17.08.2015 - 10:43 | Son Güncellenme:
Dil kursu için yolu Londra'ya düşen genç girişimci Ali Eren Balıkel, garsonluk yaptıktan sonra kendi yerini açtı. Şimdi de beş dilde yayın yapan dergi ve gazeteleriyle medya patronluğuna hazırlanıyor.
2005'te İngiltere'ye dil kursuna gitti. Galler'de UWIC Universitesi'nde okudu, Cardiff University'de uluslararası siyaset master'ı yaptı ardından Gloucestershire'da markalaşmak üzerine MBA yaptı. İlk gittiğinde garsonlukla başladığı iş hayatına daha sonra İngiliz Parlamentosu'nda azınlıklara yakınlığıyla bilinen İşçi Partisi Milletvekili Jim Fitzpatrick'e danışmanlık yaparak devam etti. Daha sonra restoranını açtı, şimdi de medya patronluğuna soyundu. Birçok üniversite öğrencisine örnek genç girişimci Ali Eren Balıkel Sabah gazetesine konuştu.
İngiltere maceranız nasıl başladı?
Adana'da okudum. Dil öğrenmek için İngiltere'ye gitmeye karar verdim. Okurken garsonluk yaptım. O sırada yeme-içme sektörüne girmeye karar verdim. St. Katherine Docks isimli tarihi marinada resim galerisi ve giyim mağazalarının olduğu bir dükkânı kiraladım. Mayıs 2011'de Akdeniz yemeklerinin olduğu Kilikya's Cafe Bar adıyla bir mekan açtım.
Biraz da gazete-dergi projenizden bahseder misiniz?
Londra'da gazete ve dergi kurduk. Bu işi bilen 2 ortak aldım. Finansmanı ben sağladım. Gazetemizin adı Turkish Press. 56 sayfalık, haftalık. Ayda 40 bin basılıyor. İngilizce, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ürdüce olmak üzere 5 dilde yayın yapıyoruz. Bir hafta İngilizce, bir hafta Türkçe, bir hafta Kürtçe basıyoruz. Önümüzdeki yıl ayda 100 bine çıkmayı hedefliyoruz. Belki haftada iki kere baskı yapabiliriz. 5 bin dağıtım noktasında varız. Dergimizin adı da Business UK Magazine. Aylık haber ve ekonomi dergisi.
Ne kadarlık bir yatırım yaptınız?
Başlangıçta dergi ve gazete için 60 bin poundluk yatırım yaptık. Ama bu yapmak istediklerimizin yüzde 5'i. Radyo ve TV kurmayı da hedefliyorum. İnterneti de aktif hale getireceğiz. Gazete ve dergide toplam 15 kişi çalışıyor. İngiliz de var, Pakistanlı da...
Neden bu işe girdiniz, dünyaca ünlü gazeteler var orada. Nasıl yaşatacaksınız?
Bizim kulvarımız farklı. Asıl amacımız lobi çalışması yapmak. Türkiye ile gurbettekiler arasında köprü olmak istiyoruz. İngiltere'deki Türk gazete ve dergileri belli grupların elinde. Orada yaşayan vatandaşlar doğru bilgilendirilmiyor. Vatandaşımızı tek düze yayın politikalarına mahkum etmek istemedik.
RESTAURANTI NASIL AÇTI
Orada restoran açmak bu kadar kolay mı?
Kolay olmadı. Tower Bridge'deki marinaya ilk giden yabancı benim. Bankadan kredi çektim, hava parasını bu şekilde yatırdım. Yeri kiralarken çok uğraştım. İki kez reddettiler. Ama pes etmedim. Adeta onları yıldırana kadar arayıp sordum. Daha sonra bana yeri tahsis ettiler. Marka tutunca para kazanmaya başladım. Marinayla anlaşma yaptım. Orada bizim restorandan başka Türk'ün çalışmasına izin vermiyorlar. Yanımızda dünyaca ünlü birçok restoran var. Tom's Kitchen ve Gauco gibi... İlk açtığımızda 125-130 bin pound kazanıyorduk. Kazandığım parayla 1.5 yıl yatırım yaptım. Şu anda 350 bin pound ciromuz var. 90-100 kişilik bir mekan. Şubeleşmek istedim ama vazgeçtim.
FERİT ŞAHENK İSTEDİ, REDDETTİM
Ünlü isimler geliyor mu?
Robert De Niro, Antonio Banderas, Kuveyt Başbakanı gibi birçok ünlü ismi ağırladık. Onların restoranımızı tercih etmesi markamızın tanınmasına yardımcı oldu. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk bizim mekanımızı almak istedi. Yönetime başvurmuş. Onlar da başka Türk istemediklerini söylemişler. Ben de görüşmeyi reddettim.