EkonomiPiyasalara hem Moody’s hem Merkez moral verdi

Piyasalara hem Moody’s hem Merkez moral verdi

26.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle siyasi tansiyonun yüksek olması, FED’in açıklamaları, Suriye ile ilgili gelişmelerle tedirgin olan piyasalar dün az da olsa yapılan açıklamalarla moral buldu.

Piyasalara hem Moody’s hem Merkez moral verdi

Piyasalara hem Moody’s hem Merkez moral verdi
Piyasalar dün önce Moody’s’ten daha sonra ise Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalarla rahat bir nefes aldı. BIST endeksi banka hisseleri öncülüğünde yükselirken, dolar 2.22 TL’ye geriledi. Öte yandan borsada yabancı payında bir hareketlilik de yaşanıyor. Yabancı payı 24 Mart itibariyle yüzde 62.14’e kadar çıktı.
Piyasalar, 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, yerel seçimler, FED’in açıklamaları, Suriye ve Rusya-Ukrayna gerginliğiyle son dönemde oldukça volatil hareket ediyor. BIST endeksinin alım için uygun sevilere gerilediğini belirten analistler, gün içinde gelen olumlu haberlerin borsada alım fırsatı olarak değerlendirildiği bilgisini veriyor.
Dün de Moody’s yaptığı değerlendirmede, Türkiye’ye siyasi risk konusunda kırılganlık vurgusu yaparken, döviz cinsi borcun GSYH’ya oranının görece düşük olduğunu ifade etmesi olumlu bir açıklama olarak algılandı. Arkasından Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarında, ‘bankaların TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceği’ açıklaması bankalara alım getirdi. Dün banka hisseleri yüzde 2.8 prim yaparken, BIST endeksi yüzde 1.5 yükselişle 64.696 puandan kapandı.

2010’dan bu yana ödemiyor
Yatırım Finansman Araştırma Bölümü tarafından yapılan değerlendirmede, Merkez’in açıklamasının bankalar için olumlu olduğu belirtilerek, Merkez’in 2010 sonundan bu yana zorunlu karşılıklara faiz ödemediği ifade edildi.
“Moody’s bir taraftan yüksek volatilite ve politik risklerin dış kırılganlığı artırdığına dikkat çekerken, diğer taraftan döviz cinsinden borçların oranının düşüklüğü ve kamu borç yönetiminin başarısının bu kırılganlığı azaltarak ekonomiyi şoklara karşı dayanıklı hale getirdiğini ifade ederek dengeli bir yaklaşım sergiledi” diyen Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise Merkez’in açıklamalarını şöyle değerlendirdi:
“Belirsizliklerin uzun süreli olması ve bunun da büyümedeki aşağı yönlü riskleri artırması durumunda ise TCMB elindeki araçları dengeleyici yönde kullanabileceği sinyali verdi.”

‘Volatilite sürecek’
Piyasalardaki yukarı hareketi Moody’s’in açıklamasının başlattığını belirten ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da, Merkez’in açıklamasının bankalar için olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Karabulut, piyasaların bundan sonra nasıl bir seyir izlemesinin beklendiği sorusunu şöyle yanıtladı:
“Piyasalardaki volatilitenin Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar devam etmesini bekliyoruz. Öte yandan, Suriye ile ilgili gelişmelerin yanı sıra FED’in faiz artırım tartışmalarının da takip edilmesi gerekiyor. Yatırımcıların dikkatli olması gereken bir dönemdeyiz.”