04.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin 1 ile 14. maddelerini kapsayan 1. bölümü üzerinde soruları yanıtladı.
“TTK’nın redevans usulü vermiş olduğu bir ocakta 245 işçi işten çıkarıldığı ve yasal haklarını alamadıkları için açlık grevi yaparak ölüme yattılar, eylem bitti ancak işçilerin sorunları henüz çözülmedi. 245 işçiyi alacak mısınız” sorusuna karşılık Albayrak, şunları kaydetti:
“Maaşını alamayan işçilerin protesto eylemiydi. Biz buna destek vererek madendeki çalışan arkadaşlar hem alamadıkları maaşlarını aldı ve bunun yanında da bu arkadaşları, biz, madencilik sektöründe, kamu veya özel, mağdur olmamaları için önümüzdeki dönemde, inşallah, yeni bir iş ve istihdam oluşturma noktasında da çalışmalarımızı yürütüyoruz.”
Ortak müzakere
Fukuşima’da meydana gelen nükleer felaketin hatırlatılması üzerine Albayrak, şunları kaydetti:
“Dünyada 442 nükleer santral var. Radyasyon oranından, radyasyona dayalı insanların etkilenmesinden bahsediyoruz. Günde 1 paket tüketen birinin yılda aldığı radyasyon yaklaşık neredeyse 11 katı; bir bilgisayarlı tomografi, MR çektirdiğinizde onlarca katı, bir nükleer santralin etrafında yaşayan bir insanın etkilendiği radyasyon miktarına göre. Radyasyon özelinde de doğal afet noktasında da enerjinin çeşitlendirilebilirliği, enerjinin dünyadaki benzer örnekleriyle gelişmiş ülkelerde ne şekilde kullanıldığıyla ilgili en son teknikleri, mevzuatları, teknolojileri takip etmekle mükellefiz, yükümlüyüz. Onun içindir ki işte, bahsediyoruz, birinci nükleer santral, üç artı nesil dediğimiz dünyadaki en son gelişmiş, Rusya’yla ilişki. İkinci; Japonya’yla birlikte yürüttüğümüz, yine üç artı nesil dediğimiz, güvenlik noktasında uçak çarpmasına karşı, depreme dayalı, 9,5-10’a dayalı sismik deprem etkisiyle birlikte zedelenmesine dayalı birçok etkiyi beraberinde, savunma anlamında, güvenlik anlamında ihtiva etmesi açısından tüm bu altyapıyı, müzakereleri bağımsız otoritemiz TAEK’le birlikte yürütüyoruz” dedi.
Takip etmiyoruz
Enerjinin çeşitlendirilebildiği, gelişmiş ülkelerdeki kullanımıyla ilgili en son mevzuatları ve teknolojileri takip etmekle yükümlü olduklarını vurgulayan Albayrak, “Akkuyu nükleer santraliyle ilgili bir soru geldi. ‘Cengiz İnşaat’ın uçağı oraya inmiş...’ Biz Cengiz İnşaat’ı takip etmiyoruz; ne zaman, nereye gitmiş, kiminle uçağa binmiş onunla ilgili bilgi veremeyeceğim.
Rusya’yla yaşadığımız gerginlik noktasında 24 Kasım’dan bugüne kadar olan gelişmelerle ilgili medyada birçok şey yazılıyor, çiziliyor, bununla ilgili birçok şey söyleniyor, işte, doğal gazla alakalı olsun, yatırımlarla ilgili olsun falan. Ama devlet üslubu gereği, devlet ciddiyeti gereği biz her çıkana, her söylenene değil resmi makamlarla iletişimimiz ve diyaloğumuzu resmi prosedür ve çerçeve içerisinde yürütmeye devam ediyoruz.
Mersin veya Sinop özelinde nükleer santrallerle alakalı çok ince ve detaylı, güvenlik başta olmak üzere, insan sağlığı ve bölge güvenliği başta olmak üzere tüm dünyada uygulanan güvenlik prosedürlerinin hepsinden daha fazla güvenlik tedbirleriyle bu süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Türkiye’nin birçok yerindeki doğal kömür rezervlerimizi ve kaynaklarımızı maksimum kullanmak için bu dönemde buna daha fazla eğileceğiz.”
Kayıp kaçak bedeli yüzde 14’e indi
“Bu yasa teklifi kimin lehine” sorusuna karşılık Albayrak, şunları söyledi:
“Buradan kayıp kaçak iması olduğunu düşünerek bu özelde cevap vermek istiyorum. Kayıp kaçak bedeli hep vardı, toplam tüketiciden de alınıyordu. ‘Ne yaptık, ne yapacağız bu düzenlemelerle’ diyorsanız. Kayıp ve kaçak, teknik olan ve olmayan kayıpla birlikte bölgesel olarak sayaca bağlanmamış olan, yetersizliği olan, gelir düzeyi noktasında yeterli olmayan, çalıntı veya kaçak çerçevesi içerisinde sistemde görünmeyen bu bedelleri yüzde 20’lerden 14’lere indirdik.
Tarımsal sulamadaki kayıp ve kaçak olan elektrik altyapısının düzenlenmesinden tutun, tüm Türkiye’nin etrafında, 21 bölgedeki kaçak oranının da düşürülmesiyle ilgili çalışmaları Bakanlığa bağlı denetim ekibiyle de yakından devam ettireceğiz.
ABD’de 6 milyar dolar
Geçtiğimiz gün Amerika’yla ilgili bir raporda Amerika’daki illegal kullanılan yıllık elektrik rakamı için bahsedilen rakam 6 milyar dolar yani kaçak olarak elektrik kullanımı 6 milyar dolar ve bu tüm sistemdeki faturadır.”