Ekonomi‘Organik pamuk şart’

‘Organik pamuk şart’

29.09.2021 - 06:28 | Son Güncellenme:

Dünyada pandemi nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan değişim sonrasında Türkiye’ye hazır giyim talebi patladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı Sanem Dikmen, “Siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Yeni yatırımlarla hızla büyük ölçekli kapasite yaratmalı, mevcut 3.3 milyon tonluk üretimimizi 4 milyon tona çıkarmalıyız” dedi.

‘Organik pamuk şart’

Hanife Baş - TGSD müşterek başkanları, derneğin, ‘recoding fashion’ temasıyla bu yıl 14’üncüsünü düzenleyeceği İstanbul Hazır Giyim Konferansı öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Trend sürdürülebilirlik

Artan talep yanında sürdürülebilirliğin önemine de dikkat çeken Dikmen, Türkiye’den her yıl milyarlarca dolarlık alım yapan küresel markaların 2025’ten itibaren tedariklerini sürdürülebilir ürünlerden karşılamaya başlayacağını kaydetti.

Mevcut organik ve sürdürülebilir pamuk üretim kapasitesiyle talebi karşılayabilmenin mümkün olmadığının altını çizen Dikmen, “Ülkemizin yıllık 1.3 milyon ton civarında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı var. Rekabet gücümüzü kaybetmememiz için 2025’e kadar ihracatımızın yüzde 20’sinin organik pamuk temelli iplik ve kumaş içeren ürünlerden oluşması gerekiyor. Hazır giyimde 16.5 dolar civarında olan kilogram başına ihracat fiyatımızı sürdürülebilir üretimi artırarak 20 doların üzerine çıkarabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

TGSD’nin diğer Müşterek Başkanı Ramazan Kaya, sürdürülebilir pamuk uygulamaları konusunda tüm paydaşların bir araya gelerek önerilerini Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilettiğini dile getirdi. Kaya, “Organik ve sertifikalı pamuk üretimini hızla yaygınlaştırabilmemiz için sözleşmeli tarım modeline geçilmesini önerdik. Bakanlık olumlu yaklaştı” bilgisini verdi.

TGSD’nin eylem planı

1- Sürdürülebilir enerjiye dönüşüm yatırımları teşvik kapsamına alınmalı.
2- 1. ve 2. bölgelerdeki firmaların dönüşüm yatırımları yerinde teşviklerle desteklenmeli.
3- Sektörün düşük faizli krediye erişimine imkân sağlanmalı, hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için Eximbank devreye girmeli.
4- İnsan kaynakları politikaları sektörün değişen ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmeli.
5- Organik ve sertifikalı pamuk üretimi 250 bin tona çıkarılmalı. ‘İzlenebilir’ pamuk ekim alanları hızla artırılmalı.