EkonomiSektördeki ‘sat-yap’ ilkesi mağduriyete neden olabilir

Sektördeki ‘sat-yap’ ilkesi mağduriyete neden olabilir

30.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut sektöründeki arz-talep dengesinin bozulduğunun vurgulandığı Türkiye Müteahhitler Birliği’nin analizine göre, yap-sat eğiliminin yerini sat-yap’ın almasıyla tüketici mağduriyeti oluşabilir.

Sektördeki ‘sat-yap’ ilkesi mağduriyete neden olabilir

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ‘Ekonomik NATO’, ‘BRICS Kalkınma Bankası’ ve ‘Yeni Hegemonya Arayışlarına Doğru Dünya-Türkiye-İnşaat Sektörü’ başlıklı analizine göre yılın ilk çeyreği geride kalırken, küresel ekonomik aktivite zayıf ve kırılgan seyrini sürdürüyor. Rapora göre hükümetlerin mali sermayeyi kurtarmak için attıkları adımlar, başta Avrupa’dakiler olmak üzere, ülke ekonomilerini çöküşten kurtarmaya yetmiyor.
Türk inşaat sektörünün de değerlendirildiği analize göre, 2012’de 2011 yılına kıyasla daha az sayıda konutun piyasaya sürülmüş olmasına karşın satışlarda yılın ilk üç çeyreğinde bir canlanma gözlenmedi. Raporda, bu durumun 2011 ve öncesinde tamamlandığı halde satılmamış olan konutlardan kaynaklanmasının olduğunu vurgulandı.

Durgunluk sürüyor
2012 yılında ruhsat verilen 746 bin dairenin de çok büyük ölçüde 2013 yılında piyasaya sunulacak olmasının konut arzının daha da büyüyeceği anlamına geldiğinin vurgulandığı raporda, şu ifadelere yer verildi: “Tüm bu veriler konut sektöründe bir süredir talep artış hızının arzın gerisinde kaldığına ve arz-talep dengesinin bozulduğuna işaret ediyor. Bu sürecin kaygı verici sonuçlarından biri sektörde geçmişten bugüne varlığını sürdüren yap-sat eğiliminin yerini giderek artan oranda sat-yap tercihinin alması ve bu sürecin tüketici mağduriyeti ile sonuçlanabilmesidir.”
Raporu değerlendiren TMB Başkanı Emin Sazak, Türkiye ekonomisinin 2010 ve 2011 yıllarında sırasıyla yüzde 9.2 ve yüzde 8.8 olarak gerçekleşen büyüme oranının 2012’de sert bir düşüşle yüzde 2.2’ye gerilemiş olmasının ekonomiyi soğutmak yönünde atılan adımlar ve beraberinde küresel ve bölgesel olumsuzluklar dikkate alındığında başarı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
İnşaat sektöründe yurtiçinde durgunluk sürerken yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 2012 yılında gerçekleşen başarının tarihi bir zirve olduğuna işaret eden Sazak, ekonomi yönetiminin 2013 yılında yüzde 4 büyüme öngörmesine karşın ekonominin yaklaşık üçte birini etkileyen inşaat sektörünün durgunluktan çıkmasının büyümeye ve istihdama güçlü katkılarda bulunacağını kaydetti.
Arzdan fazla talep
Türkiye ekonomisinin 2012 yılındaki büyümesinin beklentilerin önemli ölçüde gerisinde kalarak yüzde 2.2 olarak gerçekleşmesi acı fren, sert iniş gibi yorumları beraberinde getirdiğinin belirtildiği raporda, yılın son çeyreğindeki büyümesi yüzde 1.5 olan inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun ise devam ettiğine dikkat çekildi. Sektörün 2012’deki büyümesinin yüzde 0.6 olarak gerçekleştiğinin vurgulandığı rapora göre, 2012’de Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 22.3 artmış, Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların yüzölçümü ise yüzde 2.9 azalmış.
Raporda, Türkiye’de konut ihtiyacının büyüklüğüne ve sürekli artmasına karşın, konut talebinin bir süredir arzdan daha düşük bir hızla artmış olması konut stokunun büyümesine ve inşaat sektörünün gündemindeki ağırlığını devam ettirmesine neden olduğuna değinildi.
Konut satışı arttı
Rapora göre, 2012 yılında Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 22.3 arttı. Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların yüzölçümü ise yüzde 2.9 azaldı.
2012 yılında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 1.0, yüzölçümü yüzde 22.3, değeri yüzde 28.4, daire sayısı yüzde 14.3 oranında arttı.
2012 yılında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 4.8, yüzölçümü yüzde 2.9, daire sayısı yüzde 2.8 oranında düşerken değeri yüzde 1.8 arttı.
TÜİK verilerine göre konut satışlarında, 2012 yılı 4. çeyreğinde Türkiye genelinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 21.5 oranında artış gerçekleşti. Türkiye genelinde, 2012 yılı 4. çeyreğinde satışlarda, 4 çeyreklik ortalamalara göre yüzde 3.0 oranında artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Galataport’ta teklifler alındı, ihale başlayacak
Daha önce ‘Galataport’ adıyla ihaleye çıkılan Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıl süreyle ‘işletme hakkı verilmesi’ yöntemiyle özelleştirilmesinde teklif verme süresi sona erdi.
Pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek, geçici teminatı 20 milyon dolar, doküman bedeli ise 20 bin lira belirlenen ihaleye, yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek.
İstanbul Salıpazarı Kruvaziyer Limanı, 2011 yılındaki 627 bin 897’yi aşan yolcu ve 420 gemi sayısı ile Akdeniz’in en uğrak 10 kruvaziyer limanından biri konumunda bulunuyor. Limanın yolcu bazındaki pazar payı yüzde 26’ya karşılık geliyor.
İstanbul’un faaliyet halindeki tek kruvaziyer limanı olma özelliğine sahip Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu ve Galata Kulesi gibi turistik ve sosyal-kültürel merkezlere yakınlığı nedeniyle turistler tarafından tercih ediliyor. Liman bu özellikleri nedeniyle dünyanın en önemli kruvaziyerlerinin uğrak durakları arasında bulunuyor.
Limanın, ülke turizmine sağlayabileceği katma değerin yanı sıra, olası bir afet halinde kentin boşaltılması için bir çıkış noktası olarak kullanılabilme potansiyeli olduğu vurgulanıyor.
112 bin m2’lik proje alanı
Liman sahasının, 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, 131 bin 821 metrekare kapalı alanı, bin 115 metre toplam rıhtım uzunluğu bulunuyor.
Projenin toplam planlama alanı 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanla 112 bin 147 metrekareye çıkıyor. Kruvaziyer liman alanı 85 bin 208, yollar 892, rekreasyon alanı 13 bin 941, kültürel tesis alanı 12 bin 107 metrekareyi buluyor. Proje için maksimum 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat öngörülüyor.
İstanbul 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla
‘Kentsel Sit Alanı’, Bakanlar Kurulu tarafından ise ‘turizm merkezi’ olma özellikleri taşıyan proje alanı, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Saat Kulesi, Nusretiye Cami, Kılıç Ali Paşa Cami, Nusretiye (Tophane Kasrı), çifte saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) ile çevrelenmiş bir tarihsel bölgede yer alıyor.

Haberin Devamı

85 milyon liralık hasılat elde etti
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na ait arsa üzerinde Makro İnşaat ve Ak Yapı ortaklığı tarafından inşa edilen Bahçetepe İstanbul projesindeki Giriş Kayaşehir’in 212 dükkânı açık artırmalarla yeni sahiplerini buldu. Satışa çıkan işyerlerinden 170’i alıcıyla buluşurken, 85 milyon liralık bir hasılat elde edildi.
Makro İnşaat Yönetim Kurulu başkanı Ercan Uyan tarafından dile getirilen 80 milyon liralık tahmini satış beklentisinin üzerine çıkılırken elde edilen 85 milyon liralık hasılat Emlak Konut GYO’nun kasasına aktarıldı.
Elde edilen satış rakamlarını değerlendiren Ercan Uyan, beklentilerinin yüzde 25 üzerine çıktıklarına değinerek, “Elimizde ticari ünitelerin yüzde 19’unu oluşturan 42 işyeri daha mevcut. Bunların satışı da artık belirlenen fiyatlar üzerinden devam edecek” dedi.
Satışlardan iyi bir gelir elde ettiklerini ifade eden Uyan, “Yatırımcılarımızın Emlak Konut GYO’ya ve bize güvendikleri için müteşekkiriz. Geleceği olan bir bölgede iyi bir yatırım yaptılar. Bizde söz verdiğimizden daha kısa bir süre içinde konutları ve ticari üniteleri teslim ederek burada yaşamın başlamasına katkıda bulunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sarp Group’tan ofis ve rezidanslara özel % 10 indirim
Ataşehir’de kurulan İstanbul Finans Merkezi’nde yükselen Sarphan Finans Park, iş dünyasına büyük avantajlar sağlıyor. Büyük bölümü kısa bir zaman diliminde satılan Sarphan Finans Park’ın ticari alanlarına özel fiyatlar sunuluyor.
Projede yüzde 85 satış başarısı yakalayan Sarphan Finans Park’ta kalan yüzde 15’lik bölüm farklı yatırım avantajları bulunuyor.
Sarp Group tarafından açıklanan ödeme ve avantajlara göre, rezidans daireleri ve ofislerde tamamı peşin ödemelerde yüzde 10 indirim yapılıyor. Yüzde 50’si peşin, yüzde 50’si 15 aylık sıra vadeli ödemelerde de yüzde 5 indirim imkânı sunuluyor. Ayrıca 3, 6, 9, 12 aylık ödeme seçeneklerinde yüzde 3 indirim yapılan proje yüzde 70’i için sıfır faiz, 24 ay vade seçenekleri de mevcut.
‘Yüzde 100 prim yaptı’
Sarp Group tarafından TOKİ iştirakleri Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa edilen Sarphan Finans Park’ta son bölümlerin satışı sürüyor.
Uluslararası mimari ödüllü projenin işini geliştirmek isteyen sektörel çevrelere ciddi bir potansiyel sunduğunu ifade eden Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, rekor prim kazandıran Sarphan Finans Park’ın İstanbul’un prim rekortmeni iş ve yaşam merkezlerinin başında geldiğini söyledi.
İstanbul Finans Merkezi’nin bölgede iş kurmak, geliştirmek ya da yatırım yapmak isteyen çevrelere benzersiz avantajlar sunduğunu dile getiren Akar, Sarphan Finans Park’ta yer alan ticari alanların henüz aktif hale gelmeden yüzde 100 prim sağladığını, merkez tamamlandığında ise hem daha yüksek prim getireceğini hem de eşsizi fırsatlar sunacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

‘İstanbul’daki konutlar metropollerle yarışıyor’
Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da bulunan Sotheby’s International Realty ofislerinin katıldığı toplantıda, Türkiye zengin konut seçenekleri ile dikkat çekti. Toplantıda özellikle İstanbul’un konut fiyatlarında pek çok metropolle yarışır duruma geldiğinin altı çizildi. Sotheby’s International Realty Berlin ofisi ise, İstanbul’un konut fiyatlarının Avrupa’nın önde gelen metropolleriyle aynı ligde yer aldığını belirtti.
Turkey Sotheby’s International Realty Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Hitay, “Sotheby’s International Realty’nin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Sahip olduğumuz portföy ile 650 ofis arasında üst sıralarda yer alıyor olmak bizim için ayrı bir gurur kaynağı” dedi.

Haberin Devamı

İlk etaptaki teslimler mayıs ayında yapılacak
Soytez Vadi Evleri’nin 82 villadan oluşan ilk etabında teslimler mayıs ayında başlıyor.
Soytez Yapı ve Mental Yapı İş Ortaklığıyla Şile’de inşa edilen projede çeşitli büyüklüklerde bahçeli villalar yer alıyor. Büyük kısmının sahiplerini bulduğu ilk etabın yanı sıra 2014 Mayıs teslimli ikinci etap villaların da satışı devam ediyor. Şile Çayırbaşı’nda konumlandırılan Soytez Vadi Evleri’nde tamamı dubleks olarak tasarlanan 2+1, 3+1 ve tripleks 4+2 tiplerinde bahçeli villa seçenekleri sunuluyor.
34 bin metrekare arsa üzerinde konumlandırılan projede fitness salonu, basketbol sahası, tenis kortu, , saunalar, yüzme havuzları yer alıyor.

2.5 dönümlük arsada müstakil yaşam fırsatı
Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece Gölü kıyısında yapımına devam edilen GölMahal Villaları’nda villa sahipleri, her villaya düşen 2,5 dönüme yakın arsayla müstakil bir yaşama sahip oluyor.
Yaklaşık 94 dönüm alanda 38 villanın yer aldığı GölMahal’de, villa sahiplerinin 2,5 dönüm arsa hakkı bulunuyor. Projedeki villa sahipleri aynı zamanda, sosyal tesis ve marketten de 1/38 hisse sahibi oluyor.
İlk etabında yaşamın 2013 Temmuz’da başlayacağı Gölmahal Villaları’nda, standart binalara göre yüzde 20 ile yüzde 50 gibi oranlarda enerji tasarrufu sağlıyor.

1.5 milyar TL’lik projede satışlar devam ediyor
Evyap arazisi üzerinde inşa edilen Vadi İstanbul projesinde satışlar devam ediyor.
Teras, Bulvar ve Bahçe etaplarından meydana gelen projenin 8 bloklu 1111 daireli Teras bölümünde satışlar tüm hızıyla devam ediyor.
Vadi İstanbul Konutları, 424 bin metrekare arsa üzerinde yükseliyor.
Projenin yatırım değeri 1 milyar 500 milyon lira. Keleşoğlu, Aydınlı Grup ve Artaş ortaklığında hayat bulan Vadi İstanbul Maslak projesi İki Design ve SOM Architecture tarafından tasarlandı.
Projeye özel metroya sahip olan Vadi İstanbul’da ilk etap Kasım 2014, ikinci etap ise Mayıs 2015’te teslim edilecek.