EkonomiSavunmadan nükleere bor kullanılacak

Savunmadan nükleere bor kullanılacak

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kritik maden borda sanayi atılımı geliyor. Yıl sonunda temeli atılacak Bor Karbür Tesisi’yle savunma sanayiinden nükleer uygulamalara kadar borun çok etkin kullanımı sağlanacak.

Savunmadan nükleere bor kullanılacak

Dünyanın en büyük bor rezervlerine sahip olan Türkiye, bor madenini daha etkin ve katma değeri yüksek ürün haline dönüştürmek üzere ana kullanım alanları savunma sanayii, nükleer uygulamalar, aşındırıcı endüstrisi olan Bor Karbür Tesisi’nin temelini yıl sonunda atacak. Madenden çıkan borun katma değerini devasa miktarda artıracak tesiste 2019 sonunda deneme üretimine geçilecek.

Haberin Devamı

Yol haritası hazır

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde açıkladığı bor stratejisi kapsamında yapılacak çalışmalar da ortaya çıktı. Buna göre, Balıkesir’de ileri teknoloji bor karbür üretim tesisi kurulumuna yönelik; Eti Maden ile Çin’in en büyük bor karbür üreticisi arasında, “Teknoloji Transferi Mutabakatı” imzalanırken, proje çalışmalarının devam ettiği tesisin temeli bu yılın sonunda atılacak. 2019 sonunda ise deneme üretimine geçilecek olan tesiste tüm kısımlar devreye alındığında 150 kişilik istihdam yaratılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce sektörel önceliklere bakılarak bor ve türevlerinin geliştirilmesi ve sanayide aktif kullanımının sağlanması için müjdesini verdiği Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) ile ilgili de çalışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin bor kimyasalları kullanarak ürün üreten kurum ve kuruluşların BOROSİB çatısı altında yatırım ortamının kurulması, yönetilmesi için ortak yol haritasının belirlenmesi çalışması, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) sorumluluğunda yürütülürken, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü de çalışmalara gerekli katılımı sağlamaya devam ediyor. Eti Maden’in bor madeninden sağladığı gelire bakıldığında ise 2018 ihracat hedefinin yakalanacağı öğrenildi.

Türkiye’nin pazar payı yüzde 57

Eti Maden, 2015’te 1.94 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 811 milyon dolar gelir, 2016’da 1.78 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 711 milyon dolar, 2017’de ise 2.2 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 880 milyon dolar gelir elde eti. 2018’de ise 2.35 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında 913 milyon dolar gelir hedeflenirken, ihracat hedefi miktar bazında 2.26 milyon ton, gelir bazında ise 879 milyon dolar olarak belirlenmişti. 2018 Ağustos sonu itibarıyla 1.5 milyon ton bor ürünü satışı karşılığında 620 milyon dolar gelir elde edildi.

110 ülkeye ihracat

Çin, Hollanda, Hindistan, İspanya, Rusya ve ABD başta olmak üzere küresel anlamda yaklaşık 110 ülkeye ihracat yapan Eti Maden, dünya bor ihracatında yüzde 57 pazar payına sahip. Eti Maden yıl sonunda pazar payını yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor.

Yazarlar