Ekonomi‘Nadir elementlerden yılda 220 milyon dolar gelecek’

‘Nadir elementlerden yılda 220 milyon dolar gelecek’

10.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri (NTE) sahasına endüstriyel tesis kurulmasıyla yıllık 220 milyon dolarlık gelir sağlanacağını söyledi.

MİTHAT YURDAKUL Eskişehir - Bakan Dönmez, Eskişehir Beylikova’daki NTE sahasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sahadaki toplam rezerv miktarının 694 milyon ton olduğunu belirten Dönmez, “Pilot tesis işletmeye alındı, yıllık bin 200 ton üretim yapıyor. 4 milyon dolarlık bir yatırımla bu tesisi elde ettik. Endüstriyel tesise geçtiğimizde, yıllık 570 bin ton üretim yapacağız. 300-350 milyon dolarlık bir yatırımla bunu gerçekleştireceğiz. Bu tesisten yıllık 200-220 milyon dolarlık bir gelir bekliyoruz” dedi. Eskişehir Kırka’da lityum üretimine başlandığını anımsatan Dönmez, “Önümüzdeki haftalarda yıllık 700 tonluk bir tesisin temelini atacağız. Türkiye’nin lityum ihtiyacının ilk etapta yarısını bu tesisten karşılayacağız. Takip eden yıllarda üretim kapasitesini arttırarak ihtiyacımızın tamamını bu bölgeden karşılama yoluna gideceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Savunmada, uyduda...

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer de gazetecilere, cevher üretiminin yapıldığı maden sahasını gezdirdi. Keleşer, “Nadir toprak elementleri savunma sanayi, cam sanayi, mıknatıslar gibi alanlarda, uydu haberleşmesinde, akıllı füzelerde, araç parçalarında ve hard disc’lerde, petrol rafinerilerinde ve sensörlerde kullanılıyor. Yüksek teknolojilerde kullanılmadığı yer yok gibi” bilgisini verdi.

Nadir toprak elementleri, periyodik tabloda atom numaraları 57’den 71’e kadar olan ve kimyasal olarak benzer özellikler gösteren 15 element ile itriyum ve skandiyum elementlerini içeriyor.

Şırnak sahasında 100 kuyu açılacak

Bakan Dönmez, Şırnak’taki petrol keşfini de değerlendirdi. Şu anda Türkiye’de kamu ve özel sektörün günlük petrol üretiminin 80 bin varil olduğunu aktaran Dönmez, “Bu sahayı devreye aldığımızda iki katından daha fazla bir üretim artışı sağlamış olacağız. Sadece bu saha, tek başına Türkiye’deki petrol ihtiyacının yüzde 12’sini karşılama kapasitesine sahip. 2-3 yıl içerisinde, sahanın tamamında 100 kadar üretim kuyusu açacağız ve boru hattıyla birlikte rafinerilere veya terminallere sevkiyatını başlatacağız” dedi.

Yazarlar