28.04.2008 - 16:46 | Son Güncellenme:
Eskişehir’de her yıl mart ve nisan
aylarında toplanan yaklaşık 20 ton salyangozun, ihraç edilmek üzere
Bandırma’daki balık işleme tesislerine gönderildiği bildirildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, mart ve nisan aylarında Porsuk Çayı
kenarında işçiler tarafından toplanan salyangozlar, gönderilen
Bandırma’daki balık tesislerinde işlendikten sonra ihraç ediliyor.
Bandırma’daki tesislere gönderilmek üzere Eskişehir’de kurulan geçici
toplama merkezinde çalışan görevliler, başta Fransa, İtalya, Almanya,
İngiltere olmak üzere AB ülkeleri ile Güney Amerika ülkeleri, ABD,
Japonya, Lübnan, İsviçre, Çin gibi ülkelere salyangoz ihracatı
yapıldığını ifade ederek, şunları kaydettiler:
"Türk mutfağında yeri olmayan, ancak Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki
en seçkin lokantaların menüsünü oluşturan salyangozlar, dar gelirli
vatandaşlara mart ve nisan aylarında geçim kaynağı oluyor. Eskişehir
bölgesinde her yıl bu dönemde toplanan yaklaşık 20 ton salyangoz
Bandırma’daki tesise gönderiliyor. Salyangozların kilosunu tesis 1,5
YTL’den satın alıyor. Yağışlı havalardan sonra ortaya çıkan salyangoz,
kentte birçok kişiye ek gelir kaynağı oluyor."