25.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş - Tech Köşe
Oyun dünyasında sanal gerçeklik rüzgarı esiyor. Teknolojide yeni fenomen olan sanal gerçeklik oyun oynama şekillerini de değiştirecek. Farklı platformlardaki oyunlar yanında oyunseverlerin vazgeçilmezi oyun konsolları da bu trendden nasibini alıyor. Yarıyıl tatili nedeniyle özellikle gençlerin hücum ettiği oyun konsollarının gündeminde sanal gerçeklik var.
Türkiye’de oyun konsolunda yüzde 90 payı bulunan Sony Playstation, bu alanda çalışmalarını sürdürüyor. Playstation VR, yaz ayları gibi sanal gerçekliği oyuna getirecek. Sanal gerçeklik teknik olarak bireylerin orada olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı üç boyutlu ortamlar için kullanılıyor. Kullanıcılar, kask, ekran aracılığıyla sanal ortamlara dahil oluyor. O ortama girdiği andan itibaren kullanıcının gerçeklikle bağlantısı kopuyor ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşıyor.
Türk oyunu da var
PS4 üzerinde sanal gerçeklik deneyimleri elde etmek ve oyunculara gerçekten bir sanal ortam içinde bulunma hissi sağlamak için çalışılıyor. Sony Eurasia Playstation Grup Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, yeni ortama yönelik oyun geliştirmelerin sürdüğünü belirterek, “PlayStation VR için geliştirilen oyunlar arasında Supermassive Games’den Until Dawn: Rush of Blood’ın yanı sıra Guerrilla Cambridge’in VR nişancı oyunu RIGS ve Crytek’in ünlü Cryengine ile PlayStation VR sisteminin teknolojisini bir araya getiren yeni oyunu ‘Robinson: The Journey’ var. Bunlardan Robinson: The Journey, Türk oyun firması Crytek tarafından geliştirildi” dedi.
‘Robinson: The Journey’de oyuncu gizemli bir gezegene düşen uzay gemisinden kurtulup kendisine tamamen yabancı olan bir ortamı ve bu gezegenin sırlarını keşfediyor. Oyun, Playstation VR’ın sınırsız potansiyelini sonuna kadar kullanarak oyunculara nefes kesici ortam sunarken yeni bir özgürlük deneyimi sağlıyor. Crytek, sanal gözlükler için de oyun geliştiriyor. Oculus Rift platformuna özel VR teknolojisi ile The Climb oyununu da geliştirdiğini duyurmuştu.
Oyun dünyasını sarsacak diğer bir gelişme ise sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift. Oculus Rift, 2016’nın ilk çeyreğinde satışa çıkıyor. Cihaz, Microsoft’un Xbox One oyun konsolu ile birlikte kullanılabilecek. Windows 10 ile uyumlu çalışacak. Oculus Rift’le birlikte tanıtılan Oculus Touch ise joystick’lerin yerini almaya hazırlanıyor. Oculus Touch’ta el, parmak hareketlerini ve dokunuşu algılayan sensörler yer alıyor.
Konsol üreticilerinin son zamanlarda en çok önem verdiği konulardan biri de oyuncuların oyunu içindeymişçesine hissederek oynamalarını sağlayacak bir konsept yaratmak. Buna en uygun ortamı da sanal gerçeklik yaratacak gibi görünüyor.
Türkiye’nin de artık VR laboratuvarı var
Türkiye’de de sanal gerçeklik konusunda güzel gelişmeler de oluyor. Geçen hafta içinde Crytek ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğiyle İstanbul’da açılan sanal gerçeklik merkezi bunlardan biri. Merkez, önümüzdeki 10 yıla damga vurması beklenen ve 2020 yılında 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşacak VR teknolojisini kullanarak, yenilikçi fikirlerini hayata geçirmek isteyen genç geliştirici ve girişimcilerin kullanımına açıldı.
İşbirliği kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisinin potansiyelini göstererek, farkındalık yaratılması ve VR geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu tüm profesyonel donanıma ulaşması amaçlanıyor.
YENİ ETKİNLİK
Ankara’da startup zirvesi
Bilkent Genç Girişimciler kulübü ve Bilkent Cyberpark ortaklığında 5 yıldır Ankara Startup Zirvesi düzenleniyor. Bu yıl zirvenin dokuzuncusu 27-28 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek. Yüzlerce başvuru arasından seçilen erken startup’lardan 8 tanesine pitching imkanı sağlanıyor. Bu sene bu etkinliğimiz 27-28 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek.
Etkinlik kapsamında 500 Startups ekibi ile birlikte Revo Capital, 212 Capital, Sanko Online, Buran VC, Endeavor, Vestel Ventures, Webrazzi Ventures, TR Angels, BIC Angels, Galata Business Angels gibi birçok yatırım grubu girişimcilerin karşısına çıkacak.
YENİ ÜRÜN
Çocuklara tekno takip
Akıllı telefonlardan sonra hemen hemen her sektörde akıllı ürünler görülmeye başlandı. Devrim niteliğindeki yeni ürün ise Wiky Watch çocuk saati… Bir saatten çok daha fazla özelliğe sahip olan Wiky Watch ile anne ve babalar, çocuklarını uzaktan takip edebiliyor. Akıllı telefonla entegre olarak çalışan bu saat, 4 ile 11 yaş arası çocuklara hitap ediyor. Pembe, mavi ve yeşil renklerindeki saatler, www.wikywatch.com.tr sitesi üzerinden ve Aqua Florya Avm’den satın alınabiliyor. Wiky akıllı saat, anne ve babaların, çocuklarının güvende olup olmadıklarıyla ilgili tüm korkularını sona erdiriyor.
YENİ UYGULAMA
Netflix Philips TV’lerde
TP Vision, 190’ı aşkın ülkede hayata geçirilen dünyanın önde gelen internet TV hizmeti Netflix’in artık tüm Philips Smart TV ve Philips Android TV modellerinde erişilebilir olduğunu açıkladı. Şirketin Philips TV pazarladığı tüm ülkelerde, 2013 ve sonrası tüm mevcut ve eski Philips Smart TV modelleri ve tüm Philips Android TV setlerinde kullanılabileceğini duyurdu.
Linux tabanlı TV’lerde uygulama sunulur sunulmaz, müşteri, Smart TV portalının her açılışında ekran üzerinde bir uygulama uyarısı alacak. Yeni Android TV’lerde ise uygulamanın kurulumu uygulama galerisinden kolaylıkla yapılabiliyor.