25.01.2013 - 13:03 | Son Güncellenme:
DHA
TPAO Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl Samsun'un Çarşamba ile Terme ilçeleri sınırında bulunan Muratlı Köyü'nde petrol ve doğalgaz arama çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında belirlenen alanda sondaj çalışması yapıldı.
'Çarşamba- 1' kuyusunda yaklaşık 1 ay süren sondaj sonucunda petrol ve doğalgaz bulunamazken bin 222 metrede 61 derece, bin 830 metrede de 72 derece sıcaklıktaki jeotermal suya ulaşıldı. Daha sonra kuyu kapatıldı. Ancak Çarşamba Kaymakamlığı kuyuda bulunan jeotermal su ile ilgili Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Kuyuda bulunan jeotermal su ile ilgili bilgileri öğrenen kaymakamlık, suyun rezervinin belirlenip çıkarılması için harekete geçti.
Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, bilim adamlarının kuyunun bulunduğu bölgede ön inceleme yaptığını söyledi. Yıldız, "Jeotermal su rezervinin belirlenmesi için önümüzdeki birkaç ay içerisinde çalışmalar yapılacak. Ekipler petrol ararken çok değerli bir jeotermal su kaynağı buldular. Bunun nedeni suyun sıcaklığı. Karadeniz bölgesinde Samsun'un Havza ve Ladik ilçeleri ile Rize İkizdere'de bulunan jeotermal su kaynaklarında sıcaklık 30 derece civarında. İlçemizde bulunan suyun sıcaklığı ise oldukça fazla. Karadeniz bölgesindeki en sıcak jeotermal su bu kuyudan çıkıyor" dedi.
Kaymakam Yıldız, jeotermal suyun bir an önce işlenmesi için çalışmaların hızla sürdürüldüğünü söyledi. Kaymakam Yıldız, "Bu su ilçede termal sağlık tesislerinde tedavi amaçlı, seracılıkta tarım amaçlı ve hatta ilçenin ısınmasında dahi kullanılabilir. İlçemizin hatta Samsun'u kalkınmasında büyük etki edebilir. Tabii bu bizi çok heyecanlandırıyor. Bu kuyudan çıkacak su bölgede ve hatta Karadeniz kıyısındaki ülkelerden sağlık turizmi kapsamında hastaların ilerleyen aşamada ilçemizde yapılacak tesislere gelmesini sağlayacaktır" diye konuştu.