24.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EBRU SUNGUR - İstanbul’da da üretim tesisi bulunan şirketin halihazırda 30’u aşkın ülkeye robotlu otomasyon sistemi ihraç ettiğini belirten Hakan Aydoğdu, “Sivas’taki tesisimizden de bu ülkelerin tamamına ihracat yapacağız. Üstelik Avrupa’ya uzanan demiryolu tesisimizden geçtiği için nakliyemiz de 10’da 1 maliyetine olacak” dedi.
Beklenen İstanbul depreminde şirketin riskini azaltmak için yeni yatırım yerini İstanbul dışında belirlediklerini anlatan Aydoğdu şunları söyledi:
“Sivas bizim yatırımımız için son derece uygundu. Maliyetler çok daha düşük olduğu için fabrikayı bir yılda tamamladık. Üretimimiz için gerekli internet altyapısı mevcut. Demiryoluyla nakliye avantajlı. İstihdam için Cumhuriyet Üniversitesi ile iş birliği yaptık.”
Makine alma, robot al
Robotlu otomasyon sistemlerinde dünyada önde gelen ülkelerin Hollanda, İtalya ve Belçika olduğunu kaydeden Aydoğdu, “Rakiplerimizin bulunduğu ülkeler aynı zamanda en büyük pazarlarımız. Çünkü buralarda robotlu otomasyonun önemi kavranmış olduğu için sanayinin dönüşümü başlamış durumda. Hindistan da büyük pazarlardan biri olacak” dedi. Robotlu otomasyon sistemlerinin CNC tezgahları da kontrol edebilmesi için ürün geliştirdiklerini anlatan Aydoğdu, şöyle devam etti:
“Böylece sanayici mevcut makinelerini değiştirmeden robotlu üretime geçebiliyor. Yani sanayiciye, ‘Makine alma, robot al’ diyoruz. Alıyorlar da... Türkiye’de özellikle otomotiv sektöründe son dönemde hızlı bir dönüşüm var. Sanayicimiz özellikle Avrupa’da yaşanan üretim düşüklüğünden dolayı ve gelen talep doğrultusunda, olumsuz koşullarla karşılaşsa dahi yatırım yapmaktan imtina etmiyor. Bunun sonucu olarak da altı aylık verilere göre üretimin yüzde 9, ihracatın ise yüzde 13 artarak 400 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. 2023 yılı sona erdiğinde takım tezgahları kullanımının 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu da Avrupa’da üçüncü sıraya yükselmek demek.”