EkonomiPOAŞ bize verilmezse ayrılırız

POAŞ bize verilmezse ayrılırız

02.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

POAŞ bize verilmezse ayrılırız

POAŞ bize verilmezse ayrılırız

PETROL Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İsmail Aytemiz, Petrol Ofisi AŞ'nin (POAŞ) kendilerine satılmasının zorunlu olduğunu savundu. İlk 3 talip arasında sadece kendilerinin akaryakıt dağıtımı ve satışında deneyimli olduğunu söyleyen Aytemiz, "Öteki gruplardan birinin POAŞ'ı alması halinde bir bocalama yaşanacaktır. Bir başka ifadeyle ehil olmayan ellerde Petrol Ofisi erozyona uğrayacaktır" şeklinde konuştu. Aytemiz, dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada Akmaya - Orteks grubunun teklifiyle aralarında sadece 50 milyar dolarlık bir fark bulunduğunu, bu farkın da tek başına bir değerlendirme kıstası olamayacağını ifade etti. POAŞ'ın stratejik bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Aytemiz, "Parayı bastıran alsın denemez" şeklinde konuştu.
İsmail Aytemiz, bayiler olarak Petrol Ofisi'yle aralarında manevi bir bağ bulunduğunu, POAŞ'ı alamamaları halinde ise bu bağın ortadan kalkacağını söyledi. Aytemiz, diğer petrol firmalarının bugüne kadar bayilere 15 - 20 milyar lira istasyon transfer parası teklif ettiğini ancak kendilerinin 5 milyar liraya Petrol Ofisi'ne bağlı kaldıklarını belirterek, "O zamanlar vefa vardı. Ama POAŞ'ı alamazsak o vefa ortadan kalkar ve piyasa ekonomisine göre kim daha fazla verirse oraya gideriz. Petrol Ofisi bayilere verilmezse ofislerin yarısı başka yere gidecektir" dedi.
PÜİS Başkanı Aytemiz, Petrol Ofisi ihalesine giren başka bir grupla anlaşıp anlaşmayacakları konusunda ise, "Teklif gelirse o teklifi kabul etmeyiz. Nehir geçerken at değiştirilmez, bizim başka bir grupla anlaşmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.

TÜRK - İş Genel Başkanı Bayram Meral, Petrol Ofisi Anonim Şirketi'nin (POAŞ) özelleştirilmesine tepki göstererek, "POAŞ'ı alan Hayyam Garipoğlu hakkında, Tekirdağ ihalesine katıldığı sırada kamuoyuna yansıyan iddialara cevap bekliyoruz" dedi. Meral yaptığı açıklamada, değer tespitinde ve satışında usulsüzlükler olduğunu bildirdi. Meral, şu sorulara cevap istedi:
"Garipoğlu ve şirketleri geçtiğimiz yıllarda ne kadar vergi ödedi? Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) prim borcu var mı? Bu şirketlerde çalışan işçilerin sosyal sigorta primleri tam olarak ödeniyor mu? Bu şirketlerde çalışan işçiler sendikalı mı?"
Öte yandan Petrol - İş Sendikası Başkanı Bayram Yıldırım da, Petrol Ofisi satışının kamuoyuna büyük başarı olarak lanse edilmesinin aldatmaca olduğunu öne sürerken, "gerçekler toplumdan gizleniyor. Madem şeffaflıktan bahsediyorlar, öyleyse neden önce fiyat belirlemesi yapılmadı" diye konuştu.

REKABET Kurulu ve Kurumu (RK) Başkanı Aydın Ayaydı son günlerde tartışma konusu olan POAŞ'ın satışına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) izlediği yolun "şık" olmadığını söyledi. Ayaydın, "POAŞ'ta yapılan işlem şık bir işlem değildir, yanlış bir işlemdir ve hukuken eksik bir işlem yapılmıştır" dedi. Bugüne kadar RK ile ÖİB'nin yürüttüğü çalışmaların son derece uyumlu olduğuna dikkat çeken Ayaydın, daha önceki özelleştirme çalışmalarında ÖİB'nin özelleştirme çalışmalarını nasıl yapacağına ilişkin soru sorduğunu ancak POAŞ ihalesi sırasında kendilerinden inceleme yapılmasının, görüş bildirmesinin istenmediğini belirtti.
Ayaydın, Kurul'dan POAŞ satışının doğru olmadığı yönünde bir karar çıkarsa bu ihalenin geçersiz sayılabileceğini kaydederek, "Çünkü yasa böyle. Biz de böyle bir karar almaya yetkiliyiz" şeklinde konuştu. Ayaydın, "Özelleştirme yapılırken rekabet boyutu da ihmal edilmemelidir. Potansiyel tekelleşmelere gidilmemeli. ÖİB satacağı KİT'lerde yeni tekeller yaratmamalı" uyarısında da bulundu.