EkonomiSinemanın melek yatırımcısı olacak

Sinemanın melek yatırımcısı olacak

18.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Film yapımcılığına adım atan Dorukhan Acar, sinemanın melek yatırımcısı olacak. Dağ filmiyle adından söz ettiren Acar, eğlence sektörü odaklı bir yatırım fonu oluşturacak

Sinemanın melek  yatırımcısı olacak

Türkiye’de film ve dizi yapımı son yıllarda hızlı gelişimini sürdürüyor. Türk sinemasına değer katacak yapımların sayısıyla orantılı olarak girişimci sayısı da artıyor. Insignia Yapım’ın kurucu ortağı Dorukhan Acar, bunlardan biri.
Insignia Yapım olarak Alper Çağlar’ın yönetmenliğinde çektikleri Dağ filmi’yle adından söz ettirdi. Askeri film ‘Dağ’ ile hem eleştirel hem de gişe başarısı yakaladı.
Acar, Dağ filmi sırasında kurdukları ortaklıkla sektörün büyük potansiyelini gördüklerini söylüyor. Bunun sonrasında sektöre girme kararı alarak Insignia Yapım’ın kurucuları arasında yer almış. Şu anda ise ‘Panzehir’ isimli filmi yine Alper Çağlar ile çekiyor. Acar, hemen ardından bir festival filmi projeleri olacağını belirterek, 2014 sonuna kadar da 4-5 uzun metrajlı film çekmeyi planladıklarını belirtiyor.

Burada hikaye çok

Dorukhan Acar, 1979 Ankara doğumlu. ABD’de Clark Üniversitesi’nde işletme ve ekonomi çift anadal lisansına ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku yüksek lisansına sahip. Halen Roland Berger Strategy Consultants firmasında Ortadoğu finansal hizmetler sektör eş-lideri ve Türkiye Ülke Direktörü olarak yönetim danışmanlığı yapıyor. Acar, potansiyeline güvendiği için sektöre adım atma kararı aldığını dile getiriyor.
Dorukhan Acar, uzun vadede Insignia Yapım olarak bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, Türk sinemasının dünya sinemaları arasındaki yerini daha da yükseklere taşımayı ve sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor. Acar, “Hedeflerimize adım atarken de henüz keşfedilmemiş, yetenekli yönetmen ve senaristleri tüm altyapımızla destekleyerek projelerini hayata geçirmelerini sağlıyoruz. Önceliğimiz öykü ve yönetmene yatırım yapmak” diyor.
Insignia, kuruluş yılında girişim sermayesi fonu Prime Yatırım Holding’ten yatırım çekmeyi başarmış. Acar, sektöre adım attıkları ilk günlerde böyle bir fon tarafından desteklenmenin kendilerine güven verdiğini kaydediyor.
Önümüzdeki dönemdeki hedefi de Türkiye’de henüz olmayan eğlence sektörü odaklı bir yatırım fonu oluşturmak. Acar şunları anlatıyor:
“Bunu da bölgesel yatırımcılarla hayata geçirmek istiyoruz. Bu tip bir yapı ile birlikte gelir çeşitlendirmesini de sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Yine bu yapıs oluştuğunda, tek bir pazara odaklanmayan, bölgesel ve hatta küresel etkisi olan, projelere imza atmak istiyoruz. Sonuç olarak yaşadığımız coğrafyada anlatacak hikaye çok.”

Haberin Devamı

‘Alışılmışın dışına çıkmak lazım’

Dorukhan Acar, iş hayatındaki başarı için kendi hayatında ve rol modeli olarak gördüğü kişilerdeki özellikleri şöyle sıralıyor: “İşini severek ve tutku ile yapma, çok çalışmak, kişinin yeteneğine göre bir iş kolu seçmesi ve sadece maddi getiri odaklı olmamak.” Acar, sektörde başarı için öncelikle alışılmışın dışına çıkmak gerektiğini vurguluyor: “Daha önce başarı yakalamış projeleri taklit etmek yerine, yeniliklere imza atmak gerekiyor. Her ne kadar eğlence sektörü de olsa, diğer sektörlerdeki kurumsallığı ve analitik bakış açısını bu sektöre de getirmemiz gerekli. Teori ile pratiği birleştiren profesyonel, eğitimli ve tutkulu bir ekip ile çalışmak başarının en temel öğesi bence. Bu bağlamda çalıştığımız ekip bizim için ana başarı faktörü.”

Haberin Devamı

Son on yılda Türk sİneması gelİştİ

Yapımcı Dorukhan Acar, Türkiye’de sektörün gelişimiyle ilgili şunları söylüyor:
* Bugün Türkiye sinemalarının top 10 listesinin yarıdan fazlasını Türk filmleri dolduruyor.
* 2005 yılında vizyona giren 223 filmden sadece 29’u yerliyken, 2012’de, 290 filmin 60’ı yerli yapım oldu.
* Türk sinema seyircisinin yüzde 88’ini gençler oluşturuyor. Yüzde 71’den fazlası üniversite mezunu.
* Türkiye 1951 salonla Avrupa’nın en çok sinema salonuna sahip yedinci ülkesi olmayı başardı.
* 2005 yılında toplam 27 milyon sinema bileti satılmışken, 2012’de 44 milyon koltuk seyirciyle doldu.
* Gişe hasılatı 184 milyon TL’den, 430 milyon TL’ye çıktı.”