EkonomiSonbaharda tatil yabancıyı uçuruyor

Sonbaharda tatil yabancıyı uçuruyor

15.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yabancı turistler yaz sezonunu kasım sonuna kadar uzattı. Pek çok bölgede devam eden sezon uçuşları, tesis rezervasyon akışlarını olumlu etkiliyor. Yerli turistin tatil aralığı da her yıl daha fazla uzuyor.

Sonbaharda tatil yabancıyı uçuruyor

DUYGU ERDOĞAN- Yaz ayları geride kalırken yabancı turist pek çok bölgede sezonu kasım sonuna kadar uzattı. İngilizlerin ağırlıklı olduğu Dalaman bölgesinde kasım başında biten uçuşlar bu sezon kasım sonuna kadar devam ediyor. Alanya’da da özellikle emekli yaş grubu yabancı tatilcilerin rezervasyonları sezonu iki ay daha devam ettirecek. Bu bölgede Rus ve Alman turistlerin ağırlığı var.

Haberin Devamı

Yaz tatilinde Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında sezon uzamaya devam ediyor. Yabancı turistler bölgedeki pek çok şehirde hareket oluştururken, bu yıl yerli turist de sonbahar dönemine yönelik daha fazla talep oluşturuyor. Aynı zamanda kruvaziyer seyahatlerinin de artarak devam ettiği başta Kuşadası olmak üzere çeşitli şehirler sonbahar döneminde de gemilerin rotalarında yer alıyor.

Uçuşlar devam ediyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, sonbahar dönemi için gelen rezervasyonlarla birlikte bölgede hareketin kasım sonuna kadar devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Uysal, “Önceki yıllarda kasım başında biten uçuşlar 24 Kasım’a kadar devam ediyor. Bölge özellikle İngiliz turistlerin ağırlıklı olduğu bir bölge. Bu nedenle daha çok talep de onlardan geliyor. Bu sezon turist sayısı olarak daha iyi bir dönem geçiriyoruz. Ancak bunu işletme kârı olarak ve gelirler bazında ele aldığımızda tablo iç açıcı değil. Buna karşılık ülke ekonomisine katkı olarak sektörümüz yine oldukça verimli çalışmayı sürdürüyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Emekli turist dönemi

Tatil bölgelerini sonbahar ve kış döneminde tercih edenler arasında emekli yabancı turistlerin ağırlığı var. Daha uzun kalış dönemi olan bu turist grupları, mevsimin ılıman olduğu bölgelerde konaklamayı tercih ediyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Alanya’da turist sayısı olarak geçen yılın üzerinde sayılara ulaşıldığı bilgisini paylaşırken, şunları söyledi:

“Özellikle daha dingin bir tatil yapmak isteyen çocuksuz yerli turist ve emekli yabancı turistler bu dönemde dolulukları devam ettiriyor. Kasım sonuna doğru zaten tesisler de yeni sezona hazırlanmak için çoğu kapanıyor. Kapanana kadar rezervasyonların süreceğini görüyoruz. Gelir yönünden zor bir yıl geçiriyoruz. Kur baskısı ve artan maliyetler kârlar üzerinde oldukça etikili. Ancak turist sayısı olarak oldukça iyi bir yıl oluyor.”

Sonbaharda tatil yabancıyı uçuruyor

FİYAT YÜZDE 30 AZALDI

Bu yıl artan tatil fiyatları nedeniyle yaz sezonunu uzatan yerli turistler de, tesislerin sonbahar indirimlerinden faydalanmak için son dakika rezervasyonlara yöneldi. Eylülde fiyat düşüşleri bazı bölgelerde yüzde 30’a ulaşırken, rezervasyon aramalarının ise hız kazandığı görülüyor. Antalya Belek’te ‘her şey dahil’ sistemiyle hizmet veren bir otelin temmuz dönemi 3 kişilik bir aile için 6 gecelik fiyatı 168 bin lira iken; aynı tesis eylül ayında aynı konaklamaya 130 bin lira fiyat veriyor. Alanya’da bir otelde ise aynı dönem için temmuzda 78 bin lira olan fiyat 56 bin liraya düşürüldü. Çocuklu ailelerin okul dönemi başlamadan hemen önce tatil fırsatlarını değerlendirdiği; çocuksuz aileler ve arkadaş gruplarının ise ekim sonuna kadar seçenekleri göz önüne aldığı görülüyor.