EkonomiSon dakika haberi: Merkez Bankası beklenen faiz kararını duyurdu

Son dakika haberi: Merkez Bankası beklenen faiz kararını duyurdu

16.12.2021 - 14:00 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, Merkez Bankası yüzde 15 seviyesinde olan politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 14 seviyesine çekti.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, PPK'nın, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15'ten yüzde 14'e indirilmesine karar verdiği belirtildi. Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlamasının, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu ve belirsizlikleri artırdığı vurgulanarak, şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iş gücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir. Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir."

Haberin Devamı

'ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ İÇİN TÜM ARAÇLAR KULLANILACAK'

Enflasyonda kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir. TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makro ekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir."

Haberin Devamı

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Hükümet ihracat artsın diye düşük faiz uyguluyor fakat bu kadar düşük faiz ortamında da gördüğümüz kadarıyla herhangi bir şekilde ticari kredi alıyorsunuz ama bunu farklı enstrümanlarda kullanıyorsunuz. Konut, taşıt kredilerinde düşük faiz dönemlerinde bu oluyor. Bu kadar düşük faiz ortamında kredilerin farklı enstrümanlarda değerlendirilmemesi için BDDK bir önlem alıyor.

Ev alacağım diye alıyorsunuz ama iki kişi arasında devir teslimi yapıyorsunuz ve siz parayı değerlendirmiş oluyorsunuz böyle bir imkanı değerlendirmemek için BDDK bir önlem alıyor. Ticari kredilerde ve KGF kredilerinde dahi onların da amacına aykırı kullanıldığı zamanlar oldu. Bunun yerinde olduğunu ve denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Amacının dışında kullanılmaması için bir denetim yapılacaktır. Ev alışverişi yapıldığında gerçekten bu iş gerçekleşmiş mi buna bakmak lazım. Alınan kredinin amacına uygun olması gerekiyor.

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMLERİ KREDİLERE YANSIYOR MU?

Bir önceki indirimlerde kamu bankaları öncülüğünde 100 baz puanlık indirim yapıldığında kamu bankaları konut ve kısa vadeli ticari kredileri geri çekti. Tam anlamıyla da bunun kredilere yansıdığını söylemek mümkün değildir. 10 yıllık tahvil faizleri Türkiye’de 21.50’nin üzerinde. Diğer taraftan konut, taşıt, tüketici ve ticari kredilere yansıması var mı derseniz. Politika faizi olan 14’ün üzerinde kredi alabiliyor musunuz derseniz çok mümkün değildir.

Düşük faiz politikasındaki amaç ticari kredilerin ve tüketime dayalı olan kredilerin oranlarını aşağı çekmektir ve piyasanın hareketlenmesini talebi karşılamanın yoluna gidiliyor aslında.

Türkiye’de serbest işleyen bir piyasa var. Tavsiyelerin belli bir yere kadar etkisi var. Özel sektör bankalar kar amacıyla çalışıyor. Beklentiyi değiştiremediğiniz sürece özel bankaların bu seviyelere çekme olasılığı düşük gözüküyor. Mevduat oranları bellidir. Burada geçen haftaki toplantıda kamu bankalarının yöneticileri de toplandı aslında. Orada da gidilecek alanlar piyasa işlevi çerçevesinde mümkündür. Daha basit ifadeyle piyasa şartlarını göz önüne almak zorundasınız. Piyasada bu şekilde bir oran belirleniyorsa kredilerin aşağı düşmesi kısa vadede mümkün görülmüyor.

Kamu bankaları öncülüğünde az da olsa politika faizinde 500 baz puan düştü ancak bu kadar düşmese de kredi faizlerinde yukarı yönlü bir artış olmuyor bu nispeten bir avantaj olarak gözüküyor. Piyasanın bir fiyat olgusu var bu fiyatlamadan piyasa gerçekleştiriyor. Hem fonlama oranları düşüyor ama diğer taraftan da mevduatlarda aynı avantaja sahip değildir bankalar."