EkonomiRiskli yapı tespitinde ‘denetimsizlik’ uyarısı

Riskli yapı tespitinde ‘denetimsizlik’ uyarısı

10.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Binaların risk tespitini yapan lisanslı kuruluşların denetlenmemesinin önemli sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulunan Ali Güvenç Kiraz, “Riskli yapı tespiti yapan kuruluşlar kamu denetimi altında olmalıdır” dedi

Riskli yapı tespitinde ‘denetimsizlik’ uyarısı

Kentsel dönüşüm yasasının öncelikle riskli yapıların tespiti ile başladığını ifade eden Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, binayı risk tespiti yapan lisanslı kuruluşların denetlememesinin sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kiraz, bu raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kuruluşlar tarafından alındığını ve birçok özel kuruluşun da bu konuda rapor hazırladığını söyledi. Bu raporların alınması için taşınmazdaki hak sahiplerinden herhangi birisinin rapor tanzimi için bu kuruluşlara başvurabildiğini anlatan Kiraz, lisanslandırılmış kuruluşun da bu taşınmazdan örnek aldığını ve raporunu hazırladığını söyledi. Kiraz şöyle devam etti:

“Buraya kadar aslında hiçbir sorun yok gibi gözüküyor ancak asıl sorun bu örneklerin bu taşınmazlardan alınması noktasında geçerli hukuki ve teknik kriterlerin uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi noktasında düğümleniyor.
Yönetmelikler gereği bu kuruluşların binanın yapısının sağlam olup olmadığı yönünde ‘röntgen’ diye de adlandırılan teknik film çekimi yapmaları gerekiyor. Kolon ve kirişlerin sağlam olup olmadığı yönünde alınan karotların gerçekten de o binadan alınıp alınmadığını belgelemesi açısından damgalanması gerekiyor. Ayrıca bu örneklerin belli bir basınç altında kırılması suretiyle denetlenmesi gerektiği belirtiliyor.”

‘Denetim mekanizması yok’
Şu ana kadar tüm riskli yapı tespit raporunda ilgili kuruluşun binalar üzerinde bu işlemleri yaptığını anlatan Kiraz, şu uyarıyı yaptı:
“Ama bu kuruluşların örnek alımları veya film çekimleri sırasında kendilerini denetleyecek, karot alımları sırasında o taşınmaza ait olduğuna dair karotların damgalanması veya belirlenmesini sağlayacak hiçbir denetim mekanizması bulunmuyor.
Alım sırasında bir kamu görevlisinin (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden) bu denetimi yapması bu konuda ortaya çıkan ciddi iddiaların da önünü kesecektir.”

15 gün içinde itiraz
Riskli yapı tespit raporunu düzenleyen ilgili kuruluşun, raporu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdiğini ve ilgili müdürlüğün de bu raporu tapu müdürlüklerine göndererek tapuya riskli yapı şerhini koyduğunu anlatan Kiraz, “Tapu müdürlüğü de ilgili hak sahiplerinin tamamına riskli yapı raporunu değil ama riskli yapı tespit yazısını gönderiyor. Vatandaş da bu tespit yazısına 15 gün içerisinde itiraz edebiliyor” diye konuştu.

‘Maliklere rapor gitmeli’
Riskli yapı tespit raporunun tüm kat maliklerine tebliğ edilmesini ve itirazların da bu rapor üzerinden yapılması gerektiğinin altını çizen Kiraz, şu bilgileri verdi:
“Riskli yapı tespiti sırasında hiçbir şekilde bulunamıyorsunuz. Kamu tarafından hiçbir denetimi yapılamayan rapor sonrasında da sadece size ‘Tespit edildi’ yazısı gönderiliyor.
Vatandaş, böyle bir süreçte içeriğini, yapılış sürecini bilmediği ve tebliğ edilmeyen bir rapora karşı itiraz etmeye çalışıyor. Bu bize göre hem Anayasaya hem de hukuk devleti ilkesine açıkça aykırı bir durumdur. Riskli yapı tespit raporun tüm kat maliklerine tebliğ edilmelidir. Riskli yapı tespitini yapan kuruluşların tespit sürecinin tamamı da kamu denetimi altında olmalıdır.”

Haberin Devamı

NEDEN SADECE KADIKÖY?
Kentsel dönüşüm sürecinin daha sağlıklı ve herkesin güvendiği bir süreç olması için bu raporların denetimini ve tebliğini sağlamak gerektiğinin altını çizen Kiraz, “Kadıköy’ün yüzde 80’ini riskli olarak ilan etmek hepimiz açısından korkutucu olabilir ancak neden Ümraniye, Kağıthane, Avcılar, Beylikdüzü veya Kartal’ın yüzde 80’inin riskli olmadığını da sorgulamak gerekmiyor mu? Deprem bir can kaybı yaratacaksa Kadıköy, Şişli, Beşiktaş veya Bağcılar’ı ayırmadan tüm ilçelerimizi ve insanlarımızı etkileyeceğini unutmayalım.”

Sarıgöl’de anlaşma sağlandı 450 binada 1500 konut yıkıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Gaziosmanpaşa’da incelemelerde bulundu. İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında Belediye Başkanı Erhan Erol’dan bilgi alan Bayraktar, dönüşüm talebinin vatandaştan gelmesini istediklerini belirtti.
Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarında başarılı olan, halkla işi içselleştiren, halkın katılımını, gönüllülüğünü ve rızasını kazanan belediyelere teşekkür ederek, kendilerinin de her türlü desteği vereceklerini ifade etti.
Kentsel dönüşümün çok zor bir iş olduğunun altını çizen Bayraktar, “İnsanları ikna etmek, razı etmek kolay değil. Dalga dalga bunu Türkiye’de başaran belediyelerimiz var. Vatandaşımıza sıkıntı çektirmeden, moralini bozmadan, vatandaşımızın rızasıyla, gönüllülüğüyle, desteğiyle ve duasıyla bu işi başarıya götürmek istiyoruz” diye konuştu.

Yüzde 99’u boşaltıldı
Sarıgöl kentsel dönüşüm alanını da gezen Bayraktar, Sarıgöl’de 450 binanın (yaklaşık 1500 birim konut) yüzde 99’unun boşaltıldığını ve hak sahipleriyle anlaşma sağlandığını söyledi.
Bayraktar, “Burada yaklaşık 1500 konut boşaltılmış vaziyette. Gaziosmanpaşa güzelleşecek, modernleşecek, hatta eski cami de yenilenecek. Bunu Türkiye’de adım adım, halkla, bu işle ilgili sektör ve aktörlerle, disiplinlerle, sosyologlarla beraber inşallah başaracağız” dedi.
Vatandaşlara sağlanacak desteklerden bahseden Bayraktar, “İnsanlarımızın çocuğuna çoluğuna bırakabileceği tapulu bir evi olacak. Rahat ve huzurlu oturabileceği güvenli bir evi olacak. Parkı bahçesi olan, enerjiyi savurmayan bir evi olacak” diye konuştuk.
Vatandaşların müracaatının her geçen gün arttığını aktaran Bayraktar, “Birilerinin dediği gibi ‘vatandaş istemeden’ öyle bir adım atmak gibi niyetimiz yok. İsteyen vatandaştan başlayacağız. Vatandaşın talebini artıracağız. Vatandaşın bu işe isteğini daha çok artıracağız” dedi.

Haberin Devamı

‘11 noktada çalışmalar başladı’

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol da 8 yıl önce Bakan Erdoğan Bayraktar ile TOKİ başkanıyken bu yola çıktıklarını söyledi.
Türkiye’de o zamanlar kentsel dönüşümün bu kadar yaygın olmadığını ifade eden Erol, “Bakanlık da yoktu. Bugün gelinen noktada, Gaziosmanpaşa’da 11 noktada kentsel dönüşümle ilgili yıkıma hazırız. Başbakanımızın talimatıyla, Bakanımızın önderliğinde bu aşamalara gelmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Galataport’ta ihaleye çıkıldı son tarih 30 Nisan

Haberin Devamı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait Salıpazarı Liman Sahası, 30 yıl süreyle ‘İşletme Hakkının Devri’ yöntemiyle özelleştirilecek.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, İstanbul’daki Salıpazarı Liman Sahası’nın ihalesi pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.
İhale, ihale komisyonu tarafından gerekli görülmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Teminat bedeli 20 milyon $
Geçici teminat bedelinin 20 milyon dolar olduğu ihalede, ihale dokümanı ise 20 bin liraya temin edilecek. Yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim gruplarının katılabileceği ihalede, son teklif verme tarihi 30 Nisan 2013 olacak.
Projenin imar planına göre, kruvaziyer liman alanında terminal ve teknik hizmet alanı dışında turizm tesis alanı yapılabilecek. Ticaret alanında alışveriş merkezi, yeme-içme alanı, turizm alanında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel gibi tesisler yapılabilecek.

Haberin Devamı

Lİdyaflats’ta hemen teslim evlerde yüzde 1 KDV

İstanbul’un en değerlenen bölgelerinden biri olan Çekmeköy’de hayata geçirilen Lidyaflats projesinde konutlar yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ile satılıyor. Bu sayede daire alanlar yüzde 17’lik avantaj yakalıyor. Toplam 136 konuttan oluşan projede kalan son 15 daire yatırımcıları beklerken, Lidyaflats projesinde geniş salonlar, büyük mutfak ve odalarla, ferah bir evde yaşam devam ediyor.
Site içinde sakin ve huzurlu bir hayata giriş bileti olan Lidyaflats projesinde aile bireylerinin her ihtiyacı için, tüm detaylar incelikle düşünülüyor. Arsasının yüzde 85’inin yeşil alanlara ayrıldığı Lidyaflats projesinde, Türkiye’nin Ağa Han ödüllü yetenekli mimari Han Tümertekin’in imzası bulunuyor.

Dublekslere özel bahçe
Lidyaflats’ın sosyal ve teknik alanlarında açık ve kapalı yüzme havuzu, tenis kortu, çocuklar için açık- kapalı oyun alanları, blok girişlerinde anahtarsız şifreli kapı girişleri, yangın ve doğalgaz dedektörleri, bahçe dubleksleri için özel bahçeye yer veriliyor. Projede ayrıca ortak alanda kablosuz internet, güvenlik kamera sistemleri, jeneratör, yangın ve servis merdivenleri, merkezi elektrikli süpürge sistemi, merkezi uydu sistemi, dijital TV altyapıları bulunuyor.

Özel malzemeler

90 metrekare ve 193 metrekare aralığında daire seçenekleri sunan projedeki malzemeler özenle seçilirken, bunun en güzel örneğini ise Veneta Cucine İthal mutfaklar oluşturuyor. Projedeki banyoların zemin ve duvarlarında ithal İris Ricatti marka seramik, özel tasarımlı kaplama banyo dolapları ve Vaillant marka kombi kullanılıyor.

Venezia’dan ev alanlar ‘aşıklar kenti’ne gidiyor

Via Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı’nın Gaziosmanpaşa’da inşa ettiği, konut–avm-ofis etaplarından oluşan projesi Via Port Venezia, konut almak isteyenlere cazip bir kampanya başlattı. Via Port Venezia’nın Sevgililer Günü Kampanyası eşsiz romantik bir tatil hediye veriyor. Kampanya dahilinde 14 Şubat 2013 tarihine kadar Via Port Venezia’dan ev alan herkes çift kişilik 4 gün 3 gecelik Venedik tatili kazanıyor.
Mimari konseptini dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Venedik’ten alan Via Port Venezia, 2 bin 200 konuttan oluşuyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipindeki dairelerin büyüklükleri 61’den 244 m2’ye kadar çıkıyor.

Halkbank’tan e-ihale ile gayrimenkul satışı

Ellerinde çok sayıda gayrimenkul bulunan bankaları bunları satmak için çeşitli yöntemler denerken, Halk Bankası ise internet üzerinden satış başlattı. Buna göre Halk Bankası, Türkiye’nin birçok ilinde bulunan gayrimenkullerini internet üzerinden elektronik ihale yöntemiyle satışa çıkardı.
Banka, Türkiye’nin 35 ilinde bulunan taşınmazlarını 18.02.2013 saat 12:00 ile 20.02.2013 saat 12:00 arasında https://hbgayrimenkul.intengo.com adresi üzerinden satacak. İhaleye katılmak için muhammen bedelin yüzde 3’ü kadar olan geçici teminatın en geç 19.02.2013 tarihinde saat 12:00’ye kadar yatırılması gerekiyor.

Garanti dönüşümde faiz desteği verecek

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kullandırılacak kredilere faiz desteği sağlamak üzere Mortgage Uzmanı Garanti ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında protokol imzalandı. İmza törenine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ile Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay katıldı.
Konut finansmanında uzun yıllara dayanan uzmanlığı ile bugüne kadar farklı kentsel dönüşüm projelerine de destek veren Garanti Mortgage, imzalanan protokolle, hak sahiplerine 6306 sayılı kanun kapsamında kullandırılacak kentsel dönüşüm kredileri için de faiz desteği sağlayacak.

Sektörde 3 firma daha değerleme yetkisi aldı

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda en önemli meslek dallarından biri olan değerleme uzmanlığıyla ilgili firmalar yetki belgesi almaya devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), üç gayrimenkul şirketine değerleme hizmeti verme yetkisi verdi.
BDDK’nın internet sitesinde yayınlanan Kurul kararında, Gold Gayrimenkul Değerleme Ekspertiz ve Danışmanlık (Ankara), Ekip Taşınmaz Değerleme (İstanbul) ve Piri Gayrimenkul Değerleme’ye (İstanbul) ilgili yönetmelikle ‘gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmeti verme yetkisi verilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

Yazarlar