EkonomiŞirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü

10.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen yıl borsa şirketlerinin net kârı yüzde 17.20 artışla 36.8 milyar TL’ye çıktı. Aynı dönemde Türkiye ekonomisi ise yüzde 8.9 büyüdü

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü

2010 yılı bilançoları cuma akşamı tamamladı. 8 Nisan bilançoların tamamlanması için son gündü. Saat akşam 8’i gösterdiğinde hâlâ bilançosunu açıklamayan 33 şirket vardı. Şirketlerin bilançolarını açıklamaları ile 2010 yılının borsa fotoğrafı da ortaya çıktı.
2010 yılında borsa şirketleri 36.8 milyar TL net kâr açıkladı. Şirketlerin kâr büyümeleri yüzde 17.20 oldu. Aynı dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 8.9 büyüdüğü düşünüldüğünde şirketlerdeki kâr artışının farkı daha net çıkıyor ortaya.
Borsadaki 215 sanayi ve hizmet şirketi ise 2010’da 14 milyar TL net kâr açıkladı. Sanayi ve hizmet şirketlerinin net kârı yüzde 19.83 oldu. Aynı dönemde satış büyümeleri ise yüzde 13.54 olarak gerçekleşti. Satış ve kârlılıktaki büyümeler, esas faaliyet kârlılığındaki artış, borsa şirketlerinin 2010 yılını büyüme yılı olarak tamamladığını gösteriyor.
Bilançolar gerçekleşmeleri gösterir. Bir çok makro ekonomik veriler gibi anket ve tahminlere dayanmaz. Bu nedenle açıklanan veriler önemli. İMKB’de ekonomik gelişmeyi gösterebilecek bir çok sektörden şirket var. Bu açıdan 2010 bilanço performansları bir yerde genel ekonomik tablo hakkında görüş veriyor.

Sektörler atakta
İMKB’de işlem gören bir çok firma aynı zamanda sektöründe lider konumunda. Örneğin bir Arçelik bilançosuna baktığınızda beyaz eşya, Tofaş Oto Fabrika veya Ford Otosan’a baktığınızda otomotiv, İş Bankası, Garanti ve Akbank’a baktığınızda bankacılık sektöründe neler olmuş, 2010 yılı nasıl geçmiş görmek veya bir fikir sahibi olmak mümkün. Bunu diğer sektör ve firmalar için de söylemek mümkün. Bu açıdan bakıldığında 2010 yılının gerek sektörler ve şirketler gerekse genel ekonomi için olumlu geçtiği görülüyor.
Satışlardaki büyüme oranlarına bakıldığında Tekstil Kimyasalları ilk sırayı alırken, metal ana sanayii ve metal eşya sektörleri ilk sıralara yerleşti. Demirçelik ve otomotiv sektöründeki büyümeler sektör ortalamalarını yukarı doğru çekti. Mali sektörde zararlarını azaltan sigorta şirketleri ve hızlı büyüyen gayrimenkul yatırım ortaklıkları dikkat çekti.
İMKB’de ilk defa 1997 yılının ocak ayında işlem görmeye başlayan gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketlerinin sayısı Nisan 2011 tarihi itibariyle 20. İnşaat sektöründeki büyüme dikkate alındığında bu sektörün öne çıkmasına şaşırmamalı. Önümüzdeki dönemde de GYO’lardaki büyümenin sürmesi bekleniyor.

Sektör ve şirketler için satış büyümesi önemli bir kriterdir. Özellikle analistler değerlendirme yaparken ilk baktıkları kriterlerden biri büyümedir. Büyümeyi gösteren önemli gösterge de satışlardaki değişimdir. Bu nedenle sektör ve şirketlerdeki büyümeler yakından izleniyor.

Yüksek kâr açıklayanlar
En yüksek kârı açıklayan şirketler Türk Telekom, Turkcell, Enka İnşaat ve Erdemir oldu. Bu şirketler içinde Telekom’un kârını yüzde 31.78 artırdığı dikkat çekerken, Turkcell net kârını yüzde 3.20, Enka ise yüzde 0.33 artırdı. İlk dört şirket içerisinde en dikkat çekici kâr artışı ise Erdemir’de oldu. Borsanın lokomotif hisselerinden biri olan Erdemir, 2009 yılında 168 milyon TL zarardaydı.
En yüksek kâr artışı sağlayan şirketler ise Kelebek Mobilya, Pimaş ve Derimod oldu. Derimod’un zarardan kâra geçmesi şirketin kârlılık sıralamasında yükselmesine neden oldu. Zarardan kâra geçen şirketler sektör ortalamalarının da yükselmesine neden oldu. Demirçelik ve gübre sektörü şirketleri bunun en bariz örneklerini oluşturdu.

Haberin Devamı
Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü





DIŞ PİYASALAR

İyimserlik sorgulanıyor
Dış piyasalarda olumlu hava sürmekle birlikte sorgulanmaya başladı. Gündemdeki zorluğa aldırmadan direnç seviyelerini test eden borsalarda çıkış hareketleri ivme kaybedip satışla karşılaşmaya başladı. Libya ve Ortadoğu, Japonya, Euro Bölgesi’nde tekrar öne çıkan borç riskleri ve kredi notu indirimlerine rağmen dış piyasalardaki iyimserlikte olumlu ABD makro ekonomik verilerin etkisi sürüyor. Ancak piyasaların iyimserliği artık sorgulamaya başladığı gözleniyor.

ABD
12.300 kırılmamalı

Ekdekste 12.300 desteği önemli. Kısa vadede bu seviye aşağı doğru kırılısa satışlar görülebilir. İlk direnç 12.450’de. Çıkış için 12.450 seviyesinin üzerinde kalınması önemli.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü




BREZİLYA

Tepki çıkışı zayıflıyor

Tepki çıkışı sonrası kâr satışları gelmeye başladı. İlk destekler 68.500-68.000 olarak görülüyor. Dirençler ise 70.000 ve 72.000 seviyelerinde.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



JAPONYA
Toparlanma sürüyor

Tepki yükselişi devam ediyor. İlk destekler 9.500 ve 9.300 seviyelerinde bulunurken ilk dirençler ise 9.800 ve 10.200 seviyelerinde görülüyor.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



ALMANYA
Direnç seviyesinde
Tepki çıkışı devam ediyor. İlk dirençler 7.350 ve 7.430 seviyelerinde bulunuyor. İlk destekler 7.100 ve 6.900 seviyelerinde.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



Kâr satışları etkili oluyor
Dış piyasalardan ayrışan iç piyasalarda zirveye yaklaşıldıkça “kâr satışları” etkisini göstermeye başladı. Hareketin banka hisseleri dışına çok fazla yaygınlık göstermemesi çıkış hareketine temkinli bakışı da beraberinde getirdi. Haftanın son gününde kâr satışlarının yoğunlaştığı gözlendi. Bu hafta kâr satışları etkisini sürdürebilir. Destek seviyeleri izlenmeli.


BORSA
Zirve korkusu satış getirdi

71.600 seviyelerindeki zirveye yaklaşan endekste kâr satışları etkisini gösterdir. Destekler 67.500 ve 66.000 seviyelerinde bulunuyor. Dirençler ise 71.000 ve 71.600 seviyelerinde.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



DÖVİZ
Dolarda gevşeme sürüyor

Döviz kurlarında gevşeme sürüyor. Dolar/TL paritesinde destekler 1.500 ve 1.48 seviyelerinde. Dirençler ise 1.54- 1.55 seviyelerinde bulunuyor.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



FAİZ
Yatay hareket yaşanıyor

Faiz oranlarında yüzde 8.80-8.90 seviyeleri izleniyor. Aşağı doğru hareketlenmelerde yüzde 8.60-8.57 seviyeleri izlenebilir. Bu seviyelerin altında düşüşlerin hız kazanması bekleniyor.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü



ALTIN
Direncini kırdı

Doların değer kaybı, Ortadoğu ve Euro Bölgesi’ne ilişkin aqgelişmeler altın fiyatlarını yukarı taşımaya devam ediyor. 1.445’in geçilmesiyle ivme kazanan çıkışın direnci 1.500’de.

Şirketler, lokomotif sektörlerle ekonominin üzerinde büyüdü




Yazarlar