04.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Necla Ç. Unutmaz / KOBİ Business
SAMSUN
Karadenizli ustalar silah yapımıyla ünlüdür. Bir silah, en az 60 parçadan oluşmasıyla mühendislik harikasıdır adeta. İşte o ustalardan Hasan Bahadır, Prof. Dr. Celal Baki’nin, 1983’e kadar ithal edilen cerrahi aletler için, ‘Bunları dişinizle bile yaparsınız’ demesiyle üretime başlar. Bu adım, 14 bin tıbbi aleti yapan Bahadır Tıbbi Aletler’i ve bir sektörün doğmasını sağladı .
1950’lerde Trabzon Tonya’da bir silah ustası olarak geçimini sağlayan Hasan Bahadır beşi kız, yedisi erkek 12 evladını daha iyi şartlarda yaşatabilmek için Samsun Limanı’nda iş bulur. Makine geliştirmedeki mahareti, onu kısa zamanda yükseltir. Kendi atölyesini kurar. Türkiye’de üretilmeyen liman makinelerini üretmeye başlarlar.
İthalata bağımlı
1983, onların bugüne ulaşmalarındaki anahtar yıl olur. Kardeşlerden biri hastalanmıştır. Artık üretimde babalarının yanında olan ikinci kuşakla birlikte tedavi için Karadeniz?Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yol alırlar. Tedaviyi üstlenen Prof. Dr. Celal Baki, Türkiye’de kullanılan yaklaşık 14 bin cerrahi aletin tümünün ithal edilmesinden yakınır. Prof. Baki, onları kışkırtır. Çünkü, silah üretimi geçmişi olan aile, 60 incelikli parçayı bir araya getirebilecek kadar maharetlidir. Oysa, cerrahi makas, en fazla üç parçadan oluşmakta. Son cümlesi, “Bunları dişinizle bile yaparsınız” olur. Bel fıtığı ameliyatlarında kullanılan bir aletin ağzı kırılır. Tamiri yapabilecek kimse yoktur. İkinci kuşaktan Rıdvan Bahadır, Kerrison isimli aleti tamir eder ama aynısından bir tane daha üreterek Prof. Baki’nin masasına bırakır.
Üniversiteler beğenince...
Hoca, aleti üniversite adına satın alır. Aldıkları para iş alanlarını değiştirecekleri kadar caziptir. Başarılarını geniş kitlelere duyurmaları ise yüzyılın beyin cerrahı ve mikrosinir cerrahisinin kurucusu Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in onların aletlerini tercih etmesiyle olur. Türkiye’nin sınırlarını çoktan aşarlar. Şirketi bugün yöneten isimlerden Ahmet?Bahadır, ABD’den Japonya’ya 86 ülkedeki cerrahların kendi aletlerini kullandıklarını söylüyor.
* 11.500 metrekarelik tesiste 150 kişiyle tıbbi alet üretiyorlar.
* Ürün çeşidi sayısı 14 bine ulaştı.
* Ciroları ortalama 10 milyon dolar.
* İhracatları şimdilik 5 milyon dolar.
* 86 ülkedeki doktorlar onların ürünlerini kullanıyor.
ALMANYA VE PAKİSTAN İLE BİRİNCİLİK YARIŞINA GİRİŞTİ
Bahadır ailesi, cerrahi alet üretimini daha güçlü bir sektör haline getirmek için özel bir çaba sarf ediyor. Mesela, fabrikalarında ustalaşmış isimleri, kendi atölyelerini kurmaları için teşvik ediyor. Bu yönde 40 girişim söz konusu. İkinci kuşaktan Ahmet Bahadır, bunlar içinde kendi ailelerinden üçüncü kuşağın da olduğunu belirtiyor. Bu arada kentin, cerrahi aletlerde dünyada Almanya’da Tuttingen ve Pakistan’da Sialkot bölgelerinden sonra üçüncü bölge olarak anıldığını da belirtmek gerekiyor. Bahadır, dünyadaki birinci bölge olmak istediklerini söylüyor ve ekliyor: “Hükümetin, Samsun’un alet üretimin yanı sıra hastane ve kaplıcalarıyla da bir sağlık kenti olması için bir çalışması var.”
ZONGULDAK
AtLA YAĞ SATTIĞI yolDA RUSYA SINIRINA İLERLEDİ
Esen ailesinin ticaret hayatı Antalya’nın Akseki ilçesi Yarpuz Köyü’nde başlar. At sırtında yağ satan Ali Esen’in bu işe başladığında elindeki tek sermayesi iki teneke yağ ile sınırlıdır. 1950’de İzmit’e göçen Esen, yağ satışına toptan gıda işini de ekler. Oğul Abdurrahman Esen Eskun ismindeki şirketi büyütür.
Gıda işini Yöntem Kağıt izler. Çaycuma’da Essel Kağıt 2010’da işletilmeye başlar. Bugün 45 dönüm arazi üzerinde 8 bin 700 metrekare kapalı alanda tuvalet kağıdı, peçete, mendil ve havlu çeşitlerinin üretildiği fabrikada yakalanılan başarı yurtdışının yollarını da açmış görünüyor. Üretimin yüzde 40’ını ihraç eden Esen, kapasite artırarak Rusya ve Irak’ı da ihracat ağına katmayı planlıyor.
YALOVA
Cumhurbaşkanlığı’nı da köşklerİ de o süslüyor
Okul ailesinin çiçeklerle ilişkisi 1955’e uzanıyor. Tohumları Hüseyin Avni Okul tarafından?İstanbul Ulus’ta atılan çiçek yetiştiriciliği, bugün üçüncü kuşaktan Abdullah Okul, Ekrem Okul ve Hüseyin Okul tarafından Yalova’da yapılıyor. Gaye Süs Bitkileri adıyla 20 bin metrekarelik alanda 35 çeşit çiçek üretimi yaptıklarını belirten Abdullah Okul, başarılarında etkili faktörlerden biri olarak İtalya ve Hollanda’yı sık sık ziyaret edip gelişmeleri Türkiye’ye taşımalarını gösteriyor. Müşteri listeleri oldukça etkili. Cumhurbaşkanlığı Köşkü için onlara sipariş verilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı köşkleri süsleyen isimler içinde yine onlar var. Ortadoğu ve Türk cumhuriyetlerine ihracat yaptıklarını vurgulayan Okul, 2015’e kadar 2.5 milyon adet olan bitki üretimini 5 milyona çıkarıp ihracatı artırmayı planlıyor.
2025 yılının ilk üç ayında, birçok ünlü isim aramızdan ayrıldı. Kendi alanlarında büyük başarılara imza atmış usta sanatçılar, müzisyenler ve diğer ünlü figürler hayatını kaybetti. İşte, 2025 yılının ilk üç ayında aramızdan ayrılan o değerli isimler...