06.03.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
MELTEM GÜNEŞ / Ankara - ESK ile PERDER arasında yapılan sabit fiyatlı et uygulaması bilmeceye dönüştü. Uygun fiyatlı et alabilmek içim marketlere giden vatandaş boş reyonlarla karşılaştı. ESK yetkilileri, et sevkiyatında sorun yaşanmadığını, yeterince etin PERDER üyesi marketlere dağıtımının yapıldığını anlattı. Market yetkilileri ise yoğun talebe yetişilemediğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı kaynakları da yoğun talep yaşandığını söyledi.
Restoranların işi mi?
Etlerin geldiği gibi bittiğine işaret eden merket yetkilileri, bazı restoranların uygun fiyatlı etleri toplu şekilde satın alarak vatandaşı mağdur ettiklerini ve bu nedenle şubelerin kişi başı 2 kilogram limiti getirdiğini de ifade etti. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, “Stoklarımızda sorun yok. Sorunlarımızı çözmenin yegane yolu üretim seferberliği ilan etmek” dedi.
ESK, ramazan öncesinde fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla tedbirler aldı. Bu kapsamda TİGEM işletmelerinde hazır bulunan canlı kasaplık hayvanların yanı sıra 40 bin canlı hayvan tedariki yapıldı. Söz konusu hayvanların kesimi yapıldıktan sonra karkas etler, uygun fiyattan PERDER üyesi marketlere, Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine, Türk Tarım A.Ş ve Türkşeker şubelerine, yemek firmalarına ve et sanayicilerine ulaştırılıyor.