05.12.2021 - 13:45 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan/ Antalya - Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı 2021, cumartesi ve pazar günleri Antalya'da Belek turizm bölgesindeki Cornelia Diamond Golf Resort Oteli'nde yapıldı. İsmail Demir, konferansa davetli olarak katılan bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı düzenledi. Demir'in, savunma sanayiinde öne çıkan konularda yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:
PATRİOT CEVABI GELMEDİ: S-400 konusunda iki sistem için masaya oturuldu. İkinci sistemde, belirli işbirliği alanı ön görülüyor. Ortak üretim ve işbirliği konusunda adımlar atılıyor. Bunun detayları çalışıldı. Patriot konusunda ABD ile herhangi bir gelişme yok, herhangi bir temas da yok. ABD'den talebimize bir cevap gelmedi. SAMP-T konusunda bir tanımlama çalışması başlatmıştık. Salgının da etkisiyle çok hızlı bir ilerleme olmadı ama tanımlama çalışmamız bitti. Birkaç detay imzamız var. Ondan sonra oturup daha önce konuştuğumuz çerçevede görüşüp SAMP-T'yi planlayacağız.
ABD YAPTIRIMINA TABİYİZ: Savunma Sanayi Başkanlığı olarak CATSAA yaptırımlarına tabiyiz. Görüşmeler Milli Savunma Bakanlığı kanalıyla yürütülüyor. Türkiye'nin F-35 programından çıkartıldığı konusunda ABD'nin çok net açıklamaları var. Program kapsamında Türkiye'nin belli menfaatleri vardı ve bunların belli kısmı gerçekleşti. Programa ortaklık bedeli veya uçakların bedeli ile ilgili görüşmeler yapılıyor.
S-400 TEKNOLOJİ TRANSFERİ: İkinci sistemin ana unsurlarından birisi de teknoloji transferiydi. Bu tür sistemler stratejik sistemler olduğu için her ülke mahremiyetini korumak ister. Türkiye olarak biz de biraz daha ketum olmak gerektiğini düşünüyoruz. İleride bunları daha net açıklarız.
BAE İLE İLİŞKİLER: Savunma sanayii potansiyel olarak işbirliği oluşturulabilecek alanlardan birisi. Savunma sanayii rakamlarımıza baktığımızda kriz döneminde dahi savunma sanayiinde ilişkilerimizin devam ettiğini gösteren rakamlar var. Türkiye'nin geldiği konum ve seviyenin onların ilgisini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin yüksek olmadığı dönemde bile temas vardı. İlişkiler yoluna girdiğinde bu temasların daha iyi olacağını belirtmek isterim. Tabii daha çok erken ama gelişmeler oldukça göreceğiz.
UKRAYNA'YA SİHA SATIŞI: Ukrayna'ya bir parti SİHA sattık. Şimdi Rusya ile gerginlik varken satıyoruz diye bir şey yok. Bu bir süreçti. Baştan konuşulan parti anlaşmaları vardı. Ukrayna'nın belli üretim ve yatırım projeleri vardı. Daha önceki anlaşmaların gereği olarak baştan beri ne konuşulduysa o projenin ilerlemesi bu. Son gelişmelerle ilgisi yok. Gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna'ya İHA ve SİHA gönderiyor anlayışı olmasın.
RUSYA İLE MMU TEMASI: Rusya Federasyonu ile görüşmelerimizde çok sayıda işbirliği kalemi var. Bunlar Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. Milli jet TF-X, 2023'te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi var, belirli sistemler var ama zaman geçtikçe belirli sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi gibi bir adım adım süreç olacak. Bu süreçte de belirli yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya tarafıyla görüşmeler olabilir. Çok fazla detay yok şu anda.
S-400'ÜN YERİNİ SİPER ALACAK: (Orta menzilli Türk füze programı) Siper'in bir nihai hali var bir de aşama aşama gittiğimiz hali var. Yerelde de Siper'in menzil ve irtifa bilgisi konusunda özellikle yine bakanlık ve askeri cenahla da mutabakat halinde bu tür bilgilerin fazla verilmemesi gerektiğiyle ilgili yaklaşımımız olacak. Nihai Siper çok daha iyi olacak ve dediğimiz gibi adım adım S-400 veya daha ileri aşamadaki bir sisteme doğru gidiyor olacağız.
TCG ANADOLU: TCG Anadolu gemisinin 2022'de hizmete girmesi için çalışıyoruz. Gemiye İHA ve SİHA konuşlanmasıyla ilgili proje devam ediyor. Gemimize original dizaynında olduğu gibi önce hizmete TB2 çalışmalarını olgunlaştıracağız. Hürkuş Azerbaycan'dan kesinlikle ilgi görüyor. Bu konuda inşallah yakında gelişmeler göreceğiz.
DÖVİZ KONUSUNDA HAZIRLIKLIYDIK: Dövize endeksli olma konusunda hazırlıklıydık. Bütün ihalelerimizde, projelerimizde istisnai olarak SSB'nin döviz esaslı anlaşma yapma yetkisi vardı. Buna rağmen biz firmalarımızdan aldığımız tekliflerle mecburi olarak döviz bazlı alım yapmaları gereken kalemleri TL olarak sıralamalarını istedik ve her projeyi iki kalem halinde ayrıştırdık. Bunun bir sebebi de döviz olan kısımları daha net görüp, yerlileştirme çalışmalarımızda bu kalemlere hız vermekti. Bunun faydasını gördük. Böylece çok zaruri kalemlerde dövize gitmek gibi bir yol oluştu.
Altay'a Kore motoru
Altay Tankı ile ilgili de bilgi veren Demir, "Altay tankı güç grubu konusunda alternatif ülke Kore'yi kastettiğimizi biliyorsunuz. Salgının etkisiyle Kore tarafında yavaşlama olmuştu. Dışişleri Bakanımızın ziyaretinde gündeme getirip ihraç izni imzalandı ve akabinde bir mutabakat zaptı söz konusu. Kore'deki muhatabımız ile telefonda görüştük. Şubat ayında yüz yüze görüşme söz konusu. Onların ziyareti söz konusu. F-110 motorları, olgunluk aşamasına ulaştı. Yayınladığımız çağrı dökümanı da aslında Türkiye'de yerli motoru içeren bir çalışma" dedi.
Yerli burun topu
ATAK'ın burun topu için geliştime projesi başlatıldığını hatırlatan Demir, "Olgunlaşma aşamasına ulaştı, artık burun topu da yerli olacak" ifadesini kullandı.
Çip üretimi
Çip üretimi konusunda atılan adımlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demir, "TÜYAR diye şirket kurduk; amacı yerli çip üretiminde strateji koyup adım atmak. Gelişmeler oluyor. Büyük yatırım isteyen bir proje. Kısımlara ayırıp hazmedilebilir konularda yatırımlarla hayata geçirmek istiyoruz. Savunma alanında gündemimizde çip konusu. Sınırlı sayıda tüketici olduğu için onların da stokları vardı, çok etkilemedi" diye konuştu.
10. yıl ödülleri
Konferans çerçevesinde SSİ'nin 10'uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla savunma sanayinde son 10 yılda en fazla ihracat yapan firmalara ödül verildi. "Hava Araçları" kategorisinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), "Kara Araçları" kategorisinde FNSS, "Deniz Araçları" kategorisinde Yonca-Onuk, "Elektronik Sistemler" ve "Silah Kuleleri" kategorilerinde ASELSAN, "Namlulu Silahlar" kategorisinde Samsun Yurt Savunma, "Roket ve Füze Sistemleri" kategorisinde ROKETSAN, "Simülatörler" kategorisinde HAVELSAN, "Avcılık ve Atıcılık Ürünleri" ile "En Fazla Ülkeye İhracat Yapan" kategorilerinde Bahtiyar Av Malzemeleri, "10'uncu Yılda En Fazla İhracat Artışı Sağlayan" kategorisinde ise BAYKAR temsilcilerine ödülleri takdim edildi.