31.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
Türkiye’de son yıllarda spora ve sağlıklı yaşama ilgi artmaya başladı. Spor salonlarının sayısı artarken son dönemde neredeyse her mahallede bir pilates ya da yoga salonu görülüyor. İş hayatındaki yoğun çalışma temposundan uzaklaşmak adına bireyler, salon sporlarının yanı sıra yoga ve pilatese de ilgi gösteriyor. Öte yandan ünlülerin sosyal medya paylaşımları da bu trendi yükseltiyor.
Türkiye’de yoga ve pilatesin gelişeceğini söyleyen uzmanlar; girişimcileri, bu iş fikrini değerlendirip pazar hala bakirken harekete geçmekte uyarıyor. Uzmanlar bu konuda haklı! Zira yoga/pilatesin bir süredir franchise piyasası bile oluştu. Franchise veren firmalar, girişimcinin belirli fiziki koşulları sağlamasının yanında bu konuda eğitilmesinin de titizlikle üzerinde duruyor.
Lokasyon önemli
Verilen franchise’larda ise lokasyona ve metrekare büyüklüklerine göre fiyatlar değişiyor. Salonlar için franchise verilirken özellikle çalışan ve spora ağırlık veren bireylerin yaşadığı bölgeler tercih ediliyor.
Pilates salonları için franchise bedelleri yaklaşık 75 bin TL. Franchise veren kurumlar, bu franchise bedellerinin içinde işletme yönetimi eğitimleri, eğitmenlere verilecek eğitimler, hukuki konularda da danışmanlık sağlanıyor. Öte yandan bunun içinde kullanılacak ekipmanlar da yer alıyor.
Yoga stüdyosu açma maliyeti ise lokasyona ve stüdyo büyüklüğüne göre değişiyor. Örneğin, yirmişer kişilik iki stüdyosu olan bir yoga merkezi kuracaksanız, çalışma ruhsatı alabileceğiniz, üst katlardaysa yangın merdiveni olan bir yere tadilat için yaklaşık 50 bin lira harcanabiliyor. 40 kişi alabilecek bir stüdyo için mat gibi malzeme masrafı en ucuzundan ele alındığında 10 bin lira. Yani kuruluş aşamasında girişimcinin cebinden en az 60 bin lira çıkıyor.
En az iki sekreter, temizlik görevlisi, muhasebe bürosuyla anlaşma, elektrik, su faturalarının aylık tutarı 10 - 12 bin lira arasında... Tabii her ay kira olacak... Yoga uzmanları seans başına ücret alıyorlar. Günde 6 seanstan ayda 180 seans çalışan bir yoga uzmanının girişimciye maliyeti 12 - 18 bin lira arasında...
Yoga merkezinin bulunduğu şehre, hatta semte göre maliyetler değişkenlik göstermekle birlikte girişimcinin cebinde bu işe başlamadan en az 100 bin lirası olması gerekiyor.
Sektör gelişiyor
2001 yılında Nişantaşı’nda tek şube ile hizmet vermeye başlayan YogaŞala’nın halihazırda İstanbul Etiler ve Bağdat Caddesi ile Ankara’da şubesi bulunuyor. YogaŞala’nın sahipleri ise Can ve Seyda Malta. Can Malta, haftada yaklaşık 220 seans yoga verdiklerini belirtiyor. Can Malta, “Sektör son dört yıldır oldukça şanslı. Sektörde oluşan fiyatlar artık yoga merkezlerinin para kazanabilmesini sağlayacak bir boyuta geldi. Bundan beş yıl sonra bambaşka bir yerde olacağımızı düşünüyoruz” dedi. Franchise konusuna değinen Can Malta, “Franchise’ın nereye açılmak istendiği önemli. Franchise verirken ciro üzerinden yüzde 10 ila 20 arası pay alıyoruz” diye konuştu.
Seyda Malta ise, “Kendi uzmanlarımızı onca programa katıldıktan sonra değerlendirirken hâlâ eksiklikler bulup onların donanımını artırmaya çalışıyoruz. Böyle bir hassasiyet ve titizliğin olmadığı bir yerde çok fazla yoga uzmanı var” dedi.
MACFit’ten yapılan açıklamada da, “Çok fazla terlemeden istenilen sonuçları almak diğer branşlara göre daha cezbedici oluyor. 40 yaş altı erkekler pilatese çekinerek bakıyor. Kadınlardan ise her yaştan katılım var” denildi.
Eğitmenler sertifikalı
Pilates eğitmeni olmak için Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun sağladığı eğitim programları bulunuyor. Bunun yanı sıra eğitmenlik sertifikası veren birçok özel kuruluş da var. Pilates eğitmenliği için federasyon eğitimi sonrasında antrenörlük belgesine de sahip olunması gerekiyor. Yoga uzmanı olmak için ise 200 saatlik temel, 300 saatlik ileri seviye programlar var. Herkes İçin Spor, yoga antrenörlük kursları açıyor ve çerçeveyi belirliyor.
Online pilates
Salona gitmeden online olarak pilates hizmeti sunan platformlar da bulunuyor. Bu da kullanıcılar için zamandan tasarruf etmeyi sağlıyor. Bu platformlardan biri de Heryerdepilates.com. Platform, eğitmenlerinin hazırladığı videoları kullanıcılarının hizmetine sunuyor. İlk üç gün ücretsiz deneme süresi tanıyan platform, daha sonra aylık olarak 27.90 lira üyelik ücreti alıyor. Platformda kullanıcılar, zorluk seviyelerini filtrelendirerek kendilerine göre en uygun olan seçeneği seçip pilates yapabiliyor.
Ders ücretleri
Özel pilates saatlik ders ücretleri 100 ila 250 lira arasında değişiyor. Grup derslerinde ise daha uygun ücretlerle de ders alınabiliyor. Yoga seanslarında tek katılımlı dersler 60-75 lira arasında değişiyor. Yogada aylık paketler alındığındaysa ders fiyatları 250 ila 400 lira arasında oluyor.
Pilates ve yoga eğitmenleri ders programlarına bağlı olarak farklı miktarlarda maaş alıyor. Bazı durumlarda eğitmenler getirdikleri öğrencilerden de pay alabiliyor. Eğitmenler ders başına 200 ila 300 lira arasında ücret alabiliyor. Fakat bu ücretler eğitmenin bilgi seviyesi ve ders içeriğine göre de değişiyor.