EkonomiSanayiye yeni alan açılıyor

Sanayiye yeni alan açılıyor

08.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Her ay üç hafta boyunca OSB’lerde yeni tesis kurmak isteyen sanayicilerden talep toplanacak, izleyen ayın ilk pazartesi günü arazi tahsisleri yapılacak. Uygulamanın ilk ayında 1484 fabrika için 133 OSB’de arazi sağlandı.

Sanayiye yeni alan açılıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, organize sanayi bölgelerinde (OSB) tesis kurmayı kolaylaştıracak bir adım atıyor. OSB’lerde henüz tahsis edilmemiş araziler için talep toplanacak ve her ayın ilk pazartesi günü yatırımcılara tahsis edilecek. Bakanlığın bu hamlesiyle OSB’lerde arazi fiyatlarındaki yükselişin önüne geçilmesi hedefleniyor. Zira kimi OSB’lerde arazi almak, neredeyse o arazinin üzerine tesis kurmak kadar meblağ tutuyor. Öte yandan kimi yerlerde ise “OSB’ye yakın” ifadesiyle aslında OSB alanı içinde olmayan ve OSB avantajlarını taşımayan araziler, sanayicilere satılmaya çalışılıyor. Oysa OSB içinde yapılan yatırımlar hem pek çok vergi avantajından yararlanabiliyor hem doğal gaz, su ve elektriği daha uygun fiyatla kullanıyor hem de arıtma vs yatırımlar ortak yapıldığı için sanayicilerin maliyetleri azalıyor.

Haberin Devamı

Bakan açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi yatırımlarını hızlandırmak için organize sanayi bölgelerinde (OSB) yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Tahsis başvuruları 3 hafta sürecek. Geçtiğimiz ay OSB yönetmeliğinde yaptığımız değişiklikle sanayicilerin yatırım yerlerine erişiminin kolaylaşacağını duyurmuştuk. Her ayın ilk pazartesi günü henüz tahsis edilmemiş OSB parsellerinin çevrim içi ortamda yatırımcılara tahsis için sunulmasını öngören düzenlemenin ilk uygulaması ekim ayında gerçekleşiyor. Yatırım arsalarında arz yönlü artış oluşturacak düzenlemeyle hem yatırımların hızlanmasını hem de arsa fiyatlarında yükselişin önlenmesini amaçlıyoruz. OSB’ler daha şeffaf yönetilecek, sanayicilerimiz yatırım yeri alternatiflerine daha kolay erişecek.”

Haberin Devamı

Sanayiye yeni alan açılıyor

1484 fabrika

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki tüm boş OSB parsellerinin çevrim içi ortamda yatırımcılara tahsis için sunulmasını öngören ve sanayide yatırımları daha da hızlandıracak düzenlemenin ilk uygulaması başladı.

Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, 133 OSB’de 1484 fabrika için 20.1 milyon metrekare yatırım yeri tahsisi eş zamanlı olarak dün ilk kez gerçekleşti. 6 OSB’de ise 2 milyon metrekare alan ön tahsise sunuldu. Böylece toplamda 22.1 milyon metrekare ve 1600 yatırım yeri tahsisi imkanı tanınacak.

Yönetmelikle düzenli olarak yatırıma uygun yeni sanayi alanları ile altyapısı tamamlanmış parseller düzenli şekilde duyurulacak. Henüz tahsis edilmemiş tüm OSB parselleri her ay çevrim içi tahsise açılacak. İlk ilanlar, yatırımcılara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve OSB’ler tarafından koordineli şekilde duyuruldu.

KOBİ’lere kaynak: 2.3 milyar dolar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eximbank ve kalkınma bankaları aracılığıyla KOBİ’lere ve ihracatçılara yönlendirilmek üzere bu yıl yaklaşık 2.3 milyar dolar kaynak sağladıklarını belirtti. Bakan Şimşek, “KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak çalışmaları sürdüreceğiz. Dezenflasyon sürecinden etkilenen bazı sektörlerin rekabet gücünü artıracak tedbirlere yönelik de çalışma yapıyoruz” dedi.