11.05.2012 - 12:38 | Son Güncellenme:
Amerika'nın dünyaca ünlü Fortune Dergisi, 21 Mayıs'ta piyasada çıkacak yeni sayısında "Muhtar Kent'in Yeni Kolası" başlığı altında dört yıldır Coca Cola'nın CEO'luğunu yürüten Muhtar Kent'in başarı hikayesine geniş yer ayırdı.
Fortune muhabiri ile seyahat eden ve CocaCola'daki serüvenini anlatan Kent, Coca Cola hisselerine son dört yıldayüzde 48 değer kazandırdığını açıkladı. Aynı süre zarfında New York Borsası'ndaki S&P listesinde yer alan şirketler ortalama yüzde 10 değerlenirken, Coca Cola'nın en büyük rakibi Pepsi ise hisselerinde sadece yüzde 5'lik artış gördü. ABD merkezli iş portal www.turkavenue.com’ın dergiden derlediği haberde, babası diplomat olduğu için Tayland, Hindistan ve İran'da büyüyen ve halen 200'den fazla ülkede faaliyet gösteren Coca Cola'yı yöneten Kent için,"Bir kez ziyaret ettiği yeri birkez daha ziyaret etmesi oldukça az rastlanır bir şey" diye yazıldı.
Coca Cola'nın Çin'deki 42'nci tesisini açan Kent, markanın Çin'in en büyük pazarları olacağını söyledi. Çin'deki kola satışları Meksika ve ABD'yi geçerek birinci sıraya yükselirken, pek çok yatırımcının Muhtar Kent'le birlikte şirketin yanlış yönetim metodundan kurtulduğuna vurgu yapıldı.
Temmuz 2008'de göreve başlayan Kent, üst düzey yöneticilerin yüzde 70'ini değiştirdi. Yeni takım şirketin yükselişinde önemli rol oynarken, enerji içeceği Monster Beverage'i almaya uğraşırken, geçtiğimiz yıllarda 4.1 milyar dolara vitaminli içecek markası Glaceau'yu aldı.
Kuzey Amerika'da şişeleme tesislerine 12.3 milyar dolar yatırarak Coca Cola bünyesine katan Kent, cirosunu geçen yıl 46.5 milyar dolara, net karını da yüzde 20 artışla 10.1 milyar dolara çıkarmayı başardı. Kent yönetiminde Coca Cola hisseleri yüzde 48 değer kazanırken, S&Plistesinde yer alan şirketler ortalama yüzde 10 değerlendi. Coca Cola'nın en büyük rakibi Pepsi ise sadece yüzde 5 değer kazandı.
-“HİSSEDARLAR KENT’TEN MEMNUN”-
ABD'de gazlı içecek alanında normal Coca Cola bir numaradayken, Diet Cola, Pepsi'yi geçerek genel pazarda ikinci sıraya yükseldi. 15 milyar dolarlık marka yaratan Coca Cola, aralarında Sprite, Fanta, Minute Maid, Powerade, Dasani gibi markaları da barındırıyor. Pepsi Co yatırımcıları şirketin CEO'su Indra Nooyi'nin performansını eleştirirken, Coca Cola hissedarları Kent'in performansından oldukça memnun.
Allen & Co yatırım firmasının CEO'su Herbert Allen, Kent'in Coca Cola'nın son 25 yılda sahip olduğu en iyi CEO olduğuna vurgu yapıyor. 2020 yılında Coca Cola'nın iş hacmini iki katına çıkarmayı hedefleyen Kent, bu yılki satışların48 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
146 bin çalışanın şirketin sahibi olduğu düşüncesini yaymaya çalıştıklarını söyleyen Kent, şirketin yöneticileri cep telefonlarını kişisel kullanmaları halinde aylık 15 dolar ödüyor. Buna Kent'in kendisi de dahil. Kent'e göre Coca Cola'nın aynı zamanda ABD'nin en önemli problemi nakite duyulan değerin az olması.
Kişisel ve kurumsal olarak gereğinde fazla harcama yapıldığını söyleyen Kent, cebinde ne kadar nakiti olduğunu soran muhabire 181 doları olduğunu açıkladı.
Kent'in 1978 yılında başlayan Coca Cola ile birlikteliğinin tarihçesine de yer verilen haberde, 32 yaşında Türkiye Coca Cola'yı yönettiği, Orta Avrupa 28 ayda 22 fabrika yaptığına dikkat çekiliyor. 1997 yılında Coca Cola'dan ayrılarak Efes İçecek Grubu'nun başına geçen Kent, 2004 yılına kadar eski patronu Isdell'den teklif alana kadar Efes'te kaldı. 2005 yılında Kuzey Asya, Eurasiave Orta Doğu'dan sorumlu olarak Coca Cola'ya geri döndü.