bulunmadığı takdirde tüketici kendisinden fahiş bedel alındığın takdirde tarifeyi görülür yere asmayan otopark işletmesi hakkında Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu’na şikayette bulunmalıdırlar.

Haberin Devamı

‘FAZLA ÖDEDİĞİ BEDELİN İADESİNİ İSTEYEBİLİR’

Ayrıca fahiş bedel alınmışsa örneğin 1 saatlik bir otopark hizmetinden piyasa rayicinin çok üzerinde olan 100 TL gibi bir bedel ödemek durumunda kalınmışsa tüketici o bölgedeki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın iştiraki olan İSPARK’ın tarife listesinden fazla ödediği bedelin kendisine iadesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirler.

Aradaki farkın kendisine iade edilmesini talep edebilirler. Ne var ki fiyat tarifesini yayınlamış olan otopark işletmecisine karşı böyle bir hak arama yolu şu anda bulunmamaktadır.

Bu sorunun çözümü için İBB bir düzenleme yapmalı ve aynı alışveriş merkezlerinde 3 saatten sonra alınabilecek otopark ücretlerinde olduğu gibi UKOME onayını zorunlu tutmalıdır.

Böylelikle fahiş bedel talep eden otopark işletmeleri fiyat tarifelerini UKOME’nin onayına sunacak ve ulaşım koordinasyon merkezi tarafından onaylanan tarifeyi uygulayabileceklerdir.

BİR TAVAN ÜCRET OLMALI MI?

UKOME en azından İstanbul gibi büyükşehirlerde alınabilecek otopark ücretlerine bir tavan fiyat belirlemelidir. Yani bu UKOME’nin onayından geçmelidir. UKOME lokasyonu değerlendirecek ve o lokasyonda alınabilecek tavan fiyatı belirleyerek tüketicilerin fahiş otopark ücretleri ile karşılaşılmasının önlenmesini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Tarife listesini asmayana karşı tüketici burada ‘benden fahiş bedel alındı’ diyerek İSPARK’ı emsal gösterip aradaki farkın kendisine iadesini isteyebilir. Fiyat tarifesi asmayanlar için Tüketici Kanunu’nun 54’üncü maddesine aykırılıktan Ticaret Bakanlığı’nın Reklam Kurulu idari para cezası uygular.

‘LOKASYONA GÖRE FİYAT BELİRLENMELİ’

Fiyat tarifesi asarak yüksek bedel talep edilmesinin önüne geçilmesi de büyükşehir belediyelerinin alacağı karar ile otopark işletmelerine lokasyona göre tavan fiyat belirleyip bunun ilan etmesi mümkündür.

Nasıl ki toplu taşımada UKOME fiyat tarifesi belirliyorsa, otopark hizmetleri ile ilgili de fiyat tarifesini belirlemelidirler. Taksilere, dolmuşlarda, toplu taşıma yapan otobüslerde fiyatları UKOME belirliyor. Alışveriş merkezlerinde 3 saat ücretsiz olan uygulamadan sonraki saatler için bedeller de UKOME’nin onayına tabidir.

Haberin Devamı

Vatandaş otopark sıkıntısının yoğun olduğu lokasyona gittiğinde yüksek bedeli ödemek zorunda kalacaktır.”