EkonomiPetrol fiyatlarında yükseliş beklenmiyor

Petrol fiyatlarında yükseliş beklenmiyor

11.07.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra  Direktörü Fatih Birol, 22. Dünya Petrol Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Birol, petrol fiyatlarının düşük seviyede seyretmesinin Türkiye  gibi cari açığı petrole bağlı ülkeler için olumlu bir durum oluşturduğunu  belirterek, "Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin  etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü  stoklayacak yer yok." dedi.

Petrol fiyatlarında yükseliş beklenmiyor

Petrol fiyatlarının son 3 ayda düşüş eğilimine girmesinin Türkiye için kaygı verici bir durum olmadığını aktaran Birol, "İnşallah Ortadoğu'da bir şey olmaz ama olsa bile ben petrol fiyatlarında çok ciddi bir sıçrama olacağını sanmıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Birol, piyasada talebi karşılayacak kadar yeterli petrol bulunduğunu ve ABD'de petrol üretiminin artmaya devam ettiğini aktardı.

ABD'nin özellikle son yıllarda petrol ve doğalgazda bir numaralı üretici haline geldiğini vurgulayan Birol, "Bu durum hem piyasa ekonomisini hem de enerjinin jeopolitiğini çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Önümüzdeki 6 ay ile 1 yılda fiyatlarda çok ciddi bir yükselme tahmin etmiyorum, hali hazırda piyasada arz fazlası petrol bulunuyor ve hatta bu petrolü stoklayacak yer yok." diye konuştu.

"Gelecek elektrikte yatıyor"

Birol, IEA'nın kongrede açıkladığı "2017 Dünya Enerji Yatırımı" raporunu ilişkin yaptığı değerlendirmede de gelecek dönemde enerji yatırımlarının elektrik sektörüne doğru kaydığını söyledi.

Haberin Devamı

"Gelecek elektrikte yatıyor" diyen Birol, son yıllarda birçok şirketin bu gelişmeyi fark ettiğini ve elektriğe daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti.

Birol, 2015 ve 2016'da petrol ve doğalgaz yatırımlarında tarihi düşüşler görüldüğünü hatırlatarak, "Fosil kaynaklı yatırımlar 2017'de de aynı seviyede kalacak. Elektrik şu an dünyada en fazla yatırım yapılan sektörü haline geldi ancak sistemin dengelenmesi için fosil kaynaklara da yatırım yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Yenilenebilirde yatırım maliyetleri düşüyor

Birol, yabancı yatırımcının Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını dikkatle izlediğini ve yabancı yatırımcılar tarafından kendisine olumlu geri dönüşler yapıldığını aktardı.

Önceki dönemlere göre şu an Türkiye'nin daha büyük ölçekli yatırımlara girmesi gerektiğini ifade eden Birol, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve teknolojilerine yatırım yapması çok iyi bir zamana denk geldi. Dünyada yenilenebilir enerjinin maliyetlerinde çok ciddi düşüşler görülüyor. Güneş enerjisi proje maliyetlerinde son 5 yılda yüzde 80 düşüş gerçekleşti. Rüzgar enerjisinin maliyetinde de yüzde 35'e varan düşüş oldu. Yenilenebilir enerjinin büyümesi gerçekten sektör adına çok umutlu bir olay. Yine de sistemde dengeyi sağlamak için doğalgaz ve petrol gibi kaynaklara yatırım yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Elektriğin depolanması kritik

Birol, dünyada elektriğin depolanmasına ilişikin gelişmelerin sektör açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, "Bu son derece kritik bir alan. Küresel anlamda elektrik depolanmasında maliyetler uygun olursa birçok konuda dünyanın enerji denklemi ciddi bir şekilde değişir. Şu anda henüz orada değiliz. Elektrik depolanmasının ticari bir şekilde pazarda yer bulması için maliyet ve teknolojik açıdan aşılması gereken engeller var." değerlendirmesinde bulundu.

BÖYLE DEVAM EDERSE ÜRETİM VE TÜKETİMDE ÇOK FAZLA İYİLEŞME OLMAYACAK

Japonya merkezli uluslararası mühendislik şirketi Chiyoda Corporation'ın Yönetim Kurulu Başkanı Katsuo Nagasaka, son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün sürdüğünü belirterek, "Durum bu şekilde devam ederse 2020'ye kadar üretim ve tüketimde çok fazla iyileşme olmayacak. Fiyatlar bu kadar düşük giderse maliyeti azaltarak karlılığı artırmaktan başka şansımız olmayacak." dedi.

Haberin Devamı

Nagasaka, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada, dünyada genelinde enerji talebinin giderek arttığını söyledi.

Petrolün hala pek çok sektör için kilit bir kaynak olduğunu ifade eden Nagasaka, LNG ve diğer fosil kaynakların gelecekte dünyanın birincil kaynakları olmaya devam edeceğini anlattı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün 2014'ten bu yana devam ettiğini anımsatan Nagasaka, "Durum bu şekilde devam ederse 2020'ye kadar hem tüketimde hem üretimde çok fazla iyileşme olmayacak. Fiyatlar bu kadar düşük giderse maliyeti azaltarak karlılığı artırmaktan başka şansımız olmayacak." diye konuştu.

Nagasaka, doğalgazın ise kolay ulaşılabilirlik ve ekonomik verimlilik gibi özelliklerinden dolayı önemini koruyacağını aktardı.

Hindistan doğalgaz kullanımı artıracak

Hindistan Ulusal Petrol ve Doğalgaz Şirketi'nin (ONGC) Genel Müdürü Dinesh Sarraf da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiyatları artırmak için aldığı üretim kısma kararının beklenen etkiyi göstermediğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sarraf, petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın piyasa açısından önemli bir problem teşkil ettiğini dile getirerek, "Sektörün daha dirayetli olması gerekiyor ve gelecekte yaşanacak dalgalanmalara karşı daha güçlü bir yapı kurulmalı." diye konuştu.

Hindistan'ın gelecek yıllarda enerji talebinin çok hızlı şekilde artacağını belirten Sarraf, 2040'a kadar ülkedeki talebin iki katına çıkmasının beklendiğini söyledi.

HİNDİSTAN PETROL BAKANI: TÜRKİYE'NİN ŞANGAY'DA DÖNEM BAŞKANI OLMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Hindistan Petrol Bakanı Shri Dharmendra Pradhan, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlenmesinin önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin enerji sektöründe sağlam bir altyapısı var. Enerji alanında Hindistan olarak iş birliğine açığız. Türkiye'nin Hindistan'a yatırım yapmasını muhakkak isteriz." dedi.

22. Dünya Petrol Kongresi'nin Bakanlar Oturumunda konuşan Pradhan, Hindistan'ın enerji projeksiyonlarını ve enerji yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pradhan, Hindistan'ın şu an dünyanın enerji tüketimi en yüksek 3'üncü ülkesi olduğunu ve gelecek dönemde de Hindistan'ın enerji tüketiminin artmaya devam edeceğini söyledi.

Hindistan'ın, ekonomik olarak dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını bildiren Pradhan, ekonomik canlanmayı sağlamak için cari açığı başarılı bir şekilde azalttıklarını kaydetti.

Pradhan, ayrıca ülke tarihindeki en büyük vergi reformunu gerçekleştirerek, gayrı safi milli hasılayı yüzde 2 civarında artırdıklarını dile getirdi.

Gelecek 10 yılda tüm Hindistan vatandaşlarının enerjiye erişimini sağlayabilmek adına yatırımları artıracaklarını ifade eden Pradhan, şunları kaydetti:

"Hindistan her yıl hidrokarbon endüstrisine 15 milyar dolarlık yatırım yapıyor, boru hattı döşüyor. Bu anlamda çok açık bir politikamız var. Biz Hindistan olarak iş birliğine açığız. Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını üstlenmesi önemli bir gelişme. Türkiye'nin enerji sektöründe sağlam bir altyapısı var. Enerji alanında Hindistan olarak iş birliğine açığız. Türkiye'nin Hindistan'a yatırım yapmasını muhakkak isteriz."

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi El Khereiji: Türkiye'deki tüm ciddi yatırımcıları gelip fırsatları görmeye davet ediyoruz"

Suudi Arabistan yetkilileri, ekonomik olarak "hırslı ve devasa bir program" olarak nitelendirdikleri 2030 vizyonu kapsamında, Türk yatırımcıları da ülkelerine davet etti.

22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen "Suudi Arabistan Bakanlık Oturumu"na ülkenin üst düzey yetkilileri katıldı.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Walid Bin Abdul Karim El Khereiji, ekonomilerini çeşitlendirmeyi ve refah içinde bir gelecek inşa etmek amacıyla belirledikleri 2030 vizyonunun toplum ve ekonomi üzerine odaklandığını anlattı.

Suudi Arabistan hükümetinin gelecek vizyonuna değinen El Khereiji, "Suudi Arabistan hükümeti oluşturduğu 2030 vizyonunun sonuna kadar arkasında. Bu kapsamda, Türkiye'deki tüm ciddi yatırımcıları gelip fırsatları görmeye davet ediyoruz." diye konuştu.

"Dört gözle bekliyoruz"

Suudi Arabistan Genel Yatırım Departmanı Başkanı Ayıdth El-Otaibi de 2030 Vizyonu kapsamında yenilenebilir enerji, turizm, sağlık hizmetleri, madencilik, kimya, perakende, askeri ve endüstriyel sektörler olmak üzere 12 ana programın olduğunu anlattı.

Yıllık yaklaşık 30 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini belirten El-Otaibi, "Bu planlarımız yıllar boyu sürecek ve tüm fırsatları yakalamaya çalışacağız. Türkiye'den yatırımcıları Suudi Arabistan'a davet etmek istiyorum. Gelip Suudi Arabistan'a yatırım yapmayı düşünüyorsanız çekinmeyin, sizinle çalışmayı dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.


"GAZ ÜRETİMİNDE HEDEP 23 MİLYAR METREKÜP"

Saudi Aramco Teknik Hizmetler Başkan Yardımcısı Ahmed El-Saadi ise dünya üzerindeki en büyük petrol rezervinin üzerinde bulunduklarını ve kayda değer miktarda da doğalgaz rezervine sahip olduklarını söyledi.

Bu kaynakların, 2030 Vizyonu'nun uygulanması ve başarıya ulaşması için önemli olacağına dikkati çeken El-Saadi, "Petrol ve gaz endüstrisi tarafında yatırımlarımız devam ediyor. Gaz üzerine talep oldukça yüksek. Bizler gaz üretim kabiliyetimizi artırmak hedefindeyiz ve yıllık 23 milyar metreküplük hedefe ulaşmak gayesindeyiz." dedi.