17.06.2009 - 00:43 | Son Güncellenme:
GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara
Hükümetin, iç talebi canlandırmak için devreye soktuğu süreli vergi indirimlerinin nasıl devam edeceği belirlendi. Vergi indirimlerinin ele alındığı, önceki gece geç saatlere kadar süren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki ekonomi zirvesinden sigara zammı çıktı.
Bakanlar Kurulu, tütün ve tütün mamullerinden alınan asgari maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarını 50 kuruş artırdı.
Vergi zammı kapsamına tütün içeren purolar, sigarillolar ve içilen tütün ile enfiye alındı. Buna göre, sigara ve diğer tütün mamullerindeki asgari maktu özel tüketim vergisi tutarlarında da adet başına 2.5 kuruş, paket başına da 50 kuruşluk artışa gidildi. Böylece 1 paket sigaradan bugünden itibaren 1.55 lira yerine 2.05 lira asgari maktu ÖTV tahsil edilecek.
Sözkonunusu zammın perde arkasında mobilya, bilgisayar, beyaz eşya, otomotiv ve elektronikte uygulanan vergi indirimlerinin maliyetinin karşılanmasının yattığı ortaya çıktı.
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, vergi indirimlerinin yaklaşık maliyetinin 600-700 milyon TL olduğunu belirtti. Aynı yetkili, “Sigaraya yapılan ÖTV zammının vergi indirimlerini fazlasıyla karşılayacak bir getirisi var” diye konuştu. Türkiye’de günde ortalama 15 milyon paket sigara tüketilirken, bu zamla sadece 3 ayda devletin kasasına fazladan yaklaşık 675 milyon TL gireceği hesap edildi.
30 Eylül’e kadar uzadı
Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ÖTV ve KDV indirimlerinin bir bölümüne son verildi, bazı ürünlerde indirimli oranların 3 ay daha uygulamada kalması kararı alınırken otomotiv sektöründe indirim oranları daraltıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün geç saatlere kadar çalışmalarına devam edilen indirim paketine göre ÖTV ve KDV indirimleri 30 Eylül’e kadar uzatıldı.
Dört sektörde indirime devam edileceği bildirilirken gayrimenkulde sadece 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda uygulanabildiği için bekleneni vermeyen yüzde 8’lik KDV indirimi uzatılmadı. 30 Haziran’da sona erecek olan gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15’ten binde 5’e düşürülmesi konusunda da uzatma olmadı.
Hükümet, süresi 30 Haziran’da dolacak olan KOBİ’lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indiriminde de uzatmaya gitmedi. Bu makinelerdeki indirim, 3 ay boyunca yüzde 8 olarak uygulanmıştı.
‘Sigara fiyatlarında artış yüksek olacak’
Sigara sektöründen bir yetkili, vergi artışının yüksek bir oranda gerçekleştiğini söyledi. Yetkili, “Vergi artışı 50 kuruş olmasına rağmen, oranı yüzde 32’yi buldu. Bunun fiyata net yansıması 50 kuruşun üzerinde olacaktır. İlk hesaplamalarımıza göre fiyatlarda yüzde 20 ile 25 arasında bir orana karşılık gelecektir” dedi.
Yetkili, sigara fiyatlamasında iki tür vergi bulunduğunu belirterek, bunların maktu ve nispi vergi olduğunu söyledi. Maktu verginin son kararla 1.55 TL olan ÖTV’nin 2.05 TL’ye çıkarıldığını belirten yetkili, nispi verginin de yüzde 58 olduğunu söyledi. Şirketlerin bu vergilerden yüksek olanını seçmek zorunda olduğunu ve daha önce fiyatın yüzde 58’lik nispi vergi yerine 2.05 TL olan maktu vergiyi ödemek zorunda kalacağını belirtti. Yetkili verginin uygulanması sonucu ortaya çıkacak yüzde 18 KDV’nin eklenmesiyle fiyatlardaki artışın 50 kuruşluk ÖTV artışından yüksek olacağını söyledi.
Philip Morris Genel Müdürü Turhan Talu da şirketlerin 50 kuruşluk ÖTV artışının tamamını absorbe etmelerinin mümkün olmadığını dile getirerek bir süre sonra sigara fiyatlarına zam yapılacağının sinyalini verdi.
Talu, üreticilerin pazardaki konumları ve markalarına olan güvenleri neticesinde fiyatlandırmalara gidebileceklerini kaydetti.
KDV, ÖTV oranı inince toplanan vergi arttı
Motorlu taşıtlardan ocakta 178 milyon lira, şubatta 164 lira ÖTV alınırken, ay ortasında indirimlerin devreye girdiği martta bu rakam 263 milyon liraya, nisanda 253 milyon liraya, mayısta ise 270 milyon liraya çıktı.
Dahilde alınan KDV’de şubatta 1.2 milyar lira olan aylık tahsilat, martta 922 milyon liraya kadar düştü. Bu rakam nisanda 2 milyar 290 milyon lira, mayısta 1.4 milyar lira oldu.