18.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltma yolunda önemli mesafe katedildiğini belirterek, yüzde 80’ler seviyesindeki dışa bağımlılığın yüzde 20’ler seviyesine indirildiğini, bugün Türkiye’nin bu alanda dünyadaki üç dört ülkeden biri olduğunu, sektörün ihracatta da 3 milyar dolar sınırını geride bıraktığını söyledi. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İDEF’21 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı açıldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan bir önceki fuara 1061 firma ve temsilcinin katıldığını, bu defa 1236 firma ve temsilciyle fuarın düzenlendiğini, ziyaretçi sayısının da bir önceki fuardaki 76 bin rakamını aşacağını ümit ettiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin son 19 yılda savunma sanayiinde de adeta bir devrim gerçekleştirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk savunma sanayinin dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çıktığımız bu yolda çok iyi bir noktaya geldik. Mesela 2002 yılında ülkemizde sadece 62 savunma sanayi projesi yürütülüyorken günümüzde bu sayı 750’yi geride bırakmıştır. Bu projelerin bütçeleri de 5.5 milyar dolar düzeyinden 75 milyar doların üzerine çıkmıştır. Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız da 56’dan 1500’e ulaşmıştır. Firmaların yıllık ciroları 1 milyar dolardan 11 milyar dolara kadar yükselmiştir. Savunma sanayimiz artık dünyada ilk 100 listesine giren ana yüklenicileri, gelişmiş kabiliyetlere sahip alt yüklenicileri, KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, üniversiteleri sayesinde geniş bir yelpazede kendi özgün ürünlerine sahip hale geldi. Tüm bu gayretlerin neticesinde savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı yüzde 80’ler seviyesinden yüzde 20’ler seviyesine indirmeyi başardık.”
İHA sembol oldu
Erdoğan, Türkiye’nin kara, hava ve deniz ürünlerinde ulaştığı seviyenin sembollerinin başında insansız hava araçlarının (İHA) geldiğini belirterek ihracatta da bunun yansımalarının görüldüğüne işaret etti. Erdoğan, “Daha önce 250 milyon doları bile bulmayan savunma ve havacılık ihracatımız 3 milyar dolar sınırını geride bıraktı. Bu başarının gerisindeki unsurlardan biri de sektörün araştırma geliştirmeye ayırdığı bütçenin 49 milyon dolardan 1.5 milyar doların üzerine çıkmış olmasıdır. Kara, hava ve deniz ürünlerinde ulaştığımız seviyenin sembollerinin başında insansız hava araçlarımız geliyor. Özellikle başarısını sahada bilfiil ispat etmiş olan silahlı insansız hava araçlarının tasarımı, üretimi ve satışında dünyanın ilk 3-4 ülkesi arasında yer alıyoruz” diye konuştu.
Geleceğin ürünleri
Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayiinde katettiği mesafedeki bir diğer önemli faktöre de değinerek şöyle devam etti:
“Türkiye küresel tedarikçilerin çıkardığı zorlukları ve maruz kaldığı gizli açık ambargoları aşmak için savunma sanayiine bu denli yüklenmiştir. Terörle mücadelesinin en kritik anlarında yalnız bırakılan, sınırları tehdit altındayken ihtiyaç duyduğu hiçbir ürüne ulaşamayan bir ülke olarak, kendi ihtiyaçlarımızı süratle karşılayacak adımları atmaya mecbur kaldık. Yürüttüğümüz projelerin bize sağladığı imkanları, kendi sınırlarımızı güvenli hale getirmek, hem sınır ötesi harekatlarla bölgemizde bir güvenlik kuşağı oluşturmak için kullandık. Geldiğimiz seviye bizi artık çok daha büyük hedeflere yöneltmiştir. Savunma sanayinde bugünün ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde geleceğin teknolojilerine, geleceğin araçlarına, geleceğin ürünlerine yatırım yapıyoruz. Bilhassa yapay zeka temelli çalışan kara, hava ve deniz araçları konusunda iddialı projeler üretiyoruz. Sürü İHA’lar, insansız deniz araçları, insansız savaş uçakları, elektromanyetik toplar, lazer silahları uydu sistemleri gibi geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek her alanda varız, var olacağız. Elde ettiğimiz her imkanı, her kabiliyeti, geliştirdiğimiz her ürünü dostlarımızla paylaşmak ise vazgeçilmez önceliğimiz olmayı sürdürecektir.”
Üst düzey katılım
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, KKTC Başbakanı Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, konuk ülke savunma bakanları katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuk Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio ve katılımcılar açılış kurdelesini kesti.
Yaklaşık 100 anlaşma imzalanacak
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fuara, 83 ülkeden 163 heyet ile 700’ü yabancı olmak üzere, 1238 firmanın katıldığını, fuarda 100 civarında anlaşma imzalanacağını açıkladı. Türkiye’nin savunma sanayiinde öne çıkan ürünlerine de değinen Akar, şunları söyledi: “Milli gemi, Panter obüsleri, radar ve elektronik harp sistemleri, ATAK ve Gökbey helikopterleri, Hürkuş, Milli Muharip Uçak Projesi, İHA, SİHA’larımız yerli ve milli savunma sanayii vizyonumuzun neticesidir.”
60 milyar dolarlık proje hacmi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, fuarda yaptığı konuşmada, “Proje hacmi 60 milyar doları bulan yaklaşık 750 proje üzerinde çalışmaktayız. Savunma sanayimiz, güçlü altyapısıyla istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor, kendi ihtiyaçlarımız yanında dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçları için de çalışıyoruz” dedi.