EkonomiOrdu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planları ihale edildi

Ordu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planları ihale edildi

29.08.2008 - 11:02 | Son Güncellenme:

.

Ordu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planları ihale edildi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, yayla turizmi süresinin uzatılmasını amaçlayan Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi doğrultusunda, Ordu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planlarının ihale edildiğini söyledi.
Bakan Özak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de şimdiye kadar hiçbir dönemde yapılmamış bir çalışma hazırlayarak, Karadeniz yaylalarını birleştirme işine kalkıştıklarını, bunun da yöreye büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Valiliklerle işbirliği içinde yürütülen projenin Ordu’dan başlayarak Giresun, Trabzon, Gümüşhane’nin kuzeyi, Rize ve Artvin arasındaki yaylaların birleştirilmesini kapsadığını anımsatan Bakan Özak, “Yayla turizmi süresinin uzatılmasını amaçlayan Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi doğrultusunda, Ordu-Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek master planları ihale edildi. 6 ilin valiliği tarafından ihale edilen iş, tahminen 1,5 yıl civarında sürecektir” dedi.
Bakan Özak, küresel ısınma dolayısıyla yaylaların daha da önem kazandığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye’de ilk kez hazırlanan bu proje, küresel ısınma sürecinde daha da önem kazanan yaylalarımızı çok daha verimli bir şekilde değerlendirmemizi sağlayacaktır. Yaylalarımızda önemli derecede yerleşme ve yapılaşma sorunlarımız var. Yaylalarımızda yöresel özelliklerden giderek uzaklaşan yapılaşma, yaylalarımızı betonlaştırmaktadır. Mevcut sorunlar daha da büyümeden, doğal ve ekolojik değerlerimizi koruyarak, yöresel mimari özelliklerimiz ve yaşam alışkanlıklarımızı koruyup geliştirerek tedbirler almak, gerekirse idari ve mali ve hukuki düzenlemeler yapmak durumundayız.”
Kırsal alandaki yerleşme ve yapılaşma sorunlarını çözmek ve yeni bir anlayış getirmeye kararlı olduklarını ifade eden Özak, “Karadeniz yaylalarının birleştirilmesi, yaylada betonlaşma ve kaçak yapılaşmanın önüne geçme gibi çeşitli çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi yönünde her türlü imkanı seferber ediyoruz. Bu konularda yetkili bakanlıklar nezdinde çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

“PROJE HİZMET SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNÜ AÇACAKTIR”
Bakan Özak, ihalelerin sonuçlanmasının ardından kısa süre içinde uygulama çalışmalarına başlanacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Karadeniz yaylalarını birleştirme projesi bana göre çok önemli ve hiç denenmemiş bir projedir. Yaylaların birleştirilmesi projesi Doğu Karadeniz’de hizmet sektörünün önünü açacaktır. Bunu yapmak zorundayız çünkü Karadeniz’de başka bir sektör yok. Yolların birleştirilmesi ile turistlerin bir yaylayı günübirlik gezmek yerine, yöredeki bütün yaylaları gezme fırsatı bulacaklardır. Projenin hayata geçirilmesiyle yaylaya çıkan yerli ve yabancı turistler yaylayı günübirlik gezmek yerine orada konaklama fırsattı bulabilecekler. Böylece yayla kültürümüzü turistler de tanıma fırsatı bulacaklar. Kısmet olur da proje hayata geçerse buralarda yaylaların doğasına uygun konaklama tesisleri yapılacak. Yaylaların birleştirilmesi yayla turizminini geliştirecektir. Buna bağlı olarak yeni istihdam imkanı doğacaktır.”
Türkiye’nin yayla zengini bir ülke olduğunu belirten Özak, bu projeyle Karadeniz yöresinin yayla turizmi bakımından büyük önem kazanacağını ifade ederek, Türkiye’nin önemli güzellikleri arasında yer alan yaylaların iyi korunması ve pazarlanması gerektiğini kaydetti.