EkonomiPiyasalarda ‘tahıl koridoru’ endişesi var

Piyasalarda ‘tahıl koridoru’ endişesi var

01.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önemli girişimleriyle hayata geçirilen ‘tahıl koridoru’ Rusya tarafından durduruldu. Tahıl koridorunun kapanması piyasalarda endişeli bir bekleyişi getirdi. Buğday, arpa ve mısırda dünya piyasalarında fiyat baskısı oluşma ihtimali görülüyor.

Piyasalarda ‘tahıl koridoru’ endişesi var

DUYGU ERDOĞAN - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in eşliğinde 22 Temmuz’da imzalanan ‘Karadeniz Tahıl Girişimi’ belgesi kapsamında oluşturulan müşterek merkezler ile 1 Ağustos itibarıyla Ukrayna limanlarından 9.3 milyon ton tahıl, ihtiyacı olan ülkelere sevk edilmişti. Rusya 29 Ekim’de Sivastopol’a gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle girişimi geçici olarak durdurduğunu iletmişti. Sorunun çözümü için Türk makamların ilgililerle devrede olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Fiyat baskısı...

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “Daha anlaşma imzalanmadan bile piyasa rahatlamıştı. Ağustos 15’inde dünya piyasalarındaki fiyatların savaş öncesi fiyatlara kadar indiği görülmüştü. Şimdi ise beklentiler yeniden olumsuza döndü. Bugüne kadar 9.3 milyon ton bir sevkiyat gerçekleşti. Şimdi savaş ortamının uzun süreceği beklentisi olan bir ortamda Ukrayna üretimi ve bu üretimin dünyaya erişimi sıkıntısı fiyat baskısı oluşturacaktır. Türkiye kendine yeterli üretimi gerçekleştiriyor, ancak dünyadaki piyasalar yukarı giderken etkilenmez diyemeyiz” dedi.