EkonomiModel bahçelerle verimlilik artıyor

Model bahçelerle verimlilik artıyor

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ferrero Fındık’ın Karadeniz Bölgesi’ndeki 52 model bahçede gerçekleştirdiği iyi tarım uygulamalarıyla birlikte fındık kalitesinde yüzde 60 artış gözlemlendi.

Model bahçelerle verimlilik artıyor

Aylin Rana Aydin / ORDU - Ferrero Fındık, Türkiye’de fındık sektörünün modernizasyonuna ve değer zincirinin her yönüyle geliştirilmesi sürecinde atılacak adımlara destek olma hedefiyle Ferrero Değerli Tarım (FFV) sürdürülebilirlik programını uygulamaya devam ediyor. Program kapsamında Karadeniz Bölgesi’ndeki 52 model bahçede 2017 yılından bu yana iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırarak verimliliği artırıyor.

Haberin Devamı

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, Ordu’daki model bahçelerden birinde bir grup gazeteciye projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sahada danışmanlık ve eğitim gibi hizmetlerle iyi tarım uygulamalarını üreticilere aktarırken, aynı zamanda iyi uygulama örneklerini model bahçelerde ortaya koyduklarını belirten Akın, “Üreticiler, sürdürülebilirliği de destekleyen doğru tarım tekniklerinin somut faydasını bizzat gözlemleme imkanına sahip oluyor. Projenin devreye girdiği 2017 yılından bugüne iyi tarım uygulamaları yapılan bahçe büyüklüğü her yıl artarak devam etti. Ferrero Değerli Tarım sistemine kayıtlı 7 bin fındık üreticisi yakın köylerindeki model bahçeler sayesinde iyi tarım uygulamalarını her gün bizzat gözlemleyerek kendi bahçelerinde de uygulamaya koyuyor. Ulaştığımız fındık üreticisi sayısı çevre köyleri de eklediğimizde bu sayının çok daha üzerine çıkıyor. Fındık değer zincirinin iyi tarım uygulamaları ile gelişmesini sağlayacak, etki alanımızı daha da genişletecek dijital imkanları devreye alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Lokasyon önemli

Pek çok kurum ve kuruluşun benzer modellerde bahçeler kurduğunu aktaran Akın, şöyle konuştu: “Model bahçe sayısını artırmaktan ziyade bizim diğerlerinden farklılaşmamız daha önemli. Zamanında model bahçeler kurulurken burada belirli şartlar gerekiyordu. Çiftçinin de burada yapılan uygulamaları kendisinin de yapacağına inancının tam olması lazım.

Bizim açımızdan bakıldığında yaptığımız iş bir vitrin gibi olmalı. Bu nedenle model bahçeler için lokasyon seçimine önem veriyoruz. Şu anki hedefimiz halihazırdaki model bahçelerimizi daha da geliştirmek. Model bahçelerde dekar başı verim ortalamada 200 kilogram düzeyinde.”

Maliyetler azalıyor

Verilen bilgilere göre, model bahçelerde sunulan zararlı ve hastalık yönetimi, bitki besleme, hasat ve budamaya yönelik eğitim ve uygulama desteği sayesinde, fındık üreticileri bahçe sağlığını iyileştirme, fındığın kalitesini artırma, hastalık ve zararlılarla ilaçlı mücadelede azalma, bahçenin kurumasını önleme, gübrenin etkinliğini artırma, dalların zarar görmesini önleme, maliyeti azaltma gibi faydalar elde ediyor.

Haberin Devamı

Faydalı uygulamalar

Yapılan açıklamada, model bahçeler projesi ile fındık üreticilerinin bahçelerinde hasat sonrası yaprak gübresi ile topraktan kalsiyum nitrat uygulamalarını ilk kez kullanmaya başladığı kaydedildi. Fındığın kalitesinin artmasına ve bahçe sağlığının iyileşmesine etki eden hasat sonrası yaprak gübresi uygulanan bahçe büyüklüğü, 2021-22 döneminde 230 bin dekarı aşarken, topraktan kalsiyum nitrat uygulanan bahçe büyüklüğü ise 220 bin dekarı aştı. Model bahçelerde gerçekleştirilen iyi tarım uygulamaları sayesinde urlu ve çürük fındık oluşumunda yaklaşık yüzde 60 azalma olurken, bunun sonucunda fındık kalitesinde yaklaşık yüzde 60 artış kaydedildi.