EkonomiSon dakika: Merkez Bankası'ndan 'Dijital Türk Lirası' açıklaması

Son dakika: Merkez Bankası'ndan 'Dijital Türk Lirası' açıklaması

15.09.2021 - 14:18 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi'nin (BİLGEM) katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturarak Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesinde bir sonraki aşamaya geçti.

Son dakika: Merkez Bankasından Dijital Türk Lirası açıklaması

TCMB'den yapılan duyuruda, Banka'nın, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası AR-GE projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanmasıyla başlayan sürecin, teknoloji paydaşlarının katılımıyla bir sonraki aşamaya taşındığı aktarılan duyuruda, "Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri, teknoloji paydaşlarının katılımıyla yakın iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturmuştur." denildi.

Duyuruda, projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesinin planlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

"Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında, TCMB nezdinde prototip 'Dijital Türk Lirası Ağı' tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası AR-GE projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır. TCMB'nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir."

Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı vurgulanan duyuruda, birinci faz sonuçlarının, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Son dönemde çok popüler oldu kripto paralar, dijital paralar dediğimiz sistemde merkez bankaları var. Şu an kullandığımızı kağıt paraların dijital hali yani bankadaki halidir. Cep telefonlarınıza çip verilecek burada sizin hesabınıza tanımlı bir dijital para olacak. Bu normalde para ile alakalı bir durum merkez bankalarının görev altında bir para olacak.

Kripto paralarla ilgili piyasalarda çok beklenti var. Ancak bugün Merkez Bankası’nın yaptığı dijital para yani var olan paranın dijital versiyonundan bahsediyoruz. Kripto paranın bu kadar peşine gidiliyor o zaman biz merkez bankaları olarak geç kalmayalım dijital para mecralara dönelim diyorlar.

"ELİNİZDEKİ YÜZÜĞE TAKABİLECEKSİNİZ'

Örneğin 1 milyon lira dijital paranız olacak. Bunu elinizdeki yüzüğe de takabileceksiniz. Bir yandan kripto paraya benziyor. Kripto paralarda da aynı konum var. Mevcut kullandığımız paraların yerine geçecek bu. İstediğiniz zaman transfer edebileceksiniz. Bu proje eğer başarılı olursa ilk defa uygulamış olacak. Eğer bu sistem 1 yıl içerisinde oturtulabilirse bu anlamlı bir çalışma olacak.

Haberin Devamı

"EĞER BAŞARILI OLURSA DÜNYADA İLK OLACAK"

HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK ve Merkez Bankası arasında bu deneme yapılacak. Eğer başarılı olursa bu proje o zaman bizlere yansıyacak.

Eğer başarılı olursa kesinlikle dünyada ilk olacak bu sistem Merkez Bankası tarafından satılabilecek bir sistemdir. Denemesi yapılıyor aynı zamanda kripto paraya olan yönelimlerde merkez bankalarının kontrolüne geçmeye başlayacak. Önümüzdeki haftalarda Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası’ndan da bu yönde açıklamalar gelecektir.