10.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
STANDART and Poors (S&P), Akbank, Pamukbank, Emlak Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası gibi 7 Türk bankasına, "spekülatif derece" anlamına gelen "Bpi" notu verdi.
Değerlendirmede, Türk bankalarının lira cinsinden varlıklarının bir kısmını, dövizle borçlanarak finanse ettikleri, bu durumun gelecek açısından risk taşıdığı ifade edildi.
Bazı özel sektör bankalarının, mali performans ve işletme kalitesi açısından, dünyadaki diğer gelişmiş bankaları yakaladığını vurgulayan değerlendirmede, bu türden bazı özel bankaların, Türkiye'nin her türlü riskli ve istikrarsız durumunda bile karlı bir şekilde çalışabildiklerini kaydetti. Raporda, Akbank, Garanti, İş ve Yapı Kredi Bankası gibi özel bankaların sektörde mali performans ve bilanço büyüklüğü gibi kriter açısından en üstte yer aldıkları belirtildi.
Vakıfbank ve Pamukbank'ın ikinci sırada yer aldığı değerlendirmede, Pamukbank'ın, etkinliğinin azaldığı, Vakıfbank'ınsa yüksek maliyet sorunu içinde bulunduğu ifade edildi.
Rapora göre, üçüncü sıradaki Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlak Bankası'nın, performans eksikliği nedeniyle yüksek maliyetlerle çalışmak zorunda kaldıkları ifade edildi. Raporda, kamu bankalarının hemen özelleştirilmesinin şüpheli olduğu, ekonomide yapısal reformların ve istikrar tedbirlerinin uygulamaya konulmasının da zor olduğu kaydedildi.