EkonomiSanal alışverişe Ramazan dopingi

Sanal alışverişe Ramazan dopingi

07.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanal alışveriş Ramazan’da hareketlendi. Geçen aya göre yüzde 35 artış beklenirken, en çok talep hurma, tatlı, bakliyat ve kuruyemişe gösterildi. İftardan sonra ise elektronik ve tekstil alışverişi arttı

Sanal alışverişe Ramazan dopingi

Hanife Baş - Ramazan alışverişi e-ticareti hareketlendirdi. Ramazan ayı ile özdeşleşen hurma çeşitleri, hazır tatlılar, bakliyat, un, şeker, kuruyemiş en çok satın alınan ürünler arasında yer aldı. Gündüz gıda ürünü siparişi daha çok verilirken, iftarla sahur arasında ise elektronik, tekstil ve kozmetik alışverişi daha çok yapılıyor.

Haberin Devamı

Hurma ve tatlı siparişi

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, geçen yıl pandemi nedeniyle Ramazan ayı alışverişlerinin yoğun bir şekilde e-ticaret üzerinden gerçekleştirildiğini anımsatarak, “Yoğunluk bu yıl da devam ediyor. Ramazan için iftar ve sahur alışverişleri 10 gün öncesinden başlarken, özellikle gıda ürünlerinin alımında ortalama yüzde 30 oranında artış yaşandı. Ramazan ayı ile özdeşleşen hurma çeşitleri, hazır tatlılar, bakliyat, un, şeker, kuruyemiş gibi gıda ürünleri en çok satın alınan ürünleri oluşturuyor” dedi.

Hediye olarak gönderilen Ramazan kolisi satışlarında artış gözlendiğini belirten Ekmekçi, “Tüketiciler ihtiyaç sahiplerine destek için bu kolileri tercih ediyor. Ramazan’da en çok alışveriş iftar sonrasındaki saatlerde gerçekleşiyor. Tüketiciler oruçlarını açtıktan sonra sahura kadar alışverişlerini yapıyor. Bu saatler arasındaki alışverişlerde gıda yerine elektronik, tekstil ve kozmetik gibi ihtiyaçlar öne çıkarken, gıda alışverişleri ise gündüz gerçekleşiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Merdiven altı ürüne dikkat

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ, gıdada merdiven altı üretim ve hileli satışa dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bir yandan zengin iftar sofraları kurmaya çalışırken öte yandan da cebini korumak isteyen tüketicilerin bu gibi kontrolsüz üretilen ve satılan ürünlere yönelebiliyor. Halbuki insanlar ucuza ürün alayım derken sağlığından olabiliyor. Açıkta satılan ürünlerden uzak durulmalı” dedi.

 Yüzde 35 artacak’

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, şunları söyledi:

“Ramazan sonu Türkiye genelinde bir önceki aya göre satış hacminde en az yüzde 35 artış öngörüyoruz. En çok paket servis hizmeti veren işletme ve market pazaryerlerinin siparişi arttı. Bu işletmeler ek motokurye istihdamı yaptı. Ramazan boyu masa başında fazlaca vakit geçirilecek olmasından dolayı, elektronik satış hacminde de artış bekleniyor. Bayram alışverişi için ve mevsim değişiminden dolayı tekstil, modada bu aydan itibaren bir yoğunluk bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İdeasoft CEO’su Seyhun Özkara da iftar öncesi 17:00-19:00 saatlerinde alışverişin yoğunlaştığını belirtti.