06.10.2017 - 12:17 | Son Güncellenme:
İHA
Adıyamanlı Abdullah Çatlı isimli çiftçi bir ilki başardı. Örenli Mahallesi’ndeki tarlasında kurduğu sera içerisinde salatalık yetiştiren ve salatalığın fiyatını beğenmeyen Abdullah Çatlı, serada deneme amaçlı tütün yetiştirmeye karar verdi.
Serada yetiştirdiği tütün fidelerini yine seraya diken çiftçinin hayvan gübresiyle yetiştirdiği tütünler kısa sürede büyüdü. Tarlada yaklaşık 3 aylık bir süreçte yetişen tütün, serada 1 buçuk ayda daha kaliteli ve daha verimli hal aldı. Yaprakları daha büyük ve daha verimli olan sera tütünü, kaliteli tütünün adresi olarak bilinen Adıyaman’da tütün üretimine yeni bir boyut getirdi.
“YILDA 3 ÜRÜN KALDIRILABİLECEK”
Serada tütün ekimini diğer çiftçilere de tavsiye eden Abdullah Çatlı, “Serada salatalık üretiyordum ama salatalığın fiyatı düşük olunca kar edemedik. Tütünü tarlada eken kişiler yüksek fiyattan sattığı için ben de ‘acaba serada tütün olabilir mi’ diyerek denemek istedim. Çok da güzel oldu. Normal tarlada yetişen tütünün yetiştirme süresi en az üç aydır. Fakat sera içerisinde hızlı bir büyüme olduğu için etrafı kapalı ve nemli olduğu için yaklaşık bir veya bir buçuk ay içerisinde olgun seviyeye geliyor. Dışarıdakine oranla yaprakları daha çok, yaprakları daha geniş ve daha da güzeller. Burada yetişen tütünün yaprakları dışarıdakilerin en az 2 katı büyüklüğünde. 350 metrekarelik alandaki serada tütün dikimi yaptım. Tarlada olsa bu büyüklükteki bir yerden 100-150 kilo verim ancak alabilirdim ama buradan 250-300 kilo, belki daha fazla bir ürün bekliyoruz. Daha fazla kısada sürede daha verimi yüksek tütüne sahip oluyorsunuz. İşçilik daha az. Üreticilerimiz bunu yaparlarsa daha büyük bir kar elde ederler. Herkese tavsiye ederim. Tarlada olsa yılda 1 kez tütün ekilebiliyor ama serada en az 2-3 defa tütün ekimi yapılabilir. Kışın da tütün yapılabilir. Türkiye’de serada tütün üreteni ben bugüne kadar hiç duymadım. Deneme aşamasıydı ve denememiz çok başarılı oldu” dedi.