EkonomiRüzgâr gibi geçti

Rüzgâr gibi geçti

30.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Özel rüzgâr santrallerine kapasite tahsisi için yapılan yarışmada 2 bin 110 megavatlık (MW) kapasitenin dağıtımı tamamlandı. Yarışmaları kazanan firmaların neredeyse tamamı eksi fiyat sundu.

Rüzgâr gibi geçti

Geçen hafta boyunca Ankara’da yapılan yarışmada, 2 bin 110 MW’lik rüzgar enerjisi kapasitesinin dağıtımı tamamlandı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) açıklamasına göe, Haziran 2017’de 710 MW’lık yarışmalar, ardından ağustos ayındaki bin MW’lık YEKA projesi ve aralıkta 2 bin 110 MW’lık yarışmalarla, toplamda 3 bin 820 MW’lık bir kapasite bu yıl içinde dağıtılmış oldu. Yarışmaları kazanan firmaların neredeyse tamamı eksi fiyat sundu. Yani EPİAŞ’ta oluşan piyasa fiyatının altında bir fiyata üretecekleri elektriği vermeyi taahhüt etmiş oldular.

Haberin Devamı

‘Türkiye kazandı’

Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının artık konvansiyonel kaynaklarla rekabet edebilir hale geldiğinin bir işareti olarak yorumlandı. Batı bölgelerinde Bolu-Düzce-Sakarya için Ataseven Group’un verdiği (3.78 dolar/kWh) artı fiyat haricinde başka artı fiyat yoktu. Fiyatların Doğu Aanadolu bölgesindeki yatırımlarda (7.29 dolar/kWh) kadar çıktığı görüldü.

Dört gün boyunca en yüksek teklif Ardahan bölgesi için Ceres Elektrik’ten (7.29 dolar/kWh) geldi. En düşük teklif ise PNE Wind Ltd. Şti’nden (-2.87 dolar/kWh) ile Çanakkale bölgesi için verildi.

Yarışma sonucunu değerlendiren TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yenilenebilir enerji yatırımlarında kazananın her zaman Türkiye olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu yıl adeta rüzgar gibi geçti. 2018’de yenilenebilir enerjide yarışmaların devam etmesinin sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından gerekli olduğuna inanıyoruz. Hem ikinci YEKA projesine ait yarışmayı hem de orta ve küçük ölçekli firmalar için önemli olan 2 bin MW’lık yarışmayı sektör olarak bekliyoruz. Aslında kazanan firmalar değil, Türkiye. Temiz ve yerli kaynaklardan elde edilecek enerji firmaların değil, ülkenin kazancıdır.”

439 teklif sunuldu

Özellikle son gün yapılan yarışmada, Balıkesir, Çanakkale gibi Türkiye’nin birincil rüzgar alanlarındaki teklifler ilgi ile takip edildi. İhalede dört gün içinde 685 proje için 439 teklif verildi. İkibin 130 MW’lık kapasitenin 2 bin 110 MW’lık kısmı tahsis edildi. Böylece otuziki farklı bölgede yetmişaltı projeye kapasite tahsis edilmiş oldu. 29 firma 2 bin 110 MW’lık kapasiteyi paylaştı. Polat Enerji 462,90 MW kapasite alarak yarışmalarda en çok MW’ı alan yatırımcı oldu. Borusan EnBW 275,60 MW; Ataseven Group 241,80 MW; Özgül Holding 199MW’lık kısmı aldı. Polimeks 170 MW alırken, Türkerler 98 MW’ın sahibi oldu.