09.02.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
Songül Hatısaru
Krizde azalan gelirler, borsa aracı kurumlarına zor günler yaşatıyor. Düşen işlem hacimleri ve azalan aracılık gelirleri bazı aracı kurumlara yetki belgelerini iptal ettirirken, Nurol Menkul Kıymetler de faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Piyasanın en eski aracı kurumlarından Nurol Menkul’ün yönetiminden çalışanlarına gönderilen mektupta mali piyasaların içinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeniyle alınan bütün tedbirlere rağmen istenilen potansiyelin yakalanamadığı ve sektörde gelecek görülmediği için faaliyetlere son verileceği duyuruldu.
Nurol Menkul’ün bugünlerde kapatma işlemi için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurması bekleniyor. Faaliyetlerini durduran Nurol Menkul mevcut şube ve müşterileri için ise İş Yatırım’la anlaştı.
İş Yatırım’la anlaştı
İş Yatırım’ın Genel Müdürü İlhami Koç, Nurol’un Maslak’taki merkezini şube olarak, Suadiye şubesini ise irtibat bürosu olarak bünyelerine almak için el sıkıştıklarını söyledi. Koç, sektörde doğacak başka fırsatları da değerlendireceklerini söyledi.
Gelirlerin azaldığı aracı kurumlar sektöründe yüksek maliyetlerin kurumları zorladığı biliniyor. Örneğin sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurumlar her bir yetki belgesi için ocak ayında yıllık 26 bin 941 TL harç vergisi ödedi.
Aracılar personel azaltımıyla giderlerini kısmaya çalışırken, herhangi bir halka arzın beklenmediği 2009 yılına girerken birçok aracı kurum, halka arza aracılık belgesini de iptal ettirmişti.
Uzmanlar 2009 yılında aracılık sektöründe birçok kurumdan faaliyetleri askıya alma haberleri gelebileceğini hatta sektörde el değiştirmelerin, küçük aracıların büyükler tarafından satın alınmasının söz konusu olabileceğini söylüyor.
Aracılar, yabancıların gözdesiydi
Çarmıklı ailesine ait Nurol Grubu bünyesindeki Nurol Menkul’ün kapanmasıyla birlikte grup, finans alanında yoluna Nurol Bank’la devam edecek. Gruba yakın kaynaklar, daha 6 ay öncesinde gözde olan aracı kurumların yabancı yatırımcılara 3 - 5 milyon dolardan başlayan fiyatlarla sadece isim haklarını sattıklarına dikkat çekerek, piyasa koşulları düzeldiğinde Nurettin Çarmıklı ve Oğuz Çarmıklı’nın Nurol Menkul markasını ya yeniden canlandıracağını ya da mutlaka satacağını söyledi.
Sermaye Piyasası Kanunu’na göre bir aracı kurum en fazla 6’şar aylık sürelerde faaliyetlerini durdurabiliyor. Uygulamada SPK’nın bu hakkın genelde iki kez kullanılmasına izin verdiği gözleniyor. Bu süre içerisinde aracı kurumun ya satılması ya da yeniden faaliyete geçmesi gerekiyor. Nurol Menkul’ün başında Yusuf Serbest bulunuyordu.