12.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’de sigorta suiistimallerinin sektöre mali yükünün ödenen hasarın yüzde 10’u olduğu belirtiliyor. 2010 yılı sonunda hayat dışı branşlarda 7.168 milyon TL’lik hasar ödendiği dikkate alındığında, suiistimallerin sektöre yükünün 716 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) verilerine göre, kriz dönemlerinde özellikle araç ve yangın suiistimalleri artıyor.
Sigorta suiistimalleri ile mücadeleye başlayan sektör, yasal ve teknolojik altyapının hazırlanmasıyla, gazetelere verdiği, “Sigorta şirketini yanıltarak, haksız tazminat almak suçtur” ilanıyla mücadelesini kamuoyuna da duyurdu.
‘Sigorta mahkemeleri’
TSRŞB Başkanı Mustafa Su, “Sigorta sektörünün amacı dolandırıcıları zengin etmek değil. Haksız kazancın önlenmesi gerekiyor” dedi. Şüpheli işlemler için ağır ceza mahkemelerinde davalar açıldığını hatırlatan Mustafa Su, özel sigorta mahkemelerinin kurulması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
‘Şu anda sektörde devam eden kaç suiistimal davası var?’ sorusuna Mustafa Su, “Önemli sayıda dava var” derken, Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak da, “Sadece bizim şirkette yaklaşık 60 dava var. Bunun 3’ünü kazandık, diğerleri devam ediyor” dedi. Mustafa Su şunları söyledi:
“Sigorta müfettişliği ya da sigorta dedektifleri diyeceğimiz bir sistemin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bu kişilerin Birlik bünyesinde mi yoksa şirketler bünyesinde mi çalışacağı konusunda henüz netleşen bir durum yok. Ancak, suiistimallerin araştırılabilmesi için bu kişilere yetkiler verilmeli. Bunun yasal çalışmasını yapacağız. Eski polislerin yanı sıra sigorta şirketlerinin bünyesindeki denetim kadroları da bu işi yapabilir.”
ABD’de suiistimalin maliyeti 80 milyar $
- ABD’de sigorta suiistimallerinin sektöre yıllık maliyeti 80 milyar dolar.
- İngiltere de ise bu oran 1.9 milyar sterlin. Yapılan hesaplamalara göre, bu poliçe başına 44 sterlin ek maliyete neden oluyor.
- Türkiye’de son yıllarda artan suiistimallerin sektöre maliyetinin geçen yıl 716 milyon TL olduğu tahmin ediliyor.
Kaza Tespit Tutanağı başladı alkollü araç kullanan kalmadı!
Türkiye’de suiistimallerin özellikle hasar işlemlerinde ortaya çıktığını belirten Mustafa Su şunları söyledi:
“Sektör iyi niyetle Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına başladı. Ancak, bu uygulama sektörün aleyhine oldu. Kaza Tespit Tutanağı uygulamasıyla alkollü araç kazaları bir anda azaldı. Park halindeki araçlara vurmalar çoğaldı. Sektör için zaten sorunlu olan trafik branşında zarar bu uygulamayla daha da arttı. Dileğimiz bu yanlışlıkların düzeltilmesi” dedi.
‘Haksız kazanç önlenmeli’
Mustafa Su, “Sigorta sektörünün amacı dolandırıcıları zengin etmek değil. Haksız kazancın önlenmesi gerekiyor” dedi. Suiistimallerle ilgili olarak Su’nun verdiği bir örnek şöyle:
“Bir motosiklet ve otomobil kazası oluyor. İkisinin de ehliyeti yok. Üçüncü bir kişiye giderek anlaşıyorlar, kazayı yapan o kişiymiş gibi. Tabi üçü de yakalandı.”
Mustafa Su, sigorta suiistimalleri ile mücadele amacıyla Hazine tarafından yanlış sigorta uygulamalarının tespiti, bildirimi, kaydı ve bu uygulamalarla mücadele usul ve esasları hakkında bir yönetmelik yayınlandığını ifade etti.
Su, sigorta suiistimali şüphesi bulunan kişi ve kuruluşların teminat kapsamına alınmaması veya başka önlemler alınabilmesi amacıyla, Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) bünyesinde bir veri tabanı sistemi (SİSBİS) kurulduğunu ve ayrıca yine SBM bünyesinde oluşan veri tabanını analiz eden yeni bir yapılanmaya gidilmesi yönünde karar alındığını anlattı.