EkonomiO sendikadan açıklama: Canımıza tak dedi

O sendikadan açıklama: Canımıza tak dedi

04.06.2014 - 17:25 | Son Güncellenme:

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın istifasına neden olan Bursa’nın Karacabey İlçesi yakınlarındaki SÜTAŞ Fabrikası önünde işçilerin eylemi devam ederken, sendikadan bir açıklama geldi.

O sendikadan açıklama: Canımıza tak dedi

Tartışmaya neden olan gübre dökülmesinin geçen hafta olduğunu öne süren Tekgıda-İş Sendikası Bursa Örgütlenme Sorumlusu ve Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya, "Biz bu eylemi ve sonrasında yaşananları, SÜTAŞ markası zarar görmesin diye dışarıya yansıtmadık. Ancak canımıza tak dediği için paylaştık. Fabrika yöneticilerinin Muharrem Yılmaz’ı yanılttıklarına inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın TÜSİAD Başkanlığı görevinden istifasına neden olan işçi eylemi, 50 gün önce firmanın Karacabey ve Aksaray’daki fabrikalarında, işçilerden bir bölümünün Tekgıda-İş Sendikasına üye olmalarıyla başladı. Sendikacıların iddiasına göre firma, işçilerden e-devlet şifresini istedi. E-devlet şifresini vermeyen ve sendika üyesi oldukları öne sürelen 14 işçiyi, ’Performansınız düşük’ gerekçesiyle işten çıkardı.

HAYVAN GÜBRESİ DÖKÜLÜP, ÜZERİ TOPLAKLA ÖRTÜLDÜ

Karacabey fabrikası önünde işten çıkartılan SÜTAŞ çalışanları, tekrar işe alınmaları için eylem yapmaya başladı. İddiaya göre geçen hafta işçilerin eylem yaptığı bölgeye 5 kamyon büyükbaş hayvan gübresi döküldü. Daha sonra bunun üzeri toprakla örtüldü. İşten çıkarılan işçiler ve sendika temsilcisi, gelişmeleri sosyal medyadaki sayfalarında footğraflarıyla birlikte paylaştı.

JANDARMAYA SUÇ DUYURUSU

Haberin Devamı

Halen fabrika önünde işten çıkartılan 10 işçi ile birlikte eylem yapan Tekgıda-İş Sendikası Bursa Örgütlenme Sorumlusu ve Genel Başkan Danışmanı Suat Karlıkaya, sendika üyesi olan arkadaşları için eylem yaptıklarını söyledi. Karlıkaya "İşveren sendikaya üye oldukları kişilerin e-devlet şifresi elde ederek, performansları düşük oldukları gerekçesiyle işten çıkardı. Hakkımızı aramak için eylem yapıyoruz. E-devlet şifrelerinin alınması konusunda da jandarmaya suç duyurusunda bulunduk" dedi.

MUHARREM YILMAZ’A DOĞRU BİLGİ VERİLMİYOR

Yaklaşık 50 günden beri Karacabey ve Aksaray fabrikası önünde eylem yaptıklarını söyleyen Karlıkaya, fabrikadaki yöneticileri suçlayıp, "Muharrem Yılmaz’a yöneticilerin burada olan biteni tam ve doğru olarak aktardıklarına inanmıyoruz. Bugün basına yansıyan bazı haberler oldu. Bu geçen hafta gerçekleşmişti. Bizim eylem yaptığımız yere 5 kamyon pislik döküldü. ’ Marka zarar görür’ diye paylaşmadık. Ancak yapacağımız bir şey kalmadı ve paylaştık. Senin, kendi dükkanının önünden haberin yoksa, bunun hesabını, profesyonel yöneticilerden sorman lazım" dedi.

Yöneticilerin her gün eylem yaptıkları yerin önünden geçtiklerini kaydeden Karlıkaya, "Muharrem Bey çevre düzenlemesi diyor ama dökülen pisliği kapatmak için toprak var. İşçilerimiz hakları iade edilinceye kadar eylemimiz sürecek" dedi.

Haberin Devamı

YILMAZ'DAN YAZILI AÇIKLAMA

TÜSİAD ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son günlerde Sütaş-sendika ilişkileri hakkında gerçek dışı haberler yayılarak TÜSİAD’ın da yıpratılmaya çalışıldığını belirtti ve TÜSİAD’a zarar gelmemesi ve bu konunun daha fazla istismar edilmemesi için başkanlık görevini bıraktığını açıkladı.

Yılmaz’ın İstanbul’daki açıklamasının ardından SÜTAŞ konuşmayı yazılı açıklama ile duyurdu. Yılmaz açıklamada, "iş barışını bozarak, işçi-işveren kutuplaşması peşinde koşarak ve baskı kurarak işyerinde çoğunluk ve yetki elde etmeye çalıştığını" savunduğu sendikanın iddiaları hakkında şunları söyledi: "Sütaş, evrensel yönetim ilkelerine ve etik değerlere bağlılıkla faaliyetlerini yönetmektedir. Bu ilke ve değerler doğrultusunda, çalışan haklarını korumaya, günün ve ekonominin gerekleri doğrultusunda iyileştirmeye büyük özen göstermektedir. Bu özen, işyerinde uzun yıllardır bir huzur ve barış ortamı yaratmıştır. Sütaş’ın sürekli olarak pazar lideri olma başarısını göstermesinin en önemli sebeplerinden biri de işyerindeki bu huzur ve güven ortamıdır.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN ŞİKAYETİYLE ÖĞRENİLDİ

Karşılıklı saygıya dayalı, güvenli, huzurlu ve verimli bir çalışma ortamının sürdürülmesi için gereken önlemleri alan Sütaş, sendika konusunda da tüm çalışanlarının özgür iradeleriyle hareket etmesini desteklemektedir. Çalışanın, özgür iradesi ile sendika tercihini yapması için gereken her türlü hukuki güvence mevcuttur. Üstelik, sendikaya kayıt sürecinin gizliliğini sağlamak için de özel düzenlemeler getirilmiştir. İşçinin sendika üyeliğinden işverenin haberinin dahi olması mümkün değildir. Sütaş yönetimi de bu süreçle ilgili bilgiyi, çalışanlarından gelen baskı ve tehdit şikayetleri ve işyerlerinde mesai saatleri içinde meydana gelen tartışmalar sonucu edinmiştir.

Sözü edilen şikayetler, Sütaş çalışanlarının bir sendikaya üye olmaları için baskıya maruz kaldıklarına, korkutulduklarına, hatta maksadını aşan ve şiddet uygulamasıyla sonuçlanan tartışmalarla taciz edildiklerine ilişkindir. Sütaş çalışanlarının çoğunluğu, kendilerini özdeşleştirdikleri müessese ile karşı karşıya getirmeye çalışan bu anlayıştan huzursuzluk duymaktadırlar." Yılmaz, yaşanan durumun bir takım kötü niyetli kişilerin , işyerinde işçi üzerinde baskı kurarak onları yöneticileri ve arkadaşları ile; diğer yandan da sendika karşıtı olduğu algısı yaratarak işvereni kamuoyuyla karşı karşıya getirmeye çalışması olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUK SENDİKAYI TERCİH ETMEDİ

"Sütaş’ta katılımcı bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. İşyerlerinde, çalışanlarımızın görüş ve düşüncelerini aktardıkları ortamlar yaratılmaktadır. Bununla birlikte, çalışanlarımız, bu ihtiyaçlarını sendikalaşarak karşılamak isterlerse, bunu özgür iradeleri ile sağlayacakları ortam da mevcuttur. Ancak, bugüne kadar, çoğunluğun bu yönde bir tercihi olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü; 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’yla belirlenmiş olduğu üzere sendikalı sayısı toplam çalışan sayısının yüzde 40’ına ulaştığında, herhangi bir sendika, iş yerinde çalışanı temsil etmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yetki alabilecektir.

Henüz bu noktaya ulaşılmadığı halde ulaşılmış gibi açıklamalar yapılmasını, asılsız iddialar ortaya atılmasını ve bu yolla çalışanlarımızın ve şirketimizin üzerinde baskı kurulmaya çalışılmasını şiddetle kınıyoruz. 40 yıldır, ülkemize hizmet etme azmi ile çalışan, toplumumuza mal olmuş bir değer haline gelen Sütaş’ı yıpratmaya yönelik bu çabayı iyi niyetli olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını bildiririz."