12.03.2021 - 16:52 | Son Güncellenme:
Uzman isimler Prof. Dr. Sefer Şener, Prof. Dr. Kadir Tuna ve Stratejist Cüneyt Paksoy Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni reform paketiyle ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Stratejist Cüneyt Paksoy şu ifadeleri kullandı:
Sayın Cumhurbaşkanımız bugün ekonominin geleceği, vizyonu, gelişimi ve Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması için önemli bir eylem ve reform paketi açıkladı. Gördüğümüz öne çıkan notlara geçmeden önce iki önemli cümle belki de bütün bu açıklanan reform paketinin içeriğini özetliyor. Sayın Cumhurbaşkanının kendi deyimi ile istikrar ve güven. Paket 4 ana unsura dayandırılıyor. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat. Yani üreterek, istihdamı geliştirerek, yatırımları artırarak, ihracatı büyüterek gelişecek kalkınacak bir Türkiye. Sadece tüketerek değil, üreterek büyüyen Türkiye. İki önemli komite ve koordinasyon kurulu kuruluyor. Birincisi sayın Cumhurbaşkanımıza bağlı Ekonomi Koordinasyon Kurulu. Bu Kurul, proaktif bir şekilde anbean ekonomideki tüm gelişmeleri takip edecek, raporlandıracak ve detaylandıracak. Gerekli adımları belirleyecek ve süreci oluşturacak. İkinci kurum da Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Finansal İstikrar Komitesi. Bu da finansal piyasalarda oluşan gelişmeleri, fiyat değişimlerini anbean takip edip, gerekli önlemler üzerinde değerlendirmelerde bulunacak.
"YENİ REFORMLAR UYGULAMAYA GEÇECEK"
Ayrıca 3 ayda bir reform takip toplantıları gerçekleştirilecek. Atılan reform adımlarında ne noktadayız, sahada gelişmeler ne durumda, piyasa refleksi adımlarla nasıl gelişiyor, bunlar bu takip toplantılarında müzakere edilecek. Enflasyonla mücadele her zaman olduğu gibi en önemli konu. Bu başlık altında da birçok gelişme zaman içerisinde oluşacak. Ama ilk göze çarpacak olan Fiyat İstikrar Komitesi Kurulu. Bunun dışında çok etkin ve proaktif bir denetim süreci gerçekleşecek. Artı yine bu çerçevede kamu artışları da mevcut enflasyona değil, hedeflenen enflasyona göre olacak. Bunun yanında mali disiplin güçlü bir kamu maliyesi temeline dayandırılarak, hem cari denge hem tasarruf koordinasyon ve diğer alanlarda yeni reformlar uygulamaya geçecek.
"18 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR BES'E DAHİL EDİLECEK"
Dövizle borçlanma azalacak. TL ile borçlanma ve TL'ye dayalı tahvillerle borçlanma daha cazip hale gelecek. Vergide yeni düzenlemeler gelecek. Dijital ortamda vergi muafiyeti netleşecek. Böylelikle kayıt dışı ekonomi adım adım kayıt içine alınacak. Paket içinde en büyük müjde de esnafımıza geldi. 850 bin esnafın vergi muafiyeti sağlanacak.
18 yaş altı çocuklar BES'e dahil edilecek. Bu oldukça önemli. Hem de pazarın büyümesi anlamına gelecek. Sermaye piyasası alanında da önemli düzenlemeler var. Halka arz süreçleri kolaylaşacak. Katılım finans sektörü hızlandırılacak, artı tahsili geçmiş girişim fonları için mevzuat getirilecek. Yeşil tahvil ihraçları desteklenirken reel sektörün tahvil temerrütlerine karşı garanti fonları kurulacak, bu da çok önemli. Bu arada gıda tarafında da gıda zincirini anlık takip ededecek dijital düzenlemeler yapılacak. Kamu ihalelerinde dijital alt yapı kurulacak, bu oldukça önemli. Teknolojiye ağırlık verilecek, özellikle gençlerden bahsetti sayın Cumhurbaşkanımız. Türkiye'nin önünü açacak her türlü teknolojiye açık, stratejik önemde çalışmalar, projeler desteklenecek.
"BEKLENTİLERİN TAMAMI KARŞILANMIŞ GÖRÜNÜYOR"
CNN Türk canlı yayınında yeni reform paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı:
Beklentilerin tamamı karşılanmış görünüyor. Kobilere yansıyan hem makro hem de mikro boyutlardaki düzenlemeler dikkatimi çekti. Reformların uygulanması çok önemli. 3’er aylık dönemlerde bu uygulama denetlenecek.
5. ve 6. bölgelere ilk etapta ucuz kredi getirilmesi 850 bin kişiyi ilgilendiren vergiden muaf tutulması halka yansıyacak kısmı. Bundan önceki paketler makro verilere dönüktü. Bunun en büyük farkı halka yönelik bir paket. Uygulanması çok daha önemli. Cumhurbaşkanı 3'er aylık dönemlerde denetleneceğini bildirdi. Reform paketi yapıyorsanız nasıl uygulanacağını da ortaya koymanız gerekiyor.
Kamunun topladığı kaynakları doğru yatırımlarla buluşturması mümkün hale gelecek. Araç alımlarında standardın oluşması birçok kurumun o kaynakları kullanması önem arz ediyor. Kamu ihale sistemi denetlenebileceğinden bahsediliyor.
İthalata dayalı değil de katma değerli yerli yatırım yapmak gerekiyor. Turizm gelirlerinin düştüğü bu dönemde yerli yatırımlar önemli. Merkez Bankası'nın hedefi enflasyonu tek haneye indirmek. Halkın gelir düzeyini artırmak gerekiyor.
İthalata dayalı değil de katma değerli yerli yatırım yapmak gerekiyor. Bundan sonra hem yurt içi hem yurt dışı yatırımcıya reformlarla sağlarsanız yatırım artar. İstihdamda neler yapacağımız da önemli. Bir pandemi süreci atlattık. Bu dönemde küçük esnaf kapalı kaldı. Yani hem yapısal olarak sorunlar gideriliyor hem de kurumsal hafızayı güçlendirecek çözümler getirmek gerekiyor.
Yeşil enerji ile ilgili destekler gelecek. Dijitalleşme ile ilgili önemli adımlar getiriliyor. Özellikle BES’in artırılmasıyla ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. Bu reform hareketleri güzel ama uygulama kısmına bakmak lazım.
"ETKİSİNİ BİR YIL İÇİNDE GÖRECEĞİZ"
Yeni reform paketiyle ilgili Prof. Dr. Kadir Tuna ise şu ifadeleri kullandı:
Hem şeffaflık hem de hesap verilebilirlik artacak. Özellikle hesap verilebilirlik artması yabancı yatırımcı için önemli. Araç alımı da dahil olmak üzere kamuda satın almak standart hale geliyor.
Paketin başlıkları çok geniş. Yeni istihdam yaratacak destekler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği gibi biz bunu büyüme ve istihdam tarafında kısa vadeli göreceğiz. Bu reformların etkisini bu yıl içinde kısa vadede göreceğiz. İstihdamın büyüme tarafı da önemli.